Türk toplumunda ailesel hiperkolesterolemide proprotein konvertaz subtilisin/keksin tip 9 mutasyonlarının sıklığı
Frequency of proprotein convertase subtilisin/kexin type 9 mutations in familial hypercholesterolemia in Turkish population
  1. Tez No: 988140
  2. Yazar: NURSİMA ÇUKADAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DOĞRUEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ailesel hiperkolesterolemi, PCSK9, Gen polimorfizmi, LDL-K, Familial hypercholesterolemia, PCSK9, Gene polymorphism, LDL-C
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Ailesel hiperkolesterolemi (AH), en yaygın kalıtsal metabolik bozukluklardan biridir ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolün (LDL-K) ömür boyu yüksek olmasıyla karakterizedir. Proprotein konvertaz subtilisin/kexin tip 9 (PCSK9), LDL reseptörünün (LDLR) bozulmasını düzenleyerek kolesterol homeostazında kritik bir düzenleyici rol oynar. Bu çalışma, AH tanısı konmuş bireylerde PCSK9 gen polimorfizmlerinin (E670G ve D374Y) dağılımını belirlemeyi ve bu varyantların klinik ve biyokimyasal parametrelerle ilişkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 59 AH hastası ve 55 kontrol grubu olmak üzere toplam 114 birey dahil edilmiştir. Katılımcılardan alınan periferik kandan genomik DNA izolasyonu gerçekleştirilmiş ve PCSK9 gen polimorfizmleri Floresan Erime Eğrisi Analizi (FMCA) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Klinik veriler, lipid profili ve fenotipik sınıflamalar kaydedilmiştir. Bulgular: Hastaların %57,6'sının“kesin”veya“muhtemel”AH kategorisinde yer aldığı, erken yaşta kardiyovasküler hastalık öyküsünün kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca, tedavi altında olan 23 hastanın hiçbirinin hedef LDLK düzeyine ulaşamadığı görülmüştür. PCSK9 genotip dağılımlarında hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık izlenmemekle birlikte, E670G ve D374Y varyantlarının lipid profili ve fenotipik şiddet ile ilişkili olabileceğine yönelik eğilim gözlenmiştir. Sonuçlar: Bu çalışma, Türkiye'de AH hastalarının geç tanı aldığı ve tedavi hedeflerine ulaşma oranlarının düşük olduğunu göstermektedir. PCSK9 polimorfizmlerinin fenotipik varyasyonlara katkıda bulunabileceği görülmekle birlikte, daha geniş örneklemli çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Genetik analizlerin AH tanı ve tedavi sürecinde yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Familial hypercholesterolemia (FH) is one of the most common inherited metabolic disorders and is characterized by lifelong elevation of low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C). Proprotein convertase subtilisin/kexin type 9 (PCSK9) plays a critical regulatory role in cholesterol homeostasis by modulating LDL receptor (LDLR) degradation. This study aimed to determine the distribution of PCSK9 gene polymorphisms (E670G and D374Y) in individuals diagnosed with FH and to evaluate the associations of these variants with clinical and biochemical parameters. Materials and Methods: The study included a total of 114 individuals, of whom 59 were patients with AH and 55 constituted the control group. Genomic DNA was isolated from peripheral blood samples, and PCSK9 gene polymorphisms were identified using the Fluorescent Melting Curve Analysis (FMCA) technique. Demographic characteristics, lipid profiles, and phenotypic classifications were collected and statistically evaluated. Findings Among the FH group, 57.6% were classified as“definite”or“probable”FH according to their clinical scores. The prevalence of premature cardiovascular disease was significantly higher in patients compared with the control group. Furthermore, none of the 23 patients receiving lipid-lowering therapy achieved the recommended LDL-C target. Although no statistically significant difference was detected between patients and controls regarding PCSK9 genotype distribution, a trend was observed suggesting that E670G and D374Y variants may be related to lipid profile characteristics and phenotypic severity. Results: This study demonstrates that FH patients in Türkiye are commonly diagnosed at a late stage and have low rates of achieving guideline-recommended LDL-C targets. While PCSK9 polymorphisms may contribute to phenotypic variability, further research with larger cohorts is necessary to clarify their clinical significance. Incorporating genetic analyses into diagnostic and therapeutic strategies may enhance the management of FH.