Obez, fazla kilolu ve normal kilolu premenopozal kadınlarda demir ve hepsidin düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of iron and hepcidin levels in obese, overweight and normal weight premenopausal women
  1. Tez No: 988445
  2. Yazar: MUSTAFA DURMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ BAHÇEBAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Demir, hepsidin, obezite, inflamasyon, VKİ, Iron, hepcidin, obesity, inflammation, BMI
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada obezite ilişkili düşük dereceli kronik inflamasyonu ve buna bağlı olarak demir emilimindeki azalmayı göstermek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Kayseri Şehir Hastanesi Obezite Polikliniği'ne başvuran premenopozal kadınlardan obez (VKİ:>30), fazla kilolu (VKİ:25-29,9) ve normal kilolu (VKİ:25-29,9) olmak üzere 29 kişilik üç grup oluşturuldu. Bu hastalarda boy ve kilo ölçümü yapıldı. Tam kan sayımı, demir, UIBC, TSAT, ferritin, CRP, B12 vitamini, folat, glukoz, insülin ve lipit paneli (total kolesterol, LDL, HDL, TG) testlerinin ölçülmesi planlandı. HOMA-IR ve TyG indeksi değerleri hesaplandı. TyG indeksi için 8,5 cut-off olarak belirlendi. 8,5 üzerindeki değerler TyG indeksi yüksek, 8,5 altındaki değerler TyG indeksi düşük olarak gruplandırıldı. Her hastadan hepsidin analizi için bir tüp kan biyokimya tüpüne alındı. Alınan kanlar laboratuvarda 1000xg'de 20 dakika santrifüj edildi. Santrifüj edilen serumlar -80 oC'de çalışma gününe kadar saklandı. Çalışma günü human hepcidin kiti (Reed Biotech ELISA KIT, Wuhan, China) kullanılarak dondurulmuş numuneler oda sıcaklığına getirilerek çalışıldı. Bulgular: Çalışmamızda obez grupta inflamatuvar bir parametre olan CRP'nin (p<0,001) anlamlı arttığını ve demir eksiliğinin göstergesi olarak TSAT (p=0,047), MCV (p<0,001) ve MCH (p<0,001) değerlerinin anlamlı azaldığını tespit ettik. Obezite kaynaklı düşük dereceli kronik inflamasyonun hepsidin artışına sebep olduğunu gösteremedik. Yapılan başka çalışmalara benzer olarak PLT değerinin (p=0,004) obezlerde anlamlı arttığını, B12 vitamini değerinin (p=0,039) ise anlamlı azaldığını saptadık. Obez grupta TG ve TyG indeksinde anlamlı artış, HDL değerlerinde ise anlamlı azalış olduğunu gösterdik. TyG indeksi yüksek grupta PLT sayısını anlamlı yüksek olarak tespit ettik. İnsülin direncinin gösterilmesinde kullanılan TyG indeksinin HOMA-IR ile korele olduğunu gösterdik. Sonuç: Çalışmamızda obeziteye bağlı düşük dereceli inflamasyonun sonucu olarak bazı inflamatuvar parametrelerde artış ve obezitenin demir eksikliği üzerine etkisini destekleyici bulgular elde ettik. Yapılan çalışmalara benzer olarak insülin direncinin gösterilmesinde TyG indeksinin HOMA-IR yerine kullanılabileceğini gösterdik. Obezite ile dislipidemi ve obezite ile insülin direnci arasında ilişki olduğunu saptadık. Bu verilere göre obez gruplarda demir eksikliği ve metabolik sorunlar açısından dikkatli olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to demonstrate obesity-related low-grade chronic inflammation and the consequent reduction in iron absorption. Materials and Methods: Three groups of 29 premenopausal women who applied to the Obesity Outpatient Clinic of Kayseri City Hospital were formed as obese (BMI >30), overweight (BMI 25–29.9), and normal-weight (BMI ≤24.9). Height and weight measurements were performed for all participants. Laboratory tests including complete blood count, iron, UIBC, TSAT, ferritin, CRP, vitamin B12, folate, glucose, insulin, and lipid profile (total cholesterol, LDL, HDL, TG) were planned to be measured. HOMA-IR and TyG index values were calculated. A cut-off value of 8.5 was determined for the TyG index. Values above 8.5 were classified as high TyG index, and those below 8.5 as low TyG index. One tube of blood was collected from each participant into a biochemistry tube for hepcidin analysis. The collected samples were centrifuged at 1000×g for 20 minutes in the laboratory. The separated serum samples were stored at −80°C until the day of analysis. On the study day, frozen samples were brought to room temperature and analyzed using a human hepcidin kit (Reed Biotech ELISA Kit, Wuhan, China). Results: In our study, we found that CRP (p<0.001), an inflammatory parameter, was significantly increased in the obese group, while TSAT (p=0.047), MCV (p<0.001), and MCH (p<0.001), which are indicators of iron deficiency, were significantly decreased. We were unable to demonstrate that obesity-related low-grade chronic inflammation led to an increase in hepcidin levels. Similar to findings from other studies, we found that PLT levels (p=0.004) were significantly increased in obese individuals, whereas vitamin B12 levels (p=0.039) were significantly decreased. In the obese group, we observed a significant increase in TG and TyG index values, and a significant decrease in HDL levels. Furthermore, in the group with a high TyG index, platelet count was significantly higher. We demonstrated that the TyG index, used as an indicator of insulin resistance, was correlated with HOMA-IR. Conclusion: In our study, we found evidence supporting the increase in certain inflammatory parameters as a result of obesity-related low-grade inflammation, as well as findings indicating the effect of obesity on iron deficiency. Similar to previous studies, we demonstrated that the TyG index can be used instead of HOMA-IR to indicate insulin resistance. We also identified a relationship between obesity and dyslipidemia, as well as between obesity and insulin resistance. Based on these findings, obese individuals should be carefully monitored for iron deficiency and metabolic disorders.