Genel anestezi altında elektif cerrahi geçiren statin kullanımı olan ve olmayan hastaların nöromüsküler blokör yanıtlarının train of four (TOF) monitörizasyonu ile karşılaştırılması
Comparison of neuromuscular blocking agent responses using train-of-four (TOF) monitoring in patients with and without statin use undergoing elective surgery under general anesthesia
- Tez No: 988128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Train of four (TOF), Nöromüsküler monitörizasyon (NMM), Nöromüsküler bloke edici ajanlar (NMBA), Postoperatif rezidüel kürarizasyon (PORK), Statin, Train of Four (TOF), Neuromuscular monitoring (NMM), Neuromuscular blocking agents (NMBA), Postoperative residual curarization (PORC), Statin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Statinler, kardiyovasküler hastalıklardan primer ve sekonder korunmada yaygın olarak kullanılan lipid düşürücü ilaçlardır. Lipid düzeylerini düşürmenin yanı sıra, hücre membranı stabilitesini ve postsinaptik nikotinik asetilkolin reseptörlerinin yapısal bütünlüğünü de etkileyebilirler. Bu etkiler, anestezi pratiğinde sıkça kullanılan nöromüsküler blokör ajanlara karşı farmakodinamik yanıtları değiştirebilir. Bu çalışmada statin kullanımının, intraoperatif nöromüsküler blokör yanıtları üzerindeki etkisi TOF (Train of four) monitörizasyonu ile değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, prospektif, gözlemsel bir çalışmadır. Bu çalışmaya genel anestezi altında, 1 saatten uzun süren elektif cerrahi planlanan, ASA I–III grubunda, vücut kitle indeksi (VKİ) 18–30 kg/m² arasında olan ve 18–75 yaş aralığında bulunan toplam 160 hasta dâhil edildi. Hastalar, en az 3 aydır statin kullananlar ve hiç kullanmamış olanlar şeklinde iki gruba ayrıldı. Demografik veriler, komorbiditeler, ilaç kullanımları, Charlson komorbidite indeksi (CCI), statin kullanım süresi ve statin dozu kaydedildi. TOF monitörizasyonu (TOF Watch SX) ile bazal değerler alındı, standart anestezi indüksiyonu sonrası TOF 0 olduğunda entübasyon yapıldı. İntraoperatif ve postoperatif TOF değerleri, kas gevşetici ve sugammadeks dozları kaydedildi. İndüksiyon sonrası TOF 0 olana kadar geçen süre, ilk sugammadeks uygulaması sonrası TOF 0,4 ve TOF 0,9 olana kadar geçen süreler saniye cinsinden kaydedildi. İntraoperatif TOF count:2 olduğunda, ek doz 0,1 mg/kg roküronyum uygulandı ve uygulanılan süre kaydedildi. Hastalar operasyon bitiminde TOF 0,9 olduğunda ekstübe edildi. Ekstübasyondan 5 dk sonra TOF değeri kaydedildi. Ekstübasyondan sonra vital bulguları, göz açma, el sıkma, 5 sn baş kaldırma, dil çıkarma, öksürme, solunum parametreleri ve postoperatif komplikasyonlar açısından değerlendirildi ve kaydedildi. Toplam anestezi süresi, toplam kas gevşetici dozu, toplam sugammadeks dozu, intraoperatif TOF değerleri ve süreleri, postoperatif derlenme parametreleri kaydedildi. İstatistiksel analizde Mann-Whitney U, Ki-kare ve Fisher's Exact testleri kullanıldı. Bulgular: Statin kullanan hastalarda yaş, ASA skoru, komorbidite oranları ve preoperatif kas ağrısı anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0.001). Gruplar arasında TOF değerleri, derlenme süreleri ve toplam kas gevşetici ile sugammadeks dozları açısından fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Statin kullanan hastalarda TOF monitörizasyonunun rutin olarak kullanılması, blokaj derinliğinin ve derlenmenin objektif değerlendirilmesini sağlayarak gereksiz ilaç uygulamalarının önüne geçilmesine ve hastaya özgü nöromüsküler blokör ajan yönetiminin sağlanmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Statins are lipid-lowering drugs widely used for the primary and secondary prevention of cardiovascular diseases. In addition to reducing lipid levels, they may also affect cell membrane stability and the structural integrity of postsynaptic nicotinic acetylcholine receptors. These effects can potentially alter the pharmacodynamic responses to neuromuscular blocking agents, which are commonly used in anesthesia practice. In this study, the effect of statin use on intraoperative neuromuscular blocker responses was evaluated using TOF monitoring. Materials and Methods: This single-center prospective observational study included a total of 160 patients aged 18 to 75 years, classified as ASA physical status I–III, with a body mass index (BMI) between 18–30 kg/m², who were scheduled for elective surgeries under general anesthesia lasting more than one hour. Patients were divided into two groups: those who had been using statins for at least three months and those with no history of statin use. Demographic data, comorbidities, medication history, Charlson Comorbidity Index, and statin dosage and duration were recorded. Baseline Train-of-Four (TOF) values were obtained using TOF-Watch SX, and standard anesthesia induction was administered. Endotracheal intubation was performed when TOF count reached 0. Intraoperative and postoperative TOF values, neuromuscular blocker and sugammadex dosages were recorded. The time to reach TOF 0, as well as the time from the first sugammadex dose to TOF 0.4 and TOF 0.9, were measured in seconds. When intraoperative TOF count reached 2, an additional dose of rocuronium (0.1 mg/kg) was administered, and the time of administration was noted. Patients were extubated once TOF ≥0.9. TOF values were recorded five minutes after extubation. Post-extubation, vital signs, eye opening, hand grip, 5-second head lift, tongue protrusion, coughing, respiratory parameters, and postoperative complications were evaluated and documented. Data on total anesthesia duration, cumulative neuromuscular blocker and sugammadex doses, intraoperative TOF measurements (values and durations), and postoperative recovery parameters were collected. Statistical analyses were performed using the Mann-Whitney U test, Chi-square test, and Fisher's Exact test where appropriate. Results: Patients using statins had significantly higher age, ASA scores, comorbidity rates, and incidence of preoperative muscle pain (p<0.001). There were no significant differences between the groups in terms of TOF values, recovery times, or total doses of neuromuscular blockers and sugammadex (p>0.05). Conclusion: The routine use of TOF monitoring in patients using statins contributes to the prevention of unnecessary drug administration and enables personalized management of neuromuscular blocking agents by providing an objective assessment of the depth of blockade and recovery.