Master yüzücülerde core ve omuz stabilizasyon egzersizlerinin atletik performans ve yaralanma riski üzerine etkileri
The effects of core and shoulder stabilization exercises on athletic performance and injury risk in master swimmers
  1. Tez No: 988160
  2. Yazar: MELDA ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel performans, Kor egzersiz programı, Performans değerlendirme, Serbest stil yüzme, Spor performansı, Ölçme-değerlendirme, Physical performance, Core exercise program, Performance evaluation, Free style wrestler, Athletic performance, Measurement and evaluation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Master yüzücüler için kara antrenmanı ve stabilizasyon egzersizleri, performansı arttırıp yaralanma riskini azaltmada etkilidir. Core stabilizasyon egzersizleri, vücut kuvveti ve dayanıklılığı arttırarak yüzme performansını iyileştirirken, omuz stabilizasyon egzersizleri yaralanmaları önlemeye katkı sağlar. Bu çalışma, master yüzücülerde core ve omuz stabilizasyon egzersizlerinin atletik performans ve yaralanma riski üzerindeki etkisini incelemektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma randomize kontrollü prospektif bir araştırma olarak tasarlandı. Çalışmaya sağlıklı ve aktif yüzücü olan, 25-50 yaş aralığında 35 kişi dahil edildi. Katılımcılar deney (n=18) ve kontrol (n=17) grubu olmak üzere ikiye ayrıldı. Deney grubu, 6 hafta boyunca (haftada 2 gün) uygulanan core ve omuz stabilizasyon egzersiz programına katılırken ; kontrol grubu yalnızca rutin yüzme antrenmanlarına devam etti. Master yüzücülerin atletik performans ve yaralanma riski sırasıyla, İzometrik Plank Testi, Üst Ekstremite Kapalı Kinetik Zinzir (ÜEKKZ) Testi, Sağlık Topu Fırlatma Testi, 50 m Serbest Yüzme ve Fonksiyonel Hareket Taraması (FHT) testleri ile değerlendirildi. Tüm ölçümler, egzersiz programı öncesi, programın tamamlandığı 6.haftada ve 12.haftadaki uzun dönem takiplerinde tekrarlandı. Bulgular: Deney grubundaki master yüzücülerde, 50 m serbest yüzme, izometrik plank, üst ekstremite kapalı kinetik zincir ve sağlık topu fırlatma testlerinde egzersiz öncesine kıyasla, özellikle 6.haftada (T2) istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler kaydedilmiştir (p<0,05). Bu gelişmelerin 12. haftadaki (T3) ölçümlerde genel olarak korunduğu, ancak tüm testlerde etkinin bir miktar azaldığı görülmüştür. Gruplar arası karşılaştırmalarda 50 m yüzme, üst ekstremite kapalı kinetik zincir ve sağlık topu fırlatma testlerinde deney grubu lehine anlamlı farklar bulunurken (p<0,05), izometrik plank testinde fark anlamlı değildir (p>0,05). FHT testi sonuçlarına göre, deney grubunda 6. ve 12. haftalarda anlamlı düzeyde puan artışı gözlenmiş (p<0,05); en yüksek değer 6. haftada elde edilmiştir. Buna karşılık, kontrol grubunda üç farklı ölçüm zamanında anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bulgular, core ve omuz stabilizasyon egzersiz programının, yüzücülerde atletik performansı ve yüzme hızını geliştirdiğini ayrıca yaralanma riskini azalttığını bize göstermiştir. Bu nedenle, söz konusu egzersizlerin master yüzücüler için hazırlanan kara antrenman programlarına dahil edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Dry-land and stabilization exercises are effective in enhancing performance and reducing injury risk among master swimmers. Core stabilization exercises improve swimming performance by increasing trunk strength and endurance, whereas shoulder stabilization exercises help prevent shoulder injuries. This study aimed to investigate the effects of core and shoulder stabilization exercises on athletic performance and injury risk in master swimmers. Materials and Methods: This study was designed as a randomized controlled prospective trial. Thirty-five healthy and active swimmers aged 25–50 years participated. Participants were divided into an experimental group (n=18) and a control group (n=17). The experimental group participated in a 6-week core and shoulder stabilization exercise program (2 sessions per week), while the control group continued their regular swim training only. Athletic performance and injury risk were assessed using the Isometric Plank Test, Upper Extremity Closed Kinetic Chain (UECKC) Test, Medicine Ball Throw Test, 50-m Freestyle Test, and Functional Movement Screen (FMS). Assessments were conducted at baseline, after 6 weeks, and at the 12-week follow-up. Results: Significant improvements were observed in the experimental group in 50-m freestyle, isometric plank, UECKC, and medicine ball throw tests compared to baseline (p<0.05). These improvements were generally maintained at week 12 (T3), although a slight reduction compared to week 6 (T2) was observed across all tests. Between-group comparisons revealed significant differences in 50-m freestyle, UECKC, and medicine ball throw tests (p<0.05), whereas no significant difference was found in the isometric plank test (p>0.05). According to the FMS results, the experimental group showed significantly higher scores at weeks 6 and 12 compared to baseline (p<0.05), with the highest improvement at week 6. No significant changes were observed in the control group across all assessments (p>0.05). Conclusion: The findings indicate that a core and shoulder stabilization exercise program improves athletic performance and swimming speed while reducing the risk of injury in swimmers. Therefore, it is recommended that such exercises be included in dry-land training programs designed for master swimmers.