Balıkesir ilinde pandemi dönemi ve sonrasında trafik yoğunluğu ve araç kullanım alışkanlıklarının değişimi
Changes in traffic density and vehicle usage habits during and after the pandemic i̇n Balikesir province
- Tez No: 988496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Traffic, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sinyalizasyon, Ulaşım, Ulaşım planlaması, Şehiriçi trafiği, Signalization, Transportation, Transport planning, Urban traffic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
COVID-19 pandemisi, dünya genelinde bireylerin yaşam biçimlerini ve sosyal dinamiklerini derinden etkilemiştir. Bu çalışmada, pandeminin Balıkesir ili özelinde şehir içi trafik yoğunluğu ve bireylerin araç kullanım alışkanlıkları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Pandemi dönemi ve sonrasında trafik dinamiklerindeki değişimlerin analiz edilmesi, bu değişimlerin gelecekteki ulaşım politikalarına nasıl yön verebileceğini anlamak adına önemli bir çerçeve sunmaktadır. Çalışmada, Balıkesir il merkezindeki 19 sinyalize kavşakta pandemi dönemi (2021-2022) ve pandemi sonrası dönem (2023-2024) arasındaki araç geçiş yoğunlukları analiz edilmiştir. Kavşaklarda gözlemlenen trafik yoğunluğu dalgalanmaları, doğrusal regresyon modelleri ile değerlendirilmiş ve bireysel araç kullanımındaki artış ile toplu taşıma tercihlerindeki düşüşler detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Özellikle, sanayi bölgeleri gibi ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu alanlardaki trafik akışlarının pandemiden daha az etkilendiği, buna karşın ticari ve sosyal merkezlerde trafik yoğunluğunun belirgin şekilde azaldığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, pandemi sürecinde elde edilen verilerin sürdürülebilir trafik yönetimi ve ulaşım planlaması açısından önemini ortaya koymaktadır. Çalışma sonunda, akıllı trafik sistemlerinin benimsenmesi, çevreci ulaşım modlarının teşvik edilmesi ve toplu taşıma sistemlerinin cazibesinin artırılmasına yönelik öneriler sunulmuştur. Elde edilen sonuçların, şehir içi trafik dinamiklerinin iyileştirilmesi ve gelecekte benzer kriz durumlarına hazırlık yapılması noktasında katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 pandemic profoundly impacted individuals' lifestyles and social dynamics worldwide. This study examines the effects of the pandemic on urban traffic density and vehicle usage habits in Balıkesir, Turkey. Analyzing the changes in traffic dynamics during and after the pandemic provides a crucial framework for understanding how these shifts can inform future transportation policies. The study analyzes vehicle passage data from 19 signalized intersections in the central districts of Balıkesir during the pandemic period (2021-2022) and the post-pandemic period (2023-2024). Fluctuations in traffic density observed at these intersections were evaluated using linear regression models. The findings reveal a significant increase in private vehicle use and a corresponding decline in public transportation preferences. Furthermore, traffic flows in industrial zones, which continued to support economic activities, were less affected by the pandemic compared to commercial and social hubs, where traffic density significantly decreased. This research highlights the importance of data collected during the pandemic for sustainable traffic management and transportation planning. The study concludes by offering recommendations, such as adopting intelligent traffic systems, promoting environmentally friendly transportation modes, and enhancing the appeal of public transportation systems. The results are expected to contribute to the improvement of urban traffic dynamics and preparation for potential future crises.