Dijital olarak tasarlanmış minivida destekli hibrit ve konvansiyonel diş-doku destekli hızlı üst çene genişletme apareylerinin dentofasiyal yapılar üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of digitally designed miniscrew-assisted hybrid and conventional tooth–tissue-borne rapid maxillary expansion appliances on dentofacial structures
- Tez No: 988121
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERHAN GELGÖR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hızlı üst çene genişletmesi, Diş-doku destekli RME, Diş-kemik destekli RME, Rapid maxillary expansion, Tooth–tissue-borne RME, Tooth–bone-borne RME
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, geç adolesan dönemde uygulanan diş-doku destekli konvansiyonel hızlı üst çene genişletme (KRME) apareyi ile mini vida destekli hibrit hızlı üst çene genişletme (HRME) apareyinin dentofasiyal yapılar üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya, Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na başvuran ve transversal maksiller darlık tanısı konulan 26 birey dâhil edilmiştir. Hastalar HRME ve KRME gruplarına ayrılmıştır. Tedavi öncesi (T0) ve sonrası (T1) lateral ve posteroanterior sefalometrik radyografiler ile üç boyutlu dijital modeller üzerinden ölçümler yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde parametrik veriler için eşleştirilmiş t testi ve bağımsız örneklem t testi, parametrik olmayan veriler için ise Wilcoxon ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Her iki aparey grubunda da üst çene genişliğinde anlamlı artış saptanmıştır. Transversal genişleme parametrelerinde HRME ve KRME benzer sonuçlar vermiştir. İskeletsel ve dentoalveolar ölçümlerde gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Yumuşak doku parametrelerinde de belirgin değişiklikler gözlenmemiştir. Geç adolesan dönemde uygulanan hibrit ve konvansiyonel RME apareyleri, üst çene darlığının tedavisinde etkili bulunmuştur. Her iki aparey de transversal yönde anlamlı genişleme sağlarken, hibrit apareylerin konvansiyonel apareylere üstünlüğü bu çalışmada istatistiksel olarak kanıtlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of conventional tooth–tissue-borne rapid maxillary expansion (KRME) appliances and miniscrew-assisted hybrid rapid maxillary expansion (HRME) appliances on dentofacial structures in late adolescents. A total of 26 patients diagnosed with transverse maxillary deficiency at Uşak University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics, were included in this study. The patients were divided into HRME and KRME groups. Lateral and posteroanterior cephalometric radiographs, as well as three-dimensional digital models, were obtained before (T0) and after expansion (T1). Statistical analyses were performed using paired t-tests and independent t-tests for parametric data, and Wilcoxon and Mann–Whitney U tests for non-parametric data. A significance level of p<0.05 was adopted. Both appliance groups showed significant increases in maxillary width. In the HRME group, intermolar width (U6–U6) increased by +3.51 mm (p<0.001), while in the KRME group the increase was +3.26 mm (p<0.001). Similarly, significant expansions were observed in intercanine (U3–U3) and interpremolar (U4–U4) distances (p<0.001 in both groups). No statistically significant intergroup differences were found for skeletal or dentoalveolar parameters. Soft tissue measurements also showed no meaningful changes. Hybrid and conventional RME appliances were both effective in correcting maxillary constriction in late adolescents. Although both appliances achieved significant transversal expansion, hybrid appliances did not demonstrate statistical superiority over conventional appliances in this study.