Tradescantia fluminensis Vell. ve Commelina communis L. üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical studies on Tradescantia fluminensis Vell. and Commelina communis L.
- Tez No: 988599
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN RENDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik aktivite, Commelina communis, ekstraksiyon, LC-MS/MS analizi, Tradescantia fluminensis, Biological activity, Commelina communis, extraction, LC-MS/MS analysis, Tradescantia fluminensis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de Commelinaceae familyası 2 cinse ait 4 tür ile temsil edilmektedir. Bu türlerden süs bitkisi olarak kullanılmayan Tradescantia fluminensis Vell. ve Commelina communis L. türleri Doğu Karadeniz'de yetişen ve Türkiye florası için doğallaşmış yabancı türlerdir. Cinse ait türlerin α-glukozidaz inhibitör, antibakteriyel, antioksidan, antiviral ve anti-hiperglisemik etkilere sahip olduğu bildirilmiştir. Bu tez çalışmasında, T. fluminensis ve C. communis türlerinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan %70 etanol ekstrelerinin α-glukozidaz, α-amilaz, asetilkolinesteraz, butirilkolinesteraz, tirozinaz ve elastaz enzimlerine karşı inhibitör aktivitelerinin in vitro çalışmalarla araştırılması ve n-hekzan ve n-butanol ekstrelerinin GC/MS yöntemi kullanılarak; %70 etanol ekstresi ve su ekstresinin ise LC-MS/MS tekniği kullanılarak fitokimyasal analizinin yapılması amaçlanmıştır. C. communis ve T. fluminensis türlerinden elde edilen ham ekstre ve alt ekstreler üzerinde yapılan enzim inhibisyon aktivite çalışmalarında özellikle C. communis su ve T. fluminensis n-butanol ekstrelerinin pozitif kontrol olarak kullanılan akarbozdan anlamlı derecede daha güçlü α-glukozidaz inhibitör etki gösterdiği belirlenmiştir (p < 0.0001). LC-MS/MS çalışmaları sonucunda C. communis'in toprak üstü etanol ekstresinde kinik asit (14.058 mg/g ekstre), su ekstresinde kateşin (21.494 mg/g); T. fluminensis'in toprak üstü etanol ekstresinde kinik asit (3.249 mg/g), su ekstresinde akonitik asitin (2.408 mg/g ekstre) en yüksek oranda bulunan bileşikler olduğu tespit edilmiştir. GC-MS yöntemi ile incelenen C. communis n-hekzan, T.fluminensis n-hekzan ve T.fluminensis n-butanol ekstrelerinde majör bileşiğin yapısı fitol olarak; C. communis n-butanol ekstresinde ise hekzadekan olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the family Commelinaceae is represented by four species belonging to two genera. Among these species, Tradescantia fluminensis Vell. and Commelina communis L., which are not used as ornamental plants, are foreign taxa that have become naturalized in the flora of Türkiye and grow in the Eastern Black Sea region. Species belonging to this family have been reported to possess α-glucosidase inhibitory, antibacterial, antioxidant, antiviral, and anti-hyperglycemic activities.In this thesis study, it was aimed to investigate the inhibitory activities of 70% ethanol extracts prepared from the aerial parts of T. fluminensis and C. communis against the enzymes α-glucosidase, α-amylase, acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase, tyrosinase, and elastase through in vitro assays, and to perform phytochemical analyses of the n-hexane and n-butanol extracts using the GC-MS method, as well as the 70% ethanol and water extracts using the LC–MS/MS technique. Enzyme inhibition activity studies conducted on crude extracts and sub-extracts obtained from C. communis and T. fluminensis species revealed that, in particular, the water extract of C. communis and the n-butanol extract of T. fluminensis exhibited significantly stronger α-glucosidase inhibitory effects than acarbose, which was used as a positive control (p < 0.0001). LC-MS/MS studies revealed that the above-ground ethanol extract of C. communis contained quinic acid (14.058 mg/g extract) and the water extract contained catechin (21.494 mg/g); T. fluminensis's above-ground ethanol extract contained quinic acid (3.249 mg/g), and its water extract contained aconitic acid (2.408 mg/g) as the major compounds. The major compound's structure in the n-hexane extracts of C. communis and T. fluminensis, as well as in the n-butanol extracts of T. fluminensis analyzed by GC-MS, was identified as phytol. In the n-butanol extract of C. communis, the compound was identified as hexadecan.