Benlik saygısı ile dikey ve yatay bireycilik ve toplulukçuluk ilişkisinin incelenmesi: Türk ve Alman Üniversite öğrencilerinin karşılaştırılması
The relationship between vertical and horizontal individualism/collectivism and self-esteem; a comparison of Turkish and German University students
- Tez No: 988507
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞENAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dikey bireycilik ve toplulukçuluk, yatay bireycilik ve toplulukçuluk, benlik saygısı, Sosyal psikoloji, Vertical individualism and collectivism, horizontal individualism and collectivism, self-esteem, Psychology-social
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma benlik saygısının ülke kültürü ve dikey bireycilik ve toplulukçuluk, yatay bireycilik ve toplulukçuluk kültür yönelimleri ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu İstanbul ve Würzburg'daki 232 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan veriler Şubat-Nisan 2023 tarihleri Sosyo-Demografik Veri Formu, Benlik Saygısı Ölçeği ve Kültürel Yönelim Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde, Pearson Korelasyon Testi, Bağımsız Örneklem T testi, Bağımlı Gruplar T testi, için tekrarlı ANOVA testi, Mann Witney U testi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda ülke seviyesine göre Dikey bireycilik ve Dikey toplulukçuluk toplam puanlarının anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür(t=4.583, t=7.020, p<0,05). Bu anlamlı farklılık Türk örneklem grubunun Dikey bireycilik (Mean=5.47) ve Dikey tolulukçuluk (Mean=6.99) toplam alt puanlarının Alman örneklem grubunun Dikey bireycilik (Mean=4.40) ve Dikey toplulukçuluk (Mean=5.57) toplam alt puanlarından yüksek olmasından dolayı kaynaklanmıştır. Her iki ülke örneklemi için yatay ve dikey kültürel yönelim boyutları arasında anlamlı fark bulunmuştur(p<0,05). Ek olarak Almanya'da yatay ve dikey arasındaki farkın farkı Türkiye'ye göre daha fazla( Mean=6.5470-4.9904 >6.5913-6.2326) bulunmuştur. Dikey bireycilik ve toplulukçuluğun benlik saygısını her iki ülke de yordamadığı sonucu elde edilirken yatay bireycilik ve toplulukçuluk kültür yönelimlerinin benlik saygısını sadece Türkiye'de yordadığı bulunmuştur (p<0,05). Bu sonuçlar, yatay yönelimin hem bireyci hem de toplulukçu kültürlerde benlik saygısını destekleyici olduğunu ve Türkiye gibi dikey yönelimin yüksek olduğu ülkelerde hiyerarşinin yerine eşitlik düzlemine, bireysel hak ve özgürlüklere atfedilen vurgudan dolayı bilhassa önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between self-esteem and country culture and cultural orientations of vertical individualism and collectivism, horizontal individualism and collectivism. The sample group of the study consisted of 232 university students in Istanbul and Würzburg. The data used in the study were collected between February-April 2023 through Socio-Demographic Data Form, Self-Esteem Scale and Cultural Orientation Scale. Percentage, Pearson Correlation Test, Independent Sample T test, Paired Sample T test, repeated ANOVA test, Mann Witney U test and regression analysis were used in the evaluation of the data. According to the findings obtained in the research, it was seen that the total scores of vertical Individualism and vertical collectivism differed significantly according to the country level (t=4.583, t=7.020, p<0.05). This significant difference was due to the fact that the total sub-scores of Vertical individualism (Mean=5.47) and Vertical collectivism (Mean=6.99) of the Turkish sample group were higher than the total sub-scores of vertical individualism (Mean=4.40) and vertical collectivism (Mean=5.57) of the German sample group. A significant difference was found between the horizontal and vertical cultural orientation dimensions for both country samples (p<0.05). In addition, the difference between horizontal and vertical was higher in Germany than in Türkiye (Mean=6.5470-4.9904 >6.5913-6.2326). While vertical individualism and collectivism did not predict self-esteem in both countries, horizontal individualism and collectivism cultural orientations predicted self-esteem only in Turkey (p<0.05). These results show that horizontal orientation is supportive of self-esteem in both individualist and collectivist cultures, and that it is especially important in countries with high vertical orientation, such as Türkiye, due to the emphasis on equality and individual rights and freedoms instead of hierarchy.