A hybrid deep neural network classification for schizophrenia detection in EEG recordings
EEG kayıtlarında şizofreni tespiti için hibrit derin sınır ağı sınıflandırması
- Tez No: 988497
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CNN, EEG, Hibrit model, CNN, Hybrid model
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, şizofreniyi (SZ) tespit etmek için, beyin elektriksel aktivitesini ölçen elektroensefalografi (EEG) kullanarak bir yöntem sunmaktadır. EEG sinyallerini analiz etmek ve sınıflandırma başarısını artırmak için derin öğrenme algoritmaları kullanılmıştır. EEG zaman serileri, Hızlı Fourier Dönüşümü (FFT) ve Bulanık Entropi (FuzzyEn) kullanılarak spektral güç özellikleri çıkarmak için ön işleme tabi tutulmuş ve daha sonra beyin aktivitesini temsil eden RGB görüntülerine dönüştürülmüştür. Bu görüntüleri analiz etmek için de evrişimli sinir ağları (CNN'ler) ve uzun kısa süreli bellek (LSTM) birimlerini birleştiren bir hibrit derin sinir ağı kullanılmıştır. Önerilen yöntem FFT ile ortalama %96,34'lük bir doğruluk elde ederken, FuzzyEn'in performansı daha düşük olmuştur. Bu sonuçlar, FFT tabanlı özelliklerin sınıflandırma için etkinliğini göstermiş olup, hibrit DNN modellerinde veri temsilinin önemini de vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents a method for detecting schizophrenia (SZ) using electroencephalography (EEG), which measures brain electrical activity. Deep learning algorithms were employed to analyze EEG signals, aiming to improve classification accuracy. EEG time series were preprocessed to extract spectral power features using Fast Fourier Transformation (FFT) and Fuzzy Entropy (FuzzyEn), which were then converted into RGB images representing brain activity. A hybrid deep neural network, combining convolutional neural networks (CNNs) and long short-term memory (LSTM) units, was used to analyze these images. The proposed method achieved an average accuracy of 96.34% with FFT, while FuzzyEn's performance was lower, highlighting the effectiveness of FFT-based features for classification and the importance of data representation in hybrid DNN models.