Toplumu bir'lemenin bir yolu olarak İslamcı dergilerde eğitim
Education in Islamist journals as a way to unite society
- Tez No: 988088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Din, Sociology, Religion
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Din eğitimi, Din eğitimi kurumları, Din hürriyeti, Laiklik, İslamcılık, Democracy, Religious education, Theological schools, Religious freedom, Laicism, Islamism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye Cumhuriyeti hükûmetlerinin bağlı olduğu temel ideolojik ilkelerden biri laikliktir. Modern Türkiye'nin kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi, iktidarda olduğu uzun yıllar boyunca eğitim sistemini laikleştirme gerekçesiyle din eğitimi alanında çeşitli düzenlemeler yapmıştır. Ancak eğitimi modernleştirme gayesiyle yapılan uygulamaların bir kısmı, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na aykırı olarak gerçekleştirilmiştir. 1946 yılında Demokrat Parti'nin kurulması ile birlikte tek parti siyasi rejimini geride bırakan Türkiye, demokratik ideolojileri fiilî olarak tecrübe ettiği çok partili yönetim sistemine geçmiştir. Çok partili dönemin en önemli neticelerinden biri, halkın taleplerinin dikkate alınması ile eğitim sisteminde din konusunun yeniden gündeme gelmesidir. Bu doğrultuda dinin bireysel ve toplumsal hayattaki gerekliliği, din ve vicdan hürriyeti bağlamında kabul edilerek eğitim politikalarında dinî eğitim hususu ele alınmıştır. Sonuç olarak resmî eğitim kurumlarında din dersine ve dinî eğitim kurumlarının açılmasına tekrar izin verilmiştir. CHP hükûmetinin son yıllarında din eğitimi alanında yapılan icraatlar, Demokrat Parti hükûmeti sonrasında artarak devam etmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'de 1946 sonrasında yaşanan siyasi gelişmeler ve devletin uyguladığı eğitim politikalarıyla bağlantılı olarak dinî eğitimin şekillenme süreci, İslamcı dergiler üzerinden incelenmiş ve konunun Müslümanlar perspektifinden yorumu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the fundamental ideological principles to which the governments of the Republic of Türkiye adhere is secularism. The Republican People's Party (CHP), the founding party of modern Türkiye, implemented various regulations in the field of religious education during its long years in power, citing the need to secularize the education system. However, some of the measures taken in the name of modernizing education were carried out in ways that confliected with the Law of Unification of Education. With the establishment of the Democratic Party in 1946, Türkiye left behind the single-party political regime and transitioned to a multi-party system, effectively beginning to experience democratic ideologies. One of the most important outcomes of the multi-party era was the reintroduction of the issue of religion into the education system re-emerged in response to public demands. In this context, the necessity of religion in individual and social life was accepted in the context of freedom of religion and conscience, and the issue of religious education was addressed in education policies. As a result, religious education was once again permitted in official educational institutions, and the establishment of religious educational institutions was allowed. The actions taken in the field of religious education in the final years of the CHP government continued and even intensified after the Democratic Party government came to power. This study examines the process of shaping religious education in Türkiye after 1946 in connection with political developments and the education policies implemented by the state, through the lens of Islamist journals, and presents an interpretation of the subject from the perspective of Muslims.