Türk müziğinde türkü formundaki aynı isimli eserlerin çeşitli değişkenler açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study of works with the same tittle in the form of Turkish folk music in terms of various variables
  1. Tez No: 988761
  2. Yazar: MERVE ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CAN PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, makam, usul, türkü formu, TRT repertuvarı, Turkish Music, makam, usul, folk song form, TRT repertoire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türk müziği repertuvarlarında yer alan, isimleri aynı olan türkülerin müzikal (makam, usul) yönlerini karşılaştırmalı olarak incelemek; bu inceleme sonucunda iki farklı müzik geleneğinin teknik içeriklerinin anlayışları arasındaki, benzerlik ve farklılıkları ortaya koymaktır. Yöntem: Bu araştırma, betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda ilgili literatür taranmış ve çalışma konusuyla ilişkili başlıklar belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini, Türk Halk Müziği (THM) ve Türk Sanat Müziği (TSM) repertuvarlarında yer alan, isimleri aynı olan türkü formundaki eserler oluşturmaktadır. Örneklem ise bu kapsamda seçilen, Türk Müziği repertuvarlarında yer alan aynı isimli 82 eserden oluşmaktadır. Çalışmada kitaplar, tezler, makaleler gibi bilimsel kaynaklar veri olarak kullanılmıştır. Eserlerin makam ve usul özellikleri, Türk Sanat Müziği'nin teorik çerçevesi doğrultusunda incelenmiştir. Bulgular: Araştırmanın dördüncü bölümü olan bulgular kısmında, Türk müziğinde türkü formunda toplam 82 eserin notaları sunulmuş ve eserlerin makam ve usul özellikleri Türk halk müziği ve Türk sanat müziği nazariyatları açısından analiz edilmiştir. Eserlerin makam ve usul yapısı tanımlanarak çözümlemesi ve karşılaştırılması yapılmıştır. Türk müziğinde türkü forumundaki isimleri aynı olan eserlerin benzer ve farklı makam, usul yapısına sahip olsalar da; kendi özelliklerinde farklılıklar olduğu gözlenmiştir. Sonuçlar: Elde edilen veriler doğrultusunda, Türk Müziği repertuvarında isimleri aynı olan türkü formundaki eserlerin her iki müzik türünde de makam ve usul özelliklerinde benzer ve farklılıkların olduğu saptanmıştır. Analizi yapılan 82 eserin çoğunlukla Hüseynî, Karcığar ve Rast makamlarında; 2/4, 4/4 ve 9/8 zamanlı usullerle icra edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to comparatively examine the musical (makam and usul) characteristics of songs in the Turkish music repertoire that share the same titles. Through this analysis, the study seeks to reveal the similarities and differences between the technical structures and conceptual frameworks of two distinct musical traditions. Method: This research was conducted using the survey model, one of the descriptive research methods. In this context, the relevant literature was reviewed, and topics directly related to the focus of the study were identified. The population of the research consists of works in the Turkish Folk Music (TFM) and Turkish Art Music (TAM) repertoires that share identical titles within the türkü form. The sample includes 82 pieces selected from the Turkish music repertoire. Scientific sources such as books, theses, and articles were used in the analysis. The works were examined based on their makam and usul characteristics within the theoretical framework of Turkish Art Music. Findings: In the fourth chapter of the study, titled findings, the musical scores of 82 folk songs were presented, and their makam and usûl features were analyzed in terms of both Turkish Folk Music and Turkish Art Music theories. The structural characteristics of makam and usul were defined, examined, and compared. It was observed that although the works with identical titles in Turkish music may share or differ in makam and usul structures, they exhibit distinctive features within their own contexts. Results: Based on the collected data, it has been determined that pieces in the Turkish music repertoire that share identical titles exhibit both similarities and differences in their makam and usul structures across the two musical traditions. The analysis revealed that most of the 82 pieces are performed in the Hüseynî, Karcığar and Rast makams, and predominantly in 2/4, 4/4, and 9/8 rhythmic cycles (usuls).