Mini puberte döneminde vücut kitle indeksi ile reprodüktif hormon düzeyleri ve dış genitalya gelişimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
- Tez No: 988044
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY GÜRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mini puberte, HPG aks, reprodüktif hormon, dış genitalya, Mini puberty, HPG axis, reproductive hormone, external genitalia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Postnatal HPG aks aktivasyonu ve mini puberte, pubertal döneme benzer hormon seviyelerine sahip kritik bir dönem olmakla birlikte insan gelişim ve üremesindeki rolü tam olarak aydınlatılamamıştır. Çalışmamızda mini puberte döneminde somatik parametrelerin ve reprodüktif hormon düzeylerinin dış genitalya gelişimindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda; 1-4 ay arası sağlıklı bebeklerin maternal, natal ve postnatal öyküleri, antropometrik özellikleri, pubertal gelişim muayene bulguları ve laboratuvar verileri değerlendirildi. Boy ve kilo ölçümleri değerlendirilerek VKİ-SD skor, Ponderal indeks, Ağırlık/Boy persantil z-skorları hesaplandı. Erkeklerin testis hacimleri, gerili ve gevşek penis boyları ve penis çapları ölçüldü. Kız ve erkek bebeklerin meme Tanner evrelemesi yapıldı. Laboratuvar parametreleri kapsamında FSH, LH, DHEAS, A4, SHBG, kızlardan ek olarak E2 ve İnhibin B, erkeklerden ek olarak T ve AMH çalışıldı. Serbest androjen indeksi erkekler için T/SHBG, kızlar için E2/SHBG olarak hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 148 (74; %50 kız) bebeğin yaş ortalaması 2.31±0.76 ay olarak saptandı. Kızlar ve erkeklerin ağırlık, boy, VKİ, tartı alımları ve serum FSH, LH, A4 ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0.05). Erkeklerin gerili ile gevşek penis boyları arasında ve penis boyları ile penis çapları arasında güçlü bir korelasyon saptandı. Kızların ağırlık-SD, boy-SD skorları ve tartı alımları ile serum SHBG düzeyleri arasında negatif korelasyon; tartı alımları ile E2/SHBG düzeyleri arasında ve VKİ, Ponderal indeks, Ağırlık/Boy persantil z-skorları ile FSH düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptandı. Erkeklerin ağırlıkları ile serum LH ve T/SHBG düzeyleri arasında, ağırlık SD skorları ile serum T düzeyleri arasında, tartı alımları ile serum SHBG düzeyleri arasında negatif korelasyon saptandı. Erkeklerin penis boyları; LH düzeyleri ile negatif, AMH düzeyleri ile pozitif korele saptandı. Erkeklerin ağırlık ve boyları ile penis boyları arasında, baş çevreleri ile de penis çapları ve testis volümleri arasında pozitif korelasyon saptandı. Tartışma ve Sonuçlar: Çalışmamızda; literatür ile uyumlu olarak mini pubertede ortalama Tanner 3 düzeyinde seks steroid ve gonadotropin düzeylerine ulaşıldığı görülmüştür. Ancak dış genitalya ve meme gelişiminin bu dönemde pubertal hormonlardan çok somatik büyüme ile ilgili olduğu düşünülmüştür. Reprodüktif hormonların mini pubertedeki periferal etkileri ölçülen total hormon düzeylerinden çok bağlayıcı proteinleri ve serbest hormon düzeyleri ve/veya hormon-reseptör etkileşim farklılığı/reseptör duyarlılığı ile ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Although postnatal HPG axis activation and mini puberty is a critical period with hormone levels similar to pubertal period, its role in human development and reproduction has not been fully elucidated. In our study, it was aimed to evaluate the effects of somatic parameters and reproductive hormone levels on the development of external genitalia during mini puberty. Materials and Methods: In our study; maternal, natal and postnatal histories, anthropometric characteristics, pubertal developmental examination findings and laboratory data of healthy infants aged 1-4 months were evaluated. BMI-SD score, Ponderal index, Weight/Height percentile z-scores were calculated by evaluating height and weight measurements. Testicular volumes, stretched and unstretched penile lengths, and penile diameters of boys were measured. Breast Tanner staging was performed for girls and boys. Within the scope of laboratory parameters, FSH, LH, DHEAS, A4, SHBG, additionally E2 and Inhibin B in girls, and additionally T and AMH in boys were studied. Free androgen index was calculated as T/SHBG for boys and E2/SHBG for girls. Results: The mean age of 148 (74; 50% female) infants included in the study was 2.31±0.76 months. A statistically significant difference was found between the weight, height, BMI, weight gain and serum FSH, LH, A4 measurements of girls and boys (p<0.05). A strong correlation was found between the length of the stretched and unstretched penis, and between the length of the penis and the diameter of the penis. Negative correlation between girls' weight SDS, height SDS, weight gain and serum SHBG levels; positive correlation between weight gain and E2/SHBG levels, and between BMI, PI, Weight/Height percentile z-scores and FSH levels was found. Negative correlation was found between boys' weights and serum LH and T/SHBG levels, between weight SDS and serum T levels, and between weight gain and serum SHBG levels. Penile lenght of boys has negative correlation with LH levels and positive correlation with AMH levels. A positive correlation was found between the weight and height of the boys and their penile length, and between head circumferences and penile diameters and testicular volumes. Discussion and Conclusion: In our study; consistent with the literature, it has been shown that average Tanner 3 levels of sex steroid and gonadotropin levels were reached in mini puberty. However, external genitalia and breast development were thought to be related to somatic growth rather than pubertal hormones during this period. Peripheral effects of reproductive hormones in mini puberty may be related to binding proteins and free hormone levels and/or hormone-receptor interaction difference/receptor sensitivity rather than measured total hormone levels.