Adrenal adenomu olan hastalarda inflamatuvar belirteçler ile non-fonksıyone/fonksıyone adenom arasındakı ilişki
The relationship between inflammatory markers and non-functioning/functioning adenomas in patients with adrenal adenoma
  1. Tez No: 988412
  2. Yazar: MERVE DOĞRUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELVİHAN BEYSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: albumin, CAO, CRP, fonksiyonel/non-fonksiyonel adrenal adenom, LMO, NEU/LEU, NLO, PAO, PLO, PID, SII, albumin, CAO, CRP, Functional / non-functional adrenal adenoma LMO, NEU/LEU, NLO, PAO, PLO, PID, SII
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, adrenal adenom tanısı almış hastalarda inflamatuvar belirteçler ile adenomun fonksiyonel durumu (fonksiyonel veya non-fonksiyonel) arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Özellikle inflamatuvar belirteçlerin, adenomların hormonal aktivitesine dair ek tanısal bilgi sunup sunamayacağını ortaya koymak hedeflenmektedir. Gereç–Yöntem: Bu çalışmada, 01.01.2020–01.03.2025 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde adrenal adenomu tanısı alan hastalar, hastane elektronik dosya sistemi üzerinden geriye dönük olarak incelendi. Çalışmaya alınan hastalar, fonksiyone ve non-fonksiyone adrenal adenomu olan hastalar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki grupta; hastaların yaş ve cinsiyet bilgileri ile C-reaktif protein (CRP) gibi klasik inflamasyon belirteçleri ve hemogramdan elde edilen inflamasyon indeks parametreleri olan nötrofil-lökosit oranı (NEU/LEU), nötrofil-lenfosit oranı (NLO), lenfosit-monosit oranı (LMO), platelet-lenfosit oranı (PLO), CRP-albumin oranı (COA), platelet-albumin oranı (POA), sistemik inflamatuvar indeks (SII) ve pan-immün-inflamasyon değeri (PID) değerlendirildi. Ayrıca adrenal adenomu olan hastalarda adrenokortikotropik hormon (ACTH), kortizol, renin, aldosteron ile 24 saatlik idrarda metanefrin (adrenalin) ve normetanefrin (noradrenalin) düzeyleri retrospektif olarak analiz edildi. Çalışmada, inflamatuvar belirteçler ile fonksiyone ve non-fonksiyone adrenal adenom varlığı arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: Her iki grup arasında cinsiyet dağılımı, komorbiditeler (diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, aterosklerotik kalp hastalığı, solunum sistemi hastalığı, anemi) açısından istatistiki açıdan anlamlı fark yoktu (p>0,05). Fonksiyonel adrenal adenomu olan hastalarda serum kortizol değeri, non-fonksiyonel adrenal adenoma göre istatiksel anlamlı yüksek bulundu (20,23±16,36 vs 11,76±5,51 µg/dL, p=0,002). Non-fonksiyonel adrenal adenomu olan hastalarda plazma renin değeri, fonksiyonel adrenal adenomu olanlara göre istatiksel olarak yüksek saptandı (28,84±56,11 vs 10,88±16,19 mIU/L, p=0,007). Serum ACTH, aldosteron, 24 saatlik idrarda metanefrin ve normetanefrin değerleri her iki grupta benzer saptandı (p> 0,05) . Radyolojik parametre olan prekontrast hounsfield unit (HU) düzeyleri, fonksiyonel grupta non-fonksiyonel adenomu olan hasta grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı yüksek bulundu (32,6±29,6 vs 9,1±8,5 HU, p<0,001). Adrenal adenomun en boyutu, fonksiyonel grupta nonfonksiyonel adenom grubuna göre istatiksel açıdan anlamlı yüksek bulundu (19,2±8,9 vs 14,7±7,3 mm; p=0,048). Adrenal adenomun boyu her iki grupta benzer olarak saptandı (p>0,05 ). Fonksiyonel ve nonfonksiyonel adrenal adenom grupları arasında hemogram parametreleri olan lökosit (WBC), nötrofil, lenfosit, monosit, hemoglobin (Hgb), hematokrit (Hct), ortlama eritrosit hacmi (MCV), trombosit, eritrositlerin (Rbc), Trombosit dağılım genişliği (PDW), Ortalama trombosit hacmi (MPV) ve kırmızı hücre dağılım genişliği (RDW) değerleri benzer saptandı (tüm p değerleri >0,05). Fonksiyonel adrenal adenomu olan grupta, NEU/LEU oranı nonfonksiyonel adenom grubuna göre istatiksel yüksek bulundu (0,66±0,14 vs 0,58±0,09; p=0.043). Fonksiyonel adenomu olan grupta, NLO, PLO, LMO, SII, PID, albumin, CRP, CAO ve PAO değerleri her iki grupta benzer saptandı (p> 0,05 ). Çalışmamızda PID (r=0,18, p=0,03) ve PAO (r=0,213, p=0,001) değerlerinin prekontrast HU ile pozitif korele olduğu saptandı. Adrenal adenomların fonksiyonel karakterini öngörmede radyolojik parametrelerin tanısal performansı Receiver operating characteristic eğrisi (ROC) analizi ile değerlendirildi. Prekontrast HU değeri, fonksiyonel lezyonları ayırt etmede en yüksek tanısal doğruluğu göstermiştir (AUC = 0,855; >10,0 HU kesme değeri için %94,7 duyarlılık ve %65,1 özgüllük; p < 0,001). Morfolojik ölçümler arasında, adenom genişliği, fonksiyonel adrenal adenomu tahmin etmede istatistiksel olarak sınırda anlamlı bir performans göstermiştir (AUC = 0,645; >16,0 mm kesme değeri için %63,2 duyarlılık ve %63,9 özgüllük; p = 0,050). Sonuç: Bu çalışmada inflamatuar belirteçlerin fonksiyonel ve non-fonksiyonel adrenal adenomların ayrımındaki rolü değerlendirildi ve fonksiyonel adenomlu hastalarda Neu/Leu oranının anlamlı şekilde yüksek olduğu saptandı. Bu artışın, kortizol fazlalığına bağlı nötrofil artışı ve lenfosit azalmasıyla ilişkili sistemik inflamatuar yanıtın bir göstergesi olabileceği düşünüldü. Diğer inflamatuar belirteçler arasında anlamlı fark bulunmaması, bu parametrelerin fonksiyonel ayrımda sınırlı duyarlılığa sahip olduğunu göstermektedir. Ancak Neu/Leu oranı, kolay uygulanabilir ve düşük maliyetli bir belirteç olarak fonksiyonel adrenal adenomların öngörülmesinde yardımcı olabilir. Bulgular, inflamasyonun adrenal tümör biyolojisindeki olası rolünü desteklemekte olup, bu ilişkiyi doğrulamak için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the relationship between inflammatory markers and the functional status (functional or non-functional) of adrenal adenomas in patients diagnosed with adrenal adenoma. Specifically, the study aims to determine whether inflammatory markers can provide additional diagnostic information regarding the hormonal activity of these adenomas. Material–Methods: In this study, patients diagnosed with adrenal adenoma at Afyonkarahisar Health Sciences University Faculty of Medicine Hospital between January 1, 2020, and March 1, 2025, were retrospectively reviewed using the hospital electronic medical record system. The patients included in the study were divided into two groups: those with functional adrenal adenoma and those with non-functional adrenal adenoma. In both groups, demographic characteristics including age and sex, as well as classical inflammatory markers such as C-reactive protein (CRP), and inflammation-related indices derived from complete blood count were evaluated. These indices included the neutrophil-to-leukocyte ratio (NEU/LEU), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), lymphocyte-to-monocyte ratio (LMR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), CRP-to-albumin ratio (CAR), platelet-to-albumin ratio (PAR), systemic immune-inflammation index (SII), and pan-immune-inflammation value (PIV). In addition, serum levels of adrenocorticotropic hormone (ACTH), cortisol, renin, and aldosterone, as well as 24-hour urinary metanephrine (adrenaline) and normetanephrine (noradrenaline) levels, were retrospectively analyzed. The relationship between inflammatory markers and the presence of functional versus non-functional adrenal adenoma was investigated. Results: There was no statistically significant difference between the two groups in terms of sex distribution or comorbidities, including diabetes mellitus, hypertension, hyperlipidemia, atherosclerotic heart disease, respiratory system diseases, and anemia (p>0.05). Serum cortisol levels were significantly higher in patients with functional adrenal adenoma compared to those with non-functional adrenal adenoma (20.23±16.36 vs. 11.76±5.51 µg/dL, p=0.002). In contrast, plasma renin levels were significantly higher in patients with non-functional adrenal adenoma than in those with functional adrenal adenoma (28.84±56.11 vs. 10.88±16.19 mIU/L, p=0.007). Serum adrenocorticotropic hormone (ACTH), aldosterone, and 24-hour urinary metanephrine and normetanephrine levels were similar between the two groups (p>0.05). Regarding radiological parameters, precontrast Hounsfield unit (HU) values were significantly higher in the functional adrenal adenoma group compared with the non-functional adrenal adenoma group (32.6±29.6 vs. 9.1±8.5 HU, p<0.001). The maximal diameter of the adrenal adenoma was significantly greater in the functional group than in the non-functional group (19.2±8.9 vs. 14.7±7.3 mm, p=0.048). However, the longitudinal diameter of the adrenal adenoma did not differ significantly between the two groups (p>0.05). No statistically significant differences were observed between the functional and non-functional adrenal adenoma groups with respect to hematological parameters, including white blood cell count (WBC), neutrophil, lymphocyte, monocyte, red blood cell count (RBC), hemoglobin (Hgb), hematocrit (Hct), mean corpuscular volume (MCV), platelet count, platelet distribution width (PDW), mean platelet volume (MPV), and red cell distribution width (RDW) (all p values >0.05). The neutrophil-to-leukocyte ratio (NEU/LEU) was significantly higher in the functional adrenal adenoma group compared with the non-functional group (0.66±0.14 vs. 0.58±0.09; p=0.043). However, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), lymphocyte-to-monocyte ratio (LMR), systemic immune-inflammation index (SII), pan-immune-inflammation value (PIV), albumin, C-reactive protein (CRP), CRP-to-albumin ratio (CAR), and platelet-to-albumin ratio (PAR) were similar between the two groups (p>0.05). Correlation analysis demonstrated that PIV (r=0.180, p=0.030) and PAR (r=0.213, p=0.001) were positively correlated with precontrast HU values. The diagnostic performance of radiological parameters in predicting the functional status of adrenal adenomas was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Precontrast HU showed the highest diagnostic accuracy in distinguishing functional adrenal lesions (area under the curve [AUC]=0.855; sensitivity 94.7% and specificity 65.1% at a cutoff value of >10.0 HU; p<0.001). Among morphological measurements, adenoma width demonstrated borderline statistical significance in predicting functional adrenal adenoma (AUC=0.645; sensitivity 63.2% and specificity 63.9% at a cutoff value of >16.0 mm; p=0.050). Conclusion: In this study, the role of inflammatory markers in distinguishing between functional and non-functional adrenal adenomas was evaluatedThe Neu/Leu ratio was found to be significantly higher in patients with functional adenomas. This increase is thought to reflect a systemic inflammatory response associated with cortisol-induced neutrophilia and lymphopenia. The absence of significant differences in other inflammatory markers suggests that these parameters may have limited sensitivity in differentiating functional status. However, the Neu/Leu ratio may serve as a simple, inexpensive, and practical indicator for predicting the functional activity of adrenal adenomas. These findings support the potential role of inflammation in adrenal tumor biology, highlighting the need for larger, multicenter studies to confirm this relationship.