Monosodyum glutamatın genç sıçan karaciğerinde oksidan hasar ve apoptoz üzerine etkisi ve kurkuminin muhtemel koruyucu rolü
Effect of monosodium glutamate on oxidant damage and apoptosis in young rat liver and possible protective role of curcumin
  1. Tez No: 988129
  2. Yazar: ZEYNEP ARAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAZ BELVİRANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan fizyolojisi, Human physiology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji (tıp) Bilim Dalı
Özet
Modernleşen dünyada işlenmiş gıdaların yaygınlaşması, gıda katkı maddelerinin tüketimini de artırmıştır. Lezzet artırıcı olarak yaygın kullanılan monosodyum glutamat (MSG, Çin Tuzu) aşırı tüketildiğinde çeşitli organlarda ve özellikle metabolize edildiği karaciğerde toksik etkiler oluşturabilmektedir. Buna karşılık, doğal bir bileşik olan kurkumin; karaciğer detoksifikasyonunu destekleyen, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleriyle dikkat çekmektedir. Mevcut çalışmanın amacı, erkek yavru sıçanlarda MSG'nin neden olduğu hepatoksisiteyi, oksidatif durum üzerindeki etkilerini ve kurkuminin muhtemel koruyucu etkilerini oksidatif hasar ve apoptoz üzerinden değerlendirerek araştırmaktır. Çalışmada 36 adet erkek Wistar sıçan kontrol, MSG, kurkumin ve MSG+kurkumin olarak 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna deney süresince sadece standart yem ve su verildi. MSG grubuna 8 hafta boyunca oral yolla 80 mg/kg MSG verildi. Kurkumin grubuna 8 hafta boyunca oral yolla 100 mg/kg kurkumin verildi. MSG+kurkumin grubuna ise 8 hafta boyunca oral yolla 80 mg/kg MSG ve 100 mg/kg kurkumin verildi. Çalışma sonunda sıçanlar anestezi altında intrakardiyak kan alımınından sonra servikal dislokasyon yöntemiyle sakrifiye edildi ve karaciğer dokuları alındı. Serumda ALT, karaciğer dokusunda MDA, SOD, TOS ve TAS düzeyleri ELISA yöntemiyle; NF-κB, Bax ve Bcl-2 ekspresyonları ise PCR yöntemiyle analiz edildi. Elde edilen bulgulara göre, gruplar arasındaki kilo alma durumları karşılaştırıldığında, MSG + Kurkumin grubunun kilo artışı, MSG grubuna göre daha düşüktü (p ≤ 0,05). MSG grubunun MDA ve TOS seviyeleri, kontrol grubuna göre yüksekti (p ≤ 0,05). Buna karşılık, kurkumin ve MSG + kurkumin grubunun ALT, MDA, TOS seviyeleri, MSG grubuna göre düşüktü (p ≤ 0,05). TAS düzeyleri incelendiğinde, MSG ile MSG + kurkumin grubunun TAS seviyeleri, kontrol grubuna göre düşüktü (p ≤ 0,05). MSG grubunun Bax ekspresyonları, kontrol grubuna göre yüksek; MSG + kurkumin grubunun Bax ekspresyonları ise MSG grubuna göre düşüktü (p ≤ 0,05). MSG grubunun Bcl-2 ekspresyonları kontrol grubuna göre düşüktü. Kurkumin grubunun Bcl-2 ekspresyonları ise MSG grubuna göre yüksekti (p ≤ 0,01). NF-κB ekspresyonu açısından bakıldığında ise kurkumin grubunun NF-κB ekspresyonları, MSG grubuna göre düşüktü (p ≤ 0,05). Çalışmamızın sonuçları, MSG'nin oksidatif stres ve apoptozu tetikleyerek karaciğer dokusunda hasara neden olduğunu, kurkuminin ise MSG kaynaklı karaciğer hasarına karşı potansiyel koruyucu bir ajan olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The increasing prevalence of processed foods in the modern world has also increased in the consumption of food additives. Monosodium glutamate (MSG, Chinese salt), commonly used as a flavor enhancer, can cause toxic effects in various organs, particularly the liver where it is metabolized, when consumed excessively. In contrast, curcumin, a natural compound, stands out with its antioxidant and anti-inflammatory properties that support liver detoxification. The aim of the present study is to investigate MSG-induced hepatotoxicity, its effects on oxidative status and the potential protective effects of curcumin in male rat pups by evaluating them through oxidative damage and apoptosis. In the study, 36 male Wistar rats were divided into four groups: control, MSG, curcumin and MSG+curcumin. The control group received only standard chow and water throughout the experiment. The MSG group received 80 mg/kg MSG orally for 8 weeks. The curcumin group received 100 mg/kg curcumin orally for 8 weeks. The MSG+curcumin group received 80 mg/kg MSG and 100 mg/kg curcumin orally for 8 weeks. At the end of the study, the rats were sacrificed under anesthesia by cervical dislocation after intracardiac blood sampling and liver tissues were collected. Serum ALT, liver tissue MDA, SOD, TOS and TAS levels were analyzed by ELISA; NF-κB, Bax and Bcl-2 expressions were analyzed by PCR. According to the findings, when comparing weight gain between the groups, the MSG + Curcumin group had lower weight gain than the MSG group (p ≤ 0.05). MDA and TOS levels were higher in the MSG group compared to the control group (p ≤ 0.05). Conversely, ALT, MDA and TOS levels were lower in the curcumin and MSG + curcumin groups compared to the MSG group (p ≤ 0.05). When TAS levels were examined, TAS levels were lower in the MSG and MSG + curcumin groups compared to the control group (p ≤ 0.05). Bax expression was higher in the MSG group compared to the control group; Bax expression was lower in the MSG + curcumin group compared to the MSG group (p ≤ 0.05). Bcl-2 expression was lower in the MSG group compared to the control group. Bcl-2 expression was higher in the curcumin group compared to the MSG group (p ≤ 0.01). In terms of NF-κB expression, the curcumin group had lower NF-κB expression compared to the MSG group (p ≤ 0.05). Our study results show that MSG causes damage to liver tissue by triggering oxidative stress and apoptosis, while curcumin may be a potential protective agent against MSG-induced liver damage