Kur'an-ı Kerim'de kuş metaforu
The bird metaphor in the Qur'an
- Tez No: 988762
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA HACIMÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Hayvanlar, Religion, Animals
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanlığın rehberi olan Kur'an-ı Kerim'in mesajları evrenseldir. Kur'an-ı Kerim, gönderildiği toplumla sınırlı kalmamıştır. Binlerce yıl sonra bile hükümleri kalıcılığını korumaktadır. Bu tez çalışmasında, Kur'an-ı Kerim'de geçen“kuş”( طير (kavramı hem lafzî hem de mecazî bağlamıyla ele alınarak, kuş kelimesini karşılayan kavramların semantik ve tefsir eksenli çalışılması amaçlanmaktadır. Kuşların yalnızca biyolojik bir varlık olarak değil Allah'ın mesajının taşıyıcısı, peygamberlerin mucizesi, insanların öğreticisi olarak zikredilmesi dikkat çekicidir. Bu çalışmada başta“طير ”kelimesi olmak üzere, Kur'an'da kuş anlamına gelen kelimelerin semantik tahlili yapılmıştır. Ayetler bağlamsal olarak değerlendirilmiş, çeşitli tefsirlerden faydalanarak açıklanmıştır. Çalışmanın sonucunda Allah'ın iletmek istediği mesajı, muhatapların seviyesine göre şekillendirdiği görülmektedir. Soyut kavram veya anlaşılması güç konularda kuşlardan faydalanılarak mesajın anlaşılabilirliği artırdığı ve kalıcılığı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The messages of the Qur'an, which serves as a guide for humanity, are universal in nature. The Qur'an was not confined to the society to which it was initially revealed; rather, its rulings have retained their relevance and permanence even thousands of years later. This thesis aims to examine the concept of“bird”(ṭayr) in the Qur'an, both in its literal and metaphorical contexts, by conducting a semantic and exegetical analysis of the terms that correspond to“bird.”It is noteworthy that birds are not mentioned solely as biological beings, but also as carriers of divine messages, as miracles of the prophets, and as teachers to humankind. In this study, a semantic analysis is conducted of the word ṭayr, primarily, as well as other Qur'anic terms conveying the meaning of“bird.”The verses are evaluated contextually and interpreted with reference to various classical and contemporary exegeses. The findings reveal that the divine message in the Qur'an is shaped in accordance with the level and comprehension of its audience. In dealing with abstract concepts or complex themes, the use of birds serves to enhance the intelligibility and enduring impact of the message.