Türkiye'de iklim değişikliğinin kültürel miras üzerindeki etkileri
The impact of climate change on cultural heritage in Türkiye
- Tez No: 988784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN TÜRKMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Arkeoloji, Geography, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Arkeolojik miras, Kültürel miras, Tarihi koruma, Önleyici koruma, Archaeological heritage, Cultural heritage, Historic preservation, Preventive conservation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı
Özet
Artan sera gazı salınımı kaynaklı iklim değişikliği günümüzde küresel ölçekte birçok alanı etkilemektedir. Değişen iklim koşulları kültür varlıkları için de tehdit oluşturmakta, gelecek senaryoları bu sürecin kültürel miras üzerinde yıkıcı ve geri dönülmesi güç hasarlara yol açabileceğini ortaya koymaktadır. Kültürel miras unsurları için risk oluşturan çevresel koşulların baskısı iklim değişikliği ile birlikte giderek artmaktadır. Kültür varlıklarının zenginliği ve çeşitliliği açısından dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan Türkiye'nin de coğrafi konumu itibariyle iklim değişikliğinden önemli ölçüde etkilenmesi beklenmektedir. Bu çalışmada öncelikle iklim değişikliği kavramı incelenmiş, iklim değişikliğinin kültürel miras üzerindeki etkileri ve Türkiye'de iklim değişikliğinin gelecek senaryoları temel alınarak kültürel miras üzerindeki olası sonuçları tartışılmıştır. Bununla birlikte iklim değişikliğinin etkilerine karşın kültürel mirasın sürdürülebilirliği için koruma planlamasının ve koruma yöntemlerinin yeniden değerlendirilmesinin önemi vurgulanmıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de iklim değişikliğinin kültürel miras için önemli bir risk taşıdığını ortaya koymak, disiplinler arası çalışmanın ve koruma uygulamalarının önemini aktararak bu alanda yapılacak çalışmalar için güncel bir kaynak oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
Climate change driven by increasing greenhouse gas emissions has become a major global challenge currently affecting a wide range of sectors. Changing climatic conditions also impact cultural heritage assets, and future scenarios predict that these effects will lead to severe and potentially destructive damage to cultural heritage. The influence of environmental conditions that pose risks to cultural heritage is steadily intensifying as a result of climate change. As one of the countries with the richest and most diverse cultural heritage in the world, Türkiye is expected to be significantly affected by climate change due to its geographical location. This study first examines the concept of climate change and discusses its impacts on cultural heritage, as well as the potential effects on cultural properties in Türkiye based on future climate scenarios. In addition, the study emphasizes the importance of reassessing conservation planning and protection methods to ensure the sustainability of cultural heritage in the face of climate change. The aim of this study is to highlight climate change as a major risk to cultural heritage in Türkiye, to underline the importance of interdisciplinary approaches to conservation, and to provide an up-to-date reference for future research in this field.