Pnömoni hastalarında mortaliteyi öngörmede delta nötrofil indeksinin kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigating the usefulness of delta neutrophil index in predicting mortality in pneumonia patients
- Tez No: 988159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY YILMAZ KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pnömoni, delta nötrofil indeks, acil servis, prognoz, Pneumonia, Delta neutrophil index, Emergency department, Prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Pnömoni, acil servise solunum sıkıntısı nedenli başvuran hastalarda sık karşılaşılan, yüksek mortalite ve morbiditeye sahip bir hastalıktır. Bu çalışmada, pnömoni hastalarında mortaliteyi öngörmede delta nötrofil indeksin kullanılabilirliğini araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız, T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde geriye dönük olarak yapıldı. Hastalara ait demografik veriler, mevcut hastalıkları, vital bulguları, laboratuvar bulguları, akciğer görüntülemeleri ve hasta sonlanım bilgileri hasta dosyası ve hastane elektronik kayıt sistemi üzerinden geriye dönük olarak incelendi. Hastalara ait CURB-65 pnömoni skoru, Pnömoni Şiddet Skoru hesaplandı ve DNI değeri ile karşılaştırıldı. Verilerin analizinde SPSS 22 (version 22.0.0.0) (SPSS Inc., IL. USA) programı kullanıldı. Sayısal değişkenler arasındaki bağıntı analizleri için pearson analizi, ordinal değişkenler arasındaki bağıntı analizleri Spearman Bağıntı Analizi kullanıldı. Tüm analizler %95 güven aralığında yapılarak, p değeri <0.05 olanlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. BULGULAR: Çalışma pnömoni tanısı alan 1342 hasta ile yapıldı. Hastaların ortalama PSI puanı 144,6 (SS: 24,5; min-maks: 87-237) ve ortalama CURB-65 puanı 3,0 (SS:0,8; min-maks: 2-4) idi. Delta nötrofil indeks (DNI) ile hem PSI hem de CURB-65 arasında pozitif yönde zayıf korelasyon (sırasıyla r=0,188, p<0,001; r=0,153, p<0,001) tespit edildi. SONUÇ: Sonuç olarak, çalışmamızdan elde edilen sonuçlar DNI'nin pnömoni hastalarında mortaliteyi öngörmede zayıf bir korelasyon olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AİM: Pneumonia is a common disease among patients presenting to the emergency department with respiratory distress and is associated with high mortality and morbidity. In this study, we aimed to investigate the utility of the delta neutrophil index in predicting mortality in patients with pneumonia. MATERIALS AND METHODS: This study was conducted retrospectively at the Emergency Medicine Clinic of İzmir City Hospital, University of Health Sciences, Republic of Türkiye Ministry of Health. Demographic data, comorbidities, vital signs, laboratory findings, chest imaging results, and patient outcomes were retrospectively reviewed using patient files and the hospital electronic medical record system. CURB-65 pneumonia scores and Pneumonia Severity Index (PSI) scores were calculated for each patient and compared with delta neutrophil index (DNI) values. Statistical analyses were performed using SPSS version 22.0.0.0 (SPSS Inc., IL, USA). Pearson correlation analysis was used to evaluate relationships between numerical variables, while Spearman's correlation analysis was applied for ordinal variables. All analyses were conducted with a 95% confidence interval, and p values < 0.05 were considered statistically significant. RESULTS: The study was conducted with 1,342 patients diagnosed with pneumonia. The mean PSI score of the patients was 144.6 (SD: 24.5; min–max: 87–237), and the mean CURB-65 score was 3.0 (SD: 0.8; min–max: 2–4). A weak positive correlation was found between the delta neutrophil index (DNI) and both PSI and CURB-65 scores (r = 0.188, p < 0.001; and r = 0.153, p < 0.001, respectively). CONCLUSION: In conclusion, the results of our study indicate that the delta neutrophil index has a weak correlation with mortality prediction in patients with pneumonia.