Determination of antimicrobial resistance profiles in clinical pseudomonas aeruginosa isolates via phenotypic assays
Klinik pseudomonas aeruginosa izolatlarında fenotipik analizler kullanılarak antimikrobiyal direnç profillerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 988631
  2. Yazar: İREM ERGÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM YALÇIN ARGA, DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYDA KULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençliliği, Minimum inhibisyon konsantrasyonu, Pseudomonas aeruginosa, Sistem biyolojisi, Minimum inhibition concentration, Pseudomonas aeruginosa, Systems biology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
Antimikrobiyal direnç (AMR), eskiden kullanıldıklarında bakteriler üzerinde etkili olan; onların büyümesini inhibe edebilen veya öldürebilen antibiyotiklerin zamanla bakteriler tarafından kazanılan dirençle artık işe yaramaması veya etkili olması için eskisinden daha yüksek dozlara ihtiyaç duyulmasıdır. Bu durum dünya çapında bir sağlık krizi haline gelmiştir. En büyük nedenleri arasında antibiyotiklerin yanlış kullanılması bulunmaktadır. Ancak, AMR sadece dış etmenlerden kaynaklanmaz. Bakterinin, biyofilm oluşturarak yüzeye tutunmak gibi, kendi AMR mekanizmaları vardır. Bu çalışmada; klinik Pseudomonas aeruginosa izolatlarının AMR profillerinin analizi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda; klinik suşlar izole edilmiş ve P. aeruginosa olarak tanımlanmışlardır. Dirençli 10 suş seçilmiş ve DNA'ları izole edilerek PCR analizleri yapılmıştır. PCR ürünlerinin, agaroz jel elektrophorez kullanılarak, benzerlik analizleri için bant profilleri çıkarılmıştır. Genotipik olarak farklı 8 suş elde edildikten sonra; imipenem, amikasin, levofloksasin ve piperasilin-tazobaktam antibiyotiklerinin bu suşlar üzerindeki minimum inhibasyon konsantrasyonları (MİK), minimum biyofilm inhibasyon (MBİK) ve eradikasyon konsantrasyonları (MBEK) çalışılmıştır. Analizler sonucu tüm klinik suşların çoklu ilaca dirençli organizma ve bazı suşların MİK değerlerinin genelde tedavilerde kullanılanlardan daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. MBİK analizlerinde; 2xMİK ve 4xMİK değerlerinde bakterinin biyofilm oluşturmasının büyük ölçüde inhibe edildiği görülmüştür. Ancak, MBEK analizlerinde 4xMİK değerlerinde herhangi bir eradikasyon görülmemiştir. Yüksek MİK değerlerini düşürmek ve eradikasyon çalışmalarından etkili sonuç almak için; yardımcı antimikrobiyal ajanlar veya antibiyotik kombinasyonları ve bunların sinerjistik etkileşimleri analiz edilebilir. Bu tez çalışmasında elde edilen veriler, beklentiler ve bu konuda yapılan literatürdeki diğer çalışmalar ile uyumludur. Sonuçlar, klinik suşların farklı sınıflardan birden fazla antibiyotiğe karşı çok güçlü direncini ve antibiyotik tedavilerinde başarı elde etmek için enfeksiyona erken aşamada müdahale edilmesinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Antimicrobial resistance (AMR) is the phenomenon where antibiotics, which were previously effective against bacteria by inhibiting their growth or killing them, now become ineffective or require higher doses for their effectiveness due to resistance acquired by bacteria. It has become a global health crisis and mostly caused by overuse of antibiotics. However, AMR is not only caused by external factors, bacteria have their own AMR mechanisms, as well (e.g. biofilm formation). This study aimed to analyze the AMR profiles of clinical Pseudomonas aeruginosa isolates. 10 resistant clinical strains were selected, their DNA was isolated, and PCR analyses were performed. Band profiles were obtained by using PCR products in agarose gel electrophoresis, for similarity analysis. After obtaining 8 genotypically distinct strains; the minimum inhibitory concentrations (MICs), minimum biofilm inhibition (MBIC) and eradication concentrations (MBEC) of imipenem, amikacin, levofloxacin, and piperacillin-tazobactam antibiotics were studied on these strains. The analyses revealed that most of the clinical strains were multidrug-resistant organisms, and some strains even had MIC values higher than generally used in treatments. In MBIC analyses, significant inhibition of bacterial biofilm formation was observed at 2xMIC and 4xMIC values in most of the strains. However, no eradication was observed at 4xMIC values in MBEC analyses. To reduce high MIC values and obtain effective results from eradication studies; the use of additional antimicrobial agents or antibiotic combinations and their synergistic effects can be studied. The data obtained in this study are consistent with the expectations and other studies in the literature on this subject. This study highlighted; the strong resistance of clinical strains against multiple antibiotics from different classes and the importance of early antibiotics administrations in infections for successful antibiotic treatment.