2000 sonrası Türk sinemasında engelli temsilleri: Ötekilik ve 'abject'
Representations of the disabled in post-2000 Turkish cinema: Otherness and 'abject'
- Tez No: 988632
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL NEZİH ORHON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, Temsil, Türk Sineması, Abject, Ötekilik, Disability, Representation, Turkish Cinema, Abject, Otherness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada 2000 sonrası uzun metraj kurmaca Türk sinemasında ana karakteri engelli olan örneklem filmlerin analizi ötekilik ve abject bağlamında incelenmiştir. Filmlerde yer alan engelli temsilleri ötekilik ve abject kavramlarının belirlenen alt temalarıyla araştırılmıştır. Bu tez çalışmasının alanyazınında engellilik, engelli modelleri ve yaklaşımlarıyla ele alınmıştır. Aynı zamanda engelliliğin kavramsal arka planı kurumsal tarihiyle incelenmiştir. Ötekilik ana temasında damgalama, ayrımcılık ve mikro saldırganlık yok sayılma/körleşme alt temalarıyla engelli karakter analiz edilmiştir. Abject bağlamında ise tekinsizlik, abject'in beden atıkları ve abject'in mekânları alt temalarıyla engelli temsilleri araştırılmıştır. Çalışmada filmler analiz edilirken kullanılan yöntem, nitel araştırmanın tematik analiz yöntemidir. Örneklem seçiminde kullanılan yöntem ise amaçlı örneklem yöntemidir. Araştırmada, engellilik ilk kez sinemada ötekilik ve abject ekseninde incelenmiştir. Bu kapsamda araştırmada 2000 sonrası Türk sinemasında ana karakteri engelli olan uzun metraj kurmaca filmlerden Tamam Mıyız? (2013), Özür Dilerim (2013), Mucize (2015) filmleri ötekilik ve abject bağlamında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes sample films from post-2000 feature-length fictional Turkish cinema with disabled protagonists within the context of otherness and abjection. Disabled representations in the films were examined through the identified sub-themes of otherness and abjection. The literature review of this thesis addresses disability, disabled models, and approaches to disability. At the same time, the conceptual background of disability has been examined with its institutional history. Within the main theme of otherness, disabled characters have been analyzed with the sub-themes of stigmatization, discrimination, and microaggression, and erasure/blindness. In the context of abject, representations of disability have been investigated with the sub-themes of unnervingness, bodily waste of the abject, and spaces of the abject. The method used to analyze the films in this study is thematic analysis within qualitative research. The method used for sample selection is purposive sampling. This study is the first to examine disability in cinema through the lens of otherness and the abject. Within this scope, the feature-length fictional films Tamam Mıyız? (2013), Özür Dilerim (2013) and Mucize (2015), released after 2000 in Turkish cinema and featuring disabled main characters, were analyzed in the context of otherness and the abject.