Toksik dozda verilen oral ve intravenöz verapamilin, intralipid emülsiyon tedavisi sonrası kan düzeylerinin incelenmesi
Investigation of blood levels of oral and intravenous verapamil given in toxic doses after intralipid emulsion treatment
  1. Tez No: 988023
  2. Yazar: YİĞİT EŞREF BAYAZITLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KARACABEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum kanal blokerleri, Yağ emülsiyonları-intravenöz, İlaç veriş-oral, Calcium channel blockers, Fat emulsions-intravenous, Administration-oral
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Son yıllara doğru intravenöz lipid emülsiyonlarının (İLE), akut lipofilik ilaç intoksikasyonlarında antidot olarak etkisinin araştırıldığı birçok araştırma yapılmaktadır. Verapamil de ritim bozuklukları (supra ventriküler taşikardi), hipertrofik kardiyomiyopati, hipertansiyon, migren atak ve iskemik kalp hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan, yüksek oranda lipofilik bir kalsiyum kanal blokeridir (KKB). Kalsiyum kanal blokerlerin fazla alımına bağlı zehirlenmeler en sık zehirlenme tabloları arasındadır. Bu çalışmada akut verapamil zehirlenmelerinde İLE'nin kan ilaç düzeyleri ve mortalite üzerindeki etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırmamızda 40 adet Spraque-Dawley cinsi erişkin erkek sıçan rastgele 5 gruba ayrıldı. Birinci gruba 2 ml SF oral ve ardından 12,4 ml/kg SF intravenöz (İV) verilip kontrol grubu olarak belirlendi. İkinci gruba 16 mg/kg verapamil İV olarak verilip ardından 12,4 ml/kg SF İV olarak verildi. Üçüncü gruba oral gavaj yoluyla 2 ml SF içerisinde eritilmiş 150 mg/kg verapamil süspansiyonu verilip, ardından 12,4 ml/kg %20 İLE intravenöz olarak verildi. Dördüncü gruba 16 mg/kg verapamil İV olarak verilip, ardından 12,4 ml/kg %20 İLE İV olarak verildi. Beşinci gruba ise oral gavaj yoluyla 2 ml SF içerisinde eritilmiş 150 mg/kg verapamil süspansiyonu verilip, ardından yine oral gavaj yoluyla 12,4 ml/kg %20 İLE verildi. 2 saat sonunda sıçanlara servikal dislokasyon ile ötenazi uygulandı ve kanları alınıp saklanarak incelendi. HPLC yöntemiyle kanda verapamil düzeyleri tespit edildi. Bulgular: İV verapamil verilen grupta ortalama plazma ilaç düzeyi alan hesabı ile 81,05302 mg/L, yükseklik hesabı ile 76,34743 mg/L olarak tespit edilmiştir. İV verapamil sonrası İV İLE tedavisi uygulanan grupta ise ortalama plazma ilaç düzeyi alan hesabı ile 6,119509 mg/L, yükseklik hesabı ile 5,223795 mg/L olarak tespit edilmiştir. Oral verapamil sonrası İV İLE verilen grupta ortalama plazma ilaç düzeyi alan hesabı ile 6,670318 mg/L, yükseklik hesabı ile 6,546192 mg/L olarak tespit edilmiştir. Oral verapamil sonrası oral İLE verilen grupta ortalama plazma ilaç düzeyi alan hesabı ile 4,285405 mg/L, yükseklik hesabı ile 5,448727 mg/L olarak tespit edilmiştir. Tüm gruplar incelendiğinde alınan sonuçlar ümit verici ve anlamlı olarak görünse de istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterilememiştir. Verapamil, sıçanlar için belirlenen median lethal dozda verilmiş ve takip süresi olarak belirlenen (verapamil plazma yarı ömrü) 2 saat sonunda İV verapamil grubunda (n=8) 4 sıçan ölmüştür. İV verapamil sonrası İV İLE tedavisi uygulanan grupta ise (n=8) 6 sıçan ölmüştür. İLE tedavisinin mortalite üzerine istatiksel olarak anlamlı bir etkisi gösterilememiştir. Sonuç: Çalışmamızda median lethal dozunda (LD50) verapamil verilen sıçanlarda İLE tedavisinin mortaliteye olan etkisinde anlamlı bir fark gösterilememiştir. Her ne kadar plazma verapamil düzeyleri anlamlı görünse de istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterilememiştir. İLE tedavisinin etkisinin gösterilebilmesi için daha büyük gruplarda ve daha uzun takip süresiyle yapılan, klinik yan etkilerin de takip edildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In recent years, many studies have been conducted to investigate the effect of intravenous lipid emulsions (ILE) as an antidote in acute lipophilic drug intoxications. Verapamil is a highly lipophilic calcium channel blocker (CCB) widely used in the treatment of rhythm disturbances (supra ventricular tachycardia), hypertrophic cardiomyopathy, hypertension, migraine attacks and ischemic heart diseases. Poisoning due to excessive intake of calcium channel blockers is among the most common intoxications. In this study, it was aimed to investigate the effect of ILE on blood drug levels and mortality in acute verapamil poisonings. Method: In our study, 40 Spraque-Dawley adult male rats were randomly divided into 5 groups. The first group was given 2 ml of saline orally and then 12.4 ml/kg of saline intravenously and was determined as the control group. The second group was given 16 mg/kg verapamil intravenously (IV), followed by 12.4 ml/kg saline IV. The third group received a suspension of 150 mg/kg verapamil dissolved in 2 ml of saline by oral gavage, followed by intravenous administration of 12.4 ml/kg with 20%. The fourth group was given 16 mg/kg verapamil IV, followed by 12.4 ml/kg 20% IV. To the fifth group, 150 mg/kg of verapamil suspension dissolved in 2 ml of saline was given by oral gavage, then 12.4 ml/kg of 20% was given by oral gavage. At the end of 2 hours, the rats were euthanized by cervical dislocation and their blood was collected and stored for further analysis. Verapamil levels were determined in the blood by HPLC method. Results: In the group given IV verapamil, the mean plasma drug level was 81,05302 mg/L by area and 76,34743 mg/L by height. In the group treated with IV ILE after IV verapamil, the mean plasma drug level was determined as 6.119509 mg/L by area and 5.223795 mg/L by height. In the group given IV ILE after oral verapamil, the mean plasma drug level was determined as 6.670318 mg/L by area and 6.546192 mg/L by height. After oral verapamil, the mean plasma drug level in the group given oral ILE was 4.285405 mg/L by area and 5.448727 mg/L by height. When all groups were examined, although the results were promising and significant, no statistically significant difference could be found. Verapamil was given at the median lethal dose determined for rats, and 4 rats died in the IV verapamil group (n=8) after 2 hours, determined as the follow-up period (verapamil plasma half-life). In the group (n=8) treated with IV ILE after IV verapamil, 6 rats died. No statistically significant effect of ILE treatment on mortality was demonstrated. Conclusion: In our study, there was no significant difference in the effect of ILE treatment on mortality in rats given median lethal dose (LD50) of verapamil. Although plasma verapamil levels appeared significant, no statistically significant difference was demonstrated. In order to demonstrate the effect of ILE treatment, studies with larger groups and longer follow-up periods are needed, in which clinical side effects are also followed.