Siyasal iletişim ve sosyal medya alanlarındaki uluslararası çalışma eğilimleri: Bibliyometrik bir analiz
International study trends in political communication and social media: A bibliometric analysis
  1. Tez No: 988765
  2. Yazar: SEVDA İSTEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Siyaset, Siyasal İletişim, Sosyal Medya, Web of Science, Ulusal Tez Merkezi, VOSviewer, Bibliyometrik Analiz, Communication, Politics, Political Communication, Social Media, Web of Science, National Thesis Center, VOSviewer, Bibliometric Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
İletişimin var olduğu her yerde siyaset olmayabilir fakat siyasetin var olduğu her yerde iletişim zorunlu olarak var olacaktır. Siyasal iletişim, insanın topluluk olarak yaşamaya başladığı zamandan şimdiye kadar değişerek ve gelişerek var olmuştur. Bu bağlamda sosyal medya gelişen yeni bir kamusal alandır. Sosyal medya, kullanıcılarla doğrudan etkileşime girme olanağı tanımaktadır. Sosyal medya zaman, mekan sınırlamasını ortadan kaldırarak sosyal medyayı kişilerarası iletişim ortamı olmaktan çıkarıp toplumsal bir iletişim aracına dönüştürmüştür. Dünya geneline bakılacak olursa siyasal iletişimin sosyal medya üzerinden ciddi bir strateji ile yürütüldüğü görülmektedir. Bu çalışmada sosyal medya ve siyasal iletişim etkileşiminden yola çıkılarak bu alanlarda yapılmış olan çalışmaların haritalandırma tekniği ile analizi yapılacaktır. Web of Science ve Ulusal Tez Merkezi veri tabanından siyasal iletişim ve sosyal medya kelimeleri ile elde edilen çalışmalar ve tezler bu çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Söz konusu veri tabanlarından elde edilen veriler bibliyometrik ağların görselleştirilmesini de sağlayan VOSviever (Visualizing scientific landscapes) programı ile analiz edilecektir. Bu bağlamda bu çalışma içerisinde 2004-2025 yıllarında siyasal iletişim ve sosyal medya alanında yazılmış olan tezler ve çalışmalar Web of Science ve Ulusal Tez Merkezi veri tabanından elde edilerek VOSviewer analiz programı aracılığıyla analiz edilecektir. VOSviewer analiz programı ile bibliyometrik analiz yapılarak bilimsel verimlilik açısından durumun saptanmasını, bu alanın derlenmesini ve sonuç olarak bütüncül bir bakış açısının sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Politics may not exist everywhere communication does; however, communication is necessarily present wherever politics exists. Political communication has existed, evolved, and developed since the time humans began living in communities. In this context, social media represents a newly emerging public sphere. It allows for direct interaction with users. By eliminating the limitations of time and space, social media has transformed from a medium of interpersonal communication into a tool for societal communication. On a global scale, it can be observed that political communication is strategically carried out through social media. This study aims to analyze the interaction between social media and political communication through a mapping technique, based on existing research in these fields. The studies and theses obtained from the Web of Science and the National Thesis Center databases under the titles of political communication and social media constitute the universe of this research. The data obtained from these databases will be analyzed using the VOSviewer (Visualizing Scientific Landscapes) program, which also allows for the visualization of bibliometric networks. In this context, theses and studies written between 2004 and 2025 in the fields of political communication and social media will be collected from the Web of Science and the National Thesis Center databases and analyzed through the VOSviewer analysis program. Through bibliometric analysis using VOSviewer, the study aims to determine the state of scientific productivity, compile existing research in the field, and ultimately provide a holistic perspective.