Avrupa kültüründe tasvir ve tema ilişkisi
The relationship between depiction and theme in European culture
  1. Tez No: 988750
  2. Yazar: GÖKÇE SÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜLTEN GÜLTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa, Tema ve Tasvir, Mimari, Heykel, Resim, Europe, Theme and Depiction, Architecture, Sculpture, Painting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Bilim Dalı
Özet
Sanat akımının her toplum içerisinde bir gelişimi vardır. Meydana gelen her gelişim değişimi de beraberinde getirir. Bu gelişim Antik Çağ felsefesiyle beraber, insani düşüncelerin temellerinin atılmasını, düşünceler arası tartışmaların yoğunlaştığı bir dönemi oluşturmaktadır. Antik felsefi görüş, insanın varoluşu, bilgiye ulaşma yöntemleri ve evrenin doğası gibi konuları ele alarak bizlere sunar. Yunan felsefesi, antik dönemin en önemli felsefi akımlarını bünyesinde barındırır. Antik Yunana geçilen bu dönemde heykel ve kabartmayla birlikte resim sanatında da gelişmişlik göz önündedir. Helenizm döneminde din oluşumunda farklılıklar gözlenmektedir, bu farklılık Helenistik sanatta tanrılar insanlar gibi betimlenerek klasik dönemin katı din anlayışını gerisinde bırakmıştır. Bu anlayışta ölümden sonra yaşam düşüncesi çeşitli sorulara kendini açmış, çeşitli felsefi düşünceler ortaya atılmış ve bu sürecin ardından tek tanrılı din düşüncesi benimsenmeye başlanmıştır. Birbirini devam ettiren dönemler içerisinde, Roma'nın yıkılışı beraberinde geride bıraktığı kalıntıların zamanla kalkması sonucu Ortaçağ olarak bilinen döneme geçilmiştir. Yaklaşık 1000 yıl süren bu çağ Antik Yunan'ın bilim, felsefe ve sanatsal yetkinliklerini devam ettirmiş olup Rönesans'ın başlangıcıyla sona ermiştir. Orta Çağ sanatçıları, inançlarını ve kutsal öyküde bulunan mesajlarını iletmek amacıyla çalışmalarını geliştirerek yansıtmışlardır. Rönesans, klasik döneme bağlı gelişen antiğin, yeniden doğması olarak düşünülse de antik uyarlama hiçbir zaman varlığını kaybetmemiştir. Rönesans dönemi, sanat anlayışı, perspektifin keşfiyle başlar ve böylece doğa daha gerçekçi betimlenerek karakterize edilerek karşımıza çıkar. Bu dönemde, sanatçılar insan anatomisini ve doğayı daha iyi inceleyerek sanata olduğu gibi yansıtma isteğinden doğar. Rönesans'ın dengeli ve ölçülü estetiğine tepki olarak doğan Barok, izleyiciyi duygusal olarak etkilemeyi amaçlayan daha dramatik ve dinamik bir yaklaşımı benimsemiştir.
Özet (Çeviri)
Art movements develop within every society. Every development brings with it change. This development, along with ancient philosophy, constitutes a period in which the foundations of human thought were laid and debates between them intensified. Ancient philosophical views address topics such as human existence, methods of attaining knowledge, and the nature of the universe. Greek philosophy embodies the most important philosophical movements of antiquity. This period, which marks the transition to Ancient Greece, demonstrates the development of painting, along with sculpture and relief. Differences in religious formation are observed during the Hellenistic period. This difference, with the depiction of gods as humans in Hellenistic art, left behind the rigid religious understanding of the classical period. In this understanding, the idea of an afterlife opened itself to various questions, various philosophical ideas emerged, and following this process, the idea of a monotheistic religion began to be adopted. In a series of successive periods, the fall of Rome and the gradual removal of its ruins led to the period known as the Middle Ages. This era, which lasted approximately 1,000 years, continued the scientific, philosophical, and artistic competencies of Ancient Greece and ended with the beginning of the Renaissance. Medieval artists developed and reflected their works to convey their beliefs and the messages found in sacred stories. While the Renaissance is often considered a rebirth of antiquity, which developed in conjunction with the classical period, the ancient adaptation never lost its relevance. The Renaissance began with the discovery of perspective, which resulted in a more realistic depiction and characterization of nature. During this period, artists developed a desire to better examine human anatomy and nature and to reflect it as it truly is in art. The Baroque, which emerged as a reaction to the balanced and measured aesthetics of the Renaissance, adopted a more dramatic and dynamic approach aimed at emotionally affecting the viewer.