Mandala Sanat Terapisinin canlı vericili böbrek nakli alıcılarında kaygı ve konfor düzeyine etkisi: Karma yöntem çalışması
The effect of Mandala Art Therapy on anxiety and comfort levels in living donor kidney transplant recipients: A mixed-methods study
- Tez No: 988158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, canlı donör, kaygı, konfor, mandala, Cerrahi hemşirelik, Perioperatif hemşirelik, Anxiety, comfort, kidney transplantation, living donor, mandala, Perioperative nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma canlı vericili böbrek nakli alıcılarında Mandala Sanat Terapisi'nin kaygı ve konfor düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, Mart 2024-Eylül 2025 tarihleri arasında Türkiye'nin güneyinde bulunan bir üniversite hastanesinde yürütülen karma yöntem çalışmasıdır. Katılımcıların %62.5'i erkek olup, yaş ortalaması 38.6±12.7'dir. Araştırmanın nicel aşaması, tek kör randomize kontrollü tasarımda yürütülmüştür. Toplam 54 katılımcının 27'si müdahale, 27'si kontrol grubunda yer almış; müdahale grubuna üç seanslık Mandala Sanat Terapisi uygulanmıştır. Veriler Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği ve Genel Konfor Ölçeği ile toplanmıştır (ClinicalTrials.gov Identifiers:NCT06263257, Unique Protocol ID:2023-631). Araştırmanın nitel aşamasında, fenomenolojik desen kapsamında müdahale grubundan gönüllü 15 gönüllü katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Nicel bulgular, müdahale grubunun kontrol grubuna kıyasla Durumluk Kaygı Ölçeği puanında anlamlı bir azalma, Genel Konfor Ölçeği toplam ve alt ölçek puan ortalamalarında ise anlamlı bir artış gösterdiğini ortaya koymuştur (p<0.05). Nitel bulgular,“Mandala Eğitiminin Kazandırdıkları”ana temasının“Farkındalık ve iç görü kazanma”,“Kaygı düzeyinin değişimi”, ve“Rahatlama ve konfor hakkında deneyimler”olarak üç alt tema belirlenmiştir.“Mandala Eğitim Sürecine İlişkin Görüş ve Öneriler”ana temasının“Eğitim sürecine ilişkin görüşler”ve“Geliştirilmesine yönelik öneriler”olarak iki alt teması belirlenmiştir. Ayrıca karma bulgular, nitel verilerin nicel bulguları desteklediğini göstermiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, Mandala Sanat Terapisi'nin canlı vericili böbrek nakli alıcılarında kaygının azaltılmasına ve konforun artırılmasına katkı sağlayarak bütüncül iyilik halini destekleyen tamamlayıcı bir hemşirelik müdahalesi olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the effect of Mandala Art Therapy on anxiety and comfort levels among living donor kidney transplant recipients. Method: This mixed-method study was conducted between March 2024 and September 2025 at a university hospital located in southern Türkiye. Of the participants, 62.5% were male, with a mean age of 38.6±12.7 years. The quantitative phase was designed as a single-blind randomized controlled trial. A total of 54 participants were included, with 27 assigned to the intervention group and 27 to the control group. The intervention group received three sessions of Mandala Art Therapy. Data were collected using the State-Trait Anxiety Inventory and the General Comfort Questionnaire (ClinicalTrials.gov Identifier:NCT06263257, Unique Protocol ID:2023-631). In the qualitative phase, semi-structured interviews were conducted with 15 volunteers from the intervention group within a phenomenological framework, and the data were analyzed using descriptive analysis. Results: Quantitative findings indicated a significant decrease in the State Anxiety Inventory scores and a significant increase in the total and subscale mean scores of the General Comfort Questionnaire in the intervention group compared to the control group (p<0.05). Qualitative findings revealed two main themes:“Gains from the Mandala Training Process”(with subthemes: gaining awareness and insight, changes in anxiety levels, and experiences related to relaxation and comfort) and“Views and Suggestions Regarding the Mandala Training Process”(with subthemes: opinions about the training process and suggestions for improvement). Furthermore, the mixed-method results showed that the qualitative findings supported the quantitative results. Conclusion: The findings suggest that Mandala Art Therapy can be utilized as a complementary nursing intervention that contributes to reducing anxiety and enhancing comfort, thereby supporting holistic well-being among living donor kidney transplant recipients.