Acil servise otomobil kazası ile başvuran sürücülerde erişkin tipi dikkat eksikliği ve hiperaktivite/dürtüsellik bozukluğunun (DEHB) değerlendirilmesi
Assessment of adult-type attention deficit and hyperactivity/impulsivity disorder (ADHD) in drivers presenting to the emergency department due to motor vehicle accidents
  1. Tez No: 988139
  2. Yazar: EMRE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin Tipi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Trafik Kazaları, Dürtüsellik, AIS – ISS Skorları, Erişkin hastalar, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Traffic Accidents, Impulsivity, AIS – ISS Scores, Adult Patients
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, trafik kazasına karışan sürücülerde erişkin tipi erişkin tipi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nun (DEHB) varlığını ve düzeyini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Şubat 2024- Ağustos 2024 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Acil Servisi'ne otomobil kazası nedeniyle başvuran 300 hasta üzerinde kesitsel olarak yürütülmüştür. Kontrol grubunu, aynı dönemde acile başvuran ancak travma yaşamamış bireyler oluşturmuştur. Katılımcılar 18-65 yaş aralığındadır. Erişkin tipi DEHB değerlendirmesi için TURGAY DSM-IV Yetişkin Dikkat Bozukluğu Ölçeği kullanılmış; ayrıca travma şiddeti için AIS (Abbreviated Injury Scale) ve ISS (Injury Severity Score) uygulanmıştır. Cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum gibi değişkenler gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Hasta grubunun dikkat eksikliği puanı (8,91±5,92) kontrol grubundan (6,23±4,26) anlamlı şekilde yüksektir (p=0,000). Toplam DEHB puanı hasta grubunda (43,65±26,49) kontrol grubundan (32,60±21,68) daha yüksektir (p=0,000). DEHB derecelerinde anlamlı fark gözlenmiş olup, hasta grubunda yüksek DEHB oranı %27,3 iken, bu oran kontrol grubunda %14'tür (p=0,002). Alkol kullanımı ile DEHB derecesi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,012). AIS ortalaması yüksek DEHB grubunda 3,93±12,23, düşük DEHB grubunda 2,32±1,85 olarak ölçülmüş; ISS skorları ise sırasıyla 8,90±7,58 ve 3,56±5,12'dir (p<0,001). Dikkat eksikliği düzeyi arttıkça AIS ve ISS skorlarında da anlamlı artış gözlenmiştir (p<0,05). Sigara kullanımı ve ehliyet sınıfı gibi değişkenlerle DEHB arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Hasta grubunun dikkat eksikliği puanı kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksektir (p=0,000). DEHB derecesinde de gruplar arasında anlamlı fark vardır (p=0,002). Trafik kazası geçiren sürücülerde DEHB semptomlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Özellikle dikkat eksikliği ve dürtüsellik düzeylerinin, sürüş güvenliği ve travma şiddeti üzerinde belirleyici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the presence and severity of adult-type Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) among drivers involved in traffic accidents. The research was conducted cross-sectionally on 300 patients who presented to the Emergency Department of Pamukkale University due to automobile accidents between February 2024 and August 2024. The control group consisted of individuals who presented to the emergency department during the same period but had not experienced any trauma. Participants were between 18 and 65 years old. The TURGAY DSM-IV Adult ADHD Scale was used for ADHD evaluation; trauma severity was assessed using the Abbreviated Injury Scale (AIS) and the Injury Severity Score (ISS). Variables such as gender, age, education level, and marital status were compared between the groups. The attention deficit score of the patient group (8.91±5.92) was significantly higher than that of the control group (6.23±4.26) (p=0.000). Similarly, the total ADHD score was higher in the patient group (43.65±26.49) compared to the control group (32.60±21.68) (p=0.000). A significant difference was observed in ADHD severity levels, with a high ADHD rate of 27.3% in the patient group and 14% in the control group (p=0.002). A statistically significant association was found between alcohol use and ADHD severity (p=0.012). The mean AIS score was 3.93±12.23 in the high ADHD group and 2.32±1.85 in the low ADHD group; ISS scores were 8.90±7.58 and 3.56±5.12, respectively (p<0.001). As the level of attention deficit increased, AIS and ISS scores also increased significantly (p<0.05). No significant associations were found between ADHD and variables such as smoking or driver's license class. In conclusion, ADHD symptoms were found to be more pronounced in drivers involved in traffic accidents. It is suggested that especially attention deficit and impulsivity levels may play a determining role in driving safety and trauma severity.