Çanakkale ili baraj sularının Allium cepa L. ve Tradescantia pallida H. türlerinde genetiksel etkilerinin belirlenmesi
Effects of different dam waters on Allium cepa L. and Tradescantia pallida H. plant species in Canakkale
  1. Tez No: 457131
  2. Yazar: SEVCAN DOGAN LEVENT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT AKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Allium cepa, Tradescantia pallida, pembe mutasyon, mitotic indeks, Allium cepa, Tradescantia pallida, pink mutation, mitotic index
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmada Çanakkale ili çevresindeki dört farklı barajdan alınan baraj sularının etkisi Allium cepa L. ve Tradescantia pallida H. bitki türleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu bitkiler üzerindeki farklı su kaynaklarının etkilerini karşılaştırmak için A. cepa ile kök ucu testi ve T. pallida stamen tüyü mutasyonu testi, baraj suyunun uygulanmasından A. cepa türünde 72 ve T. pallida türünde 96 saat sonra gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarımıza göre, A. cepa kök uçlarının farklı barajlardan alınan sular ile 72 saat muamelesi sonucunda mitotik indeks değerlerinde kontrol grubuna kıyasla Umurbey Baraj suyu uygulamasında %8.55 ve Bayramiç Baraj suyu uygulanmasında %14.5 oranında düşüş meydana geldiği belirlenmiştir. Bunun yanı sıra en fazla gözlenen kromozom anomalileri metafaz safhasında düzensiz kromozom dağılımı, anafaz ve telofaz safhalarında ise kalgın kromozomlar, kutup kayması ve köprü oluşumu olarak bulunmuştur. T. pallida stamen tüyü hücrelerine baraj suyunun uygulamasından 96 saat sonra kontrol grubu ile karşılaştırıldığında pembe mutasyonlu hücrelerin sayısının kontrol grubuna göre 2.12 ile 3.89 kat arasında artmış olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara bağlı olarak her iki bitkideki mutasyon seviyelerinin baraj yerlerine bağlı olarak farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Aynı zamanda araştırmada kullanılan her iki genotoksisite testinin de aynı hassasiyette parallel sonuçlar verdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research the effect of dam waters which are taken from four different dams around Canakkale Province were used for planting Allium cepa L. roots and Tradescantia pallida H. plant species. For comparing the effects of different water sources on these plants, A. cepa root tip test, and T. pallida stamen-hair mutation (Trad-SHM) test were realized respectively 72 and 96 hours after dam water application. According to our research results, it seems that different waters which are taken from different dams has been decreased the mitotic index values between %8.55 in Dam of Umurbey and %14.5 in Dam of Bayramiç in A. cepa 72 hours after dam water applications when compared with the control group. In addition that chromosomal abnormality has been observed in mitotic division as irregular chromosomal distributions in metaphase, bridge formation, asynchronous chromosomes, lagging and chromosome bridges formation in anaphase and telophase. Results for the T. pallida, in the stamen hair cells pink mutation events (PMEs) has been increased 2.12 fold in Dam of Umurbey and 3.89 fold in Dam of Bayramiç 96 hours after dam water applications when compared with the control group. These results consistently showed that mutation levels showed differences depending on the dam locations in both plants. Our reseach results have been showed that both genotoxicity tests are trustable and sensitive for the determining genotoxicity.