Fazla kilolu bireylerde tip 2 diyabet riski ve sağlık algısının değerlendirilmesi
Evaluation of type 2 diabetes risk and health perception in overweight individuals
- Tez No: 988000
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE KIYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Hastalıkları, Hemşirelik, Internal diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Fazla kilo, pre-obez, sağlık algısı, tip 2 diyabet riski, Health perception, overweight, pre-obese, type 2 diabetes risk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma Karayazı Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniğine başvuran 386 fazla kilolu birey ile yürütüldü. Verilerin toplanmasında anket formu, tip 2 diyabet risk anketi ve sağlık algısı ölçeği kullanıldı. Verilerin analizinde bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans ve pearson/spearman korelasyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Fazla kilolu bireylerin tip 2 diyabet riski puan ortalamasının 8.95±4.12, sağlık algısı puan ortalamasının 49.38±7.44 olduğu bulundu. Tip 2 diyabet riski ile sağlık algısı puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulundu (p<0.05). Evli, eğitim düzeyi düşük, alkol kullanmayan ve egzersiz yapmayanlarda tip 2 diyabet riski puan ortalamasının önemli bir şekilde yüksek; sağlık algısının ise düşük olduğu bulundu (p<0.05). Fazla kilolu bireylerde yaş, beden kitle indeksi, sistolik ve diyastolik kan basıncı ile tip 2 diyabet riski puanları arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulundu (p<0.05). Sonuç: Fazla kilolu bireylerde tip 2 diyabet riskinin hafif olduğu, sağlık algısı arttıkça tip 2 diyabet riskinin azaldığı bulundu. Evli, eğitim düzeyi düşük, alkol kullanmayan ve egzersiz yapmayanlarda tip 2 diyabet riskinin yüksek, sağlık algısının ise düşük olduğu tespit edildi. Yaş, beden kitle indeksi, sistolik ve diyastolik kan basıncı arttıkça tip 2 diyabet riskinin arttığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Material and Method: This descriptive study was conducted with 368 overweight individuals who referred to Karayazı State Hospital Internal Medicine Outpatient Clinic. A questionnaire form, type 2 diabetes risk questionnaire and health perception scale were used to collect data. Independent sample t test, one-way ANOVA and pearson/spearman correlation analysis tests were used to analyse the data. Results: It was found that overweight individuals had a mean type 2 diabetes risk score of 8.95±4.12 and a mean health perception score of 49.38±7.44. A statistically significant relationship was found between type 2 diabetes risk and health perception score (p<0.05). It was found that individuals who were married, those with a low level of education, those who did not consume alcohol, and those who did not exercise had a significantly higher mean score for type 2 diabetes risk and a low perception of health (p<0.05). A significant relationship was found between age, body mass index, systolic and diastolic blood pressure, and type 2 diabetes risk scores in overweight individuals (p<0.05). Conclusion: It was found that overweight individuals had a mild risk of type 2 diabetes and as health perception increased, the risk of type 2 diabetes decreased. Individuals who were married, those with a low level of education, those who did not consume alcohol, and those who did not exercise were found to have a high risk of type 2 diabetes and a low perception of health. It was found that the risk of type 2 diabetes increased with age, body mass index, systolic and diastolic blood pressure.