Adrenal insidentalomalı hastalarda kardiyovasküler ve metabolik risk etkenleri
Cardiovascular and metabolic risk factors in patients with nonfunctional adrenal incidentaloma
- Tez No: 359278
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEN AKALIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Non-fonksiyonel adrenal insidentaloma, ateroskleroz, subklinik inflamasyon, kortizol otonomisi, Nonfunctional adrenal incidentaloma, atherosclerosis, subclinical inflammation, cortisol autonomy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Ateroskleroz patogenezinde inflamatuar belirteçlerin rol oynadığı sistemik bir hastalıktır ve kronik ilerleyici bir süreçtir. Non-fonksiyonel adrenal adenomun kardiyovasküler hastalık ve metabolik sendrom riskini artırıp arttırmadığı ya da bu tip adrenal tümörlerin kardiyometabolik risk faktörleri olan hastalarda daha sık görülüp görülmediğine dair veriler çelişkilidir. Çalışmamızda non-fonksiyonel adrenal adenomun kardiyovasküler ve metabolik risk etkenlerini artırıp artırmadığını belirlemeyi amaçladık. Çalışmamıza 40 yaş üstü non-fonksiyonel adrenal adenomu olan 50 kişi alındı. Kontrol grubunu yaş ve cinsiyet olarak benzer, VKİ 19-25 arasında olan 15 sağlıklı kontrol ve VKİ ≥30 olan 15 obez sağlıklı kontrol oluşturdu. Adrenal insidentalomalı hastalarda kadın hâkimiyeti gözlendi ve hastalarda yaş ortalaması, bel çevresi daha yüksek bulundu. Hastalarda sistolik TA daha yüksek ölçüldü ve gece kortizolü ile sistolik TA ve fibrinojen arasında pozitif korelasyon saptandı. Sedimentasyon hastalarda daha yüksek bulundu. Ateroskleroz erken belirteci olan KİMK yaşla artış gösterdi ve hastalarda daha yüksek ölçüldü. Hastalarda KİMK ile sistolik TA, LDL, sedimentasyon, fibrinojen ve homosistein arasında pozitif ilişki saptandı. Elde edilen veriler non-fonksiyonel adrenal insidentalomalı hastalarda ateroskleroza yatkınlığın arttığını gösterdi, bu duruma subklinik inflamasyon ve sinsi kortizol otonomisinin neden olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Atherosclerosis that inflammatory markers play a role in the pathogenesis is a systemic disease and chronic progressive process. The data is conflicting whether nonfunctional adrenal incidentaloma (NFA) increases the risk of cardiovascular disease (CVD) and metabolic syndrome or whether this type of adrenal tumors has been found more often in patients with cardio metabolic risk factors. In our study we aimed to determine whether NFA increases cardiovascular and metabolic risk factors. Our study enrolled 50 people over the age of 40 with NFA. Control group consisted of 15 healthy controls with body mass index (BMI) 19-25 and 15 obese control with BMI ≥30 who are similar in age and sex. Women's dominance was observed in patients with NFA and average age, waist circumference was found to be higher in patients. Systolic blood pressure (SBP) was measured higher in patients and midnight serum cortisol was positively correlated with SBP and fibrinogen. Sedimentation was found to be higher in patients. Intima media thickness (IMT), an early marker of atherosclerosis, increased with age and was measured higher in patients. IMT was positively correlated with systolic blood pressure (SBP), low-density lipoprotein (LDL), fibrinogen, sedimentation and homocysteine in patients. The data obtained from this study showed increased susceptibility to atherosclerosis in patients with NFA and this situation was thought to be caused by subclinical inflammation and insidious cortisol autonomy.