Siyasal reklamlarda Z kuşağına yönelik popüler kültür ögelerinin kullanımı: 2023 seçimleri örneğinde göstergebilimsel bir analiz
The use of popular culture elements in political advertisements towards generation Z: A semiotical analysis in the example of the 2023 elections
  1. Tez No: 988748
  2. Yazar: İSA TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RACİ TAŞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal reklam, Z kuşağı, Political advertising, Generation Z
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, siyasal reklamlarda popüler kültür kullanımını konu almakta ve bu kapsamda, siyasi partilerin Z kuşağına yönelik popüler kültür ögelerini nasıl kullandığını incelemeyi amaçlamaktadır. Literatür taramaları sonucunda, reklamcılık ve popüler kültür üzerine birçok çalışmaya rastlanmış olmasına rağmen, siyasal partilerin Z kuşağına yönelik popüler kültür kullanımını ele alan bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu yönüyle, önem ve özgünlük kazanan bu araştırmada, siyasal partilerin popüler kültürü kendi reklamlarında nasıl kullandığı sorgulanmaktadır. Araştırma evreni, Türkiye'deki siyasal partilerin reklamlarını kapsamakta olup, bu evren üzerinden olasılıksız örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemi ile AK Parti ve CHP'nin YouTube platformunda yayınladığı ve parti liderlerinin de rol aldığı partilere ait üçer reklam, toplamda altı reklam filmi tıklanma sayıları göz önünde bulundurularak örnekleme dahil edilmiştir. Nitel yönteme dayalı olarak betimleyici bir yaklaşımla yürütülen çalışmada, söz konusu reklam filmleri göstergebilimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular neticesinde söz konusu partilerin reklamlarında, Z kuşağına yönelik popüler kültür ögelerini sıkça kullandığı gözlemlenmiştir. Görsel ve işitsel medyada sıklıkla kullanılan bu öğelerin özellikle gençlerin ilgisini çektiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda, incelenen siyasal reklamların Z kuşağına hitap etmeyi amaçladıkları, onların ilgisini sürekli canlı tutarak üzerlerinde etki yaratmayı hedefledikleri anlaşılmaktadır. Reklam söylemlerinde gençleri anladıkları ve onlarla aynı dili konuştukları izlenimini vermeye çalıştıkları gözlemlenmiş; söylemler arasında belirli paralellikler bulunsa da Z kuşağına yönelik bakış açılarında farklılıklar olduğu saptanmıştır. Z kuşağının her geçen gün siyasal iletişim süreçlerinde yeni ve önemli bir seçmen kitlesi olarak daha fazla dikkate alınması gerektiği açıktır. Bu araştırmanın odağına Z kuşağını alması, çalışmayı hem akademik çevreler hem de siyasal aktörler açısından özgün ve değerli kılmaktadır. Bu çalışma'nın siyasal iletişimde genç seçmen kitlesine ulaşma biçimlerini anlamak ve karşılaştırmak açısından literatüre anlamlı katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the use of popular culture in political advertisements and, within this scope, aims to examine how political parties utilize elements of popular culture in their communication with Generation Z. Although numerous studies have been identified on advertising and popular culture through literature reviews, no research has been found that specifically addresses the use of popular culture in political parties' advertising materials. In this respect, the study gains importance and originality by questioning how political parties incorporate popular culture into their advertisements. The research universe consists of political advertisements by parties in Turkey. From this universe, a purposive sampling method, one of the non-probability sampling techniques, was employed. Accordingly, a total of six advertisement videos—three each from the AK Party and the CHP—were selected based on their view counts on the YouTube platform. These advertisements also feature the party leaders. This study is conducted using a qualitative method and a descriptive approach. The selected advertisements were analyzed using the method of semiotic analysis. Based on the findings, it has been observed that the political parties in question frequently use elements of popular culture in their advertisements targeting Generation Z. These elements, commonly found in visual and auditory media, are particularly effective in attracting the attention of young audiences. In this context, it is understood that the analyzed political advertisements aim to appeal to Generation Z by keeping their interest alive and creating an influence over them. It was also observed that the parties attempt to convey the impression that they understand young people and speak the same language. Although there are certain parallels in the advertising discourse, differences in how each party views Generation Z have been identified. Given the increasing importance of Generation Z as a distinct and influential group within political communication processes, the focus of this study enhances its originality and value for both academic and political circles. This study is expected to make a significant contribution to the literature by providing insights into how political actors attempt to reach young voters and by offering a comparative analysis of these communication strategies.