Öğretmenlerin psikolojik esneklikleri ile mesleki dayanıklılık inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between teachers' psychological flexibility and professional resilience beliefs
- Tez No: 988508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik mesleği, psikolojik esneklik, psikolojik dayanıklılık, mesleki dayanıklılık, Teaching profession, psychological flexibility, psychological resilience, professional resilience
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin psikolojik esneklik düzeyleri ile mesleki dayanıklılık inanç düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada nicel araştırma modellerinden ilişkisel model tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim- öğretim yılında Kahramanmaraş'ın tüm ilçelerindeki devlet okullarının tüm kademe ve branşlarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu evren içerisinden uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 496 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Öğretmenlerin Mesleki Dayanıklılık İnancı Ölçeği ve Öğretmen Psikolojik Esneklik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılarak frekans, yüzde, aritmetik ortalama, bağımsız gruplar için t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin psikolojik esneklik düzeyleri ile mesleki dayanıklılık inanç düzeyleri arasındaki olası anlamlı ilişkiyi tespit etmek için pearson korelasyon katsayısı hesaplanmış, öğretmen psikolojik esneklik düzeyinin, öğretmen mesleki dayanıklılık inanç düzeyini yordayıp yordamadığını belirleyebilmek için ise çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin psikolojik esneklikleri yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin psikolojik esneklik düzeyleri cinsiyet, branş, değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark göstermezken, mesleki kıdem, eğitim kademesi değişkenine göre anlamlı fark göstermiştir. Araştırmada öğretmenlerin mesleki dayanıklılık inancının yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin mesleki dayanıklılık inanç düzeyleri cinsiyet ve branş değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark göstermezken, eğitim kademesi ve mesleki kıdem yılı değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Öğretmenlerin psikolojik esneklik düzeylerinin mesleki dayanıklılık inançları ve psikolojik esneklik ile mesleki dayanıklılık inancı arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between teachers' levels of psychological flexibility and their beliefs regarding professional resilience. A quantitative research design was employed, specifically utilizing the survey model. The population of the study consisted of teachers working across all grade levels and subject areas in public schools in the districts of Kahramanmaraş during the 2023–2024 academic year. The sample was composed of 496 teachers selected from this population through a convenience sampling method. Data were collected using the“Personal Information Form,”the“Teachers' Professional Resilience Belief Scale,”and the“Teacher Psychological Flexibility Scale.”for data analysis, the statistical package program SPSS 22.0 was used. Descriptive statistics such as frequency, percentage, and arithmetic mean were calculated, and inferential analyses including independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were conducted. In addition, Pearson correlation coefficients were computed to determine the potential significant relationship between teachers' psychological flexibility and professional resilience beliefs. Multiple regression analysis was also performed to assess whether teachers' psychological flexibility levels predicted their professional resilience beliefs. The findings revealed that teachers' psychological flexibility was at a high level. While psychological flexibility did not differ significantly according to gender or subject area, significant differences were observed with respect to professional seniority and educational level. Similarly, teachers' professional resilience beliefs were found to be high. These beliefs did not differ significantly by gender or subject area, but significant differences emerged according to educational level and years of professional seniority. Furthermore, a positive, moderate, and statistically significant relationship was identified between teachers' psychological flexibility and their professional resilience beliefs.