Ovaryum kanserinde potansiyel antikanser ajanların diferansiyel gen ekspresyonu ve in vitro antitümör etkilerinin incelenmesi
Investigation of differential gene expression and in vitro antitumor effects of potential anticancer agents in ovarian cancer
  1. Tez No: 988849
  2. Yazar: AYSU EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU MANSUROĞLU, DR. BURCU TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Genetik, Biochemistry, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, İlaç kombinasyonları, İlaç tedavisi-kombine, Anticancer, Drug combinations, Drug therapy-combination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
En ölümcül jinekolojik kanser türü olarak kabul edilen yumurtalık kanserinin genel tedavi yöntemleri cerrahi ve kemoterapidir. Sinyal yollarındaki değişimler, tümör mikroçevresindeki düzenlemeler, ilaç direnci ve nüks gibi sebeplerle hastaların sağkalım oranında iyileşme görülmemektedir. PI3K-AKT-mTOR sinyal yolu, hücre sağkalımı ve tümör progresyonunda merkezi bir rol oynamakta; bağışıklık hücrelerinin aktivitesinin düzenlenmesi, anjiyogenez ve tümör mikroçevresiyle etkileşimler yoluyla over kanseri patogenezine birçok mekanizma üzerinden katkıda bulunmaktadır. Mevcut tedavi yöntemlerinin etkinliğindeki sınırlamalar, yeni ilaç adaylarının araştırılmasını, farklı mekanizmaları hedefleyen ilaç kombinasyonlarının geliştirilmesini önemli kılmaktadır. Bu doğrultuda, doğal kaynaklı bileşiklerin yanı sıra farklı hastalıklar için onaylanmış ilaçların over kanserine karşı yeniden değerlendirilmesi, öne çıkan tedavi stratejileri arasında yer almaktadır. Onaylı bir ilaç olan Pirfenidon, idiopatik pulmoner fibrozis tedavisinde kullanılmakta olup, son yıllarda antitümör potansiyeliyle de dikkat çekmektedir. Bu bileşik, TGF-β sinyal yolunun inhibisyonu, glikoliz ve epitelyal mezenkimal geçişin baskılanması, kaspaz aracılı apoptozun indüklenmesi ve vasküler endotelyal büyüme faktörü sekresyonunun azaltılması gibi mekanizmalarla tümör progresyonunu inhibe edebilmektedir. Bu biyolojik mekanizmalar, over kanserinde tümör hücrelerinin invazyonu, metastazı, proliferasyonu ve ilaç direnci ile yakından ilişkilidir. Marine kaynaklı doğal bir bileşik olan metilhidrokinonun ise özellikle AKT sinyal yolunu hedefleyerek antianjiyojenik etkiler gösterdiği bildirilmiştir. Bu çalışma kapsamında yapılan ön biyoinformatik analizler ile PI3K-AKT-mTOR sinyal yolunun ifadesinin over kanserinde artmış olduğu gösterilmiş ve moleküler docking çalışmalarıyla Pirfenidon ve metilhidrokinonun bu yoldaki proteinler ile olası etkileşimleri incelenmiştir. Docking sonuçları, her iki bileşiğin de PI3K-AKT-mTOR yolunda etkileşim gösterme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Yapılan literatür araştırmaları ve biyoinformatik ön analizler doğrultusunda, onaylı bir ilaç olan Pirfenidon ile doğal kaynaklı bir bileşik olan metilhidrokinonun ve bu etken maddelerin ikili kombinasyonunun yumurtalık kanserine yönelik antikanser potansiyeli değerlendirilmiştir. Pirfenidon, metilhidrokinon ve ikili kombinasyon uygulaması ile sitotoksik dozlar belirlenmiş, sinerjik etki dozları tespit edilmiştir. Hücre sağkalımına yönelik etkinin değerlendirilmesi amacıyla koloni oluşturma deneyleri gerçekleştirilmiştir. Pirfenidon, metilhidrokinon ve ikili kombinasyon uygulamasının apoptotik aktivite üzerine etkisi, Annexin V-FITC Erken Apoptoz Tespit Kiti ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As known to be the deadliest gynecological cancer, the standard treatment methods for ovarian cancer include surgery and chemotherapy. Due to dysregulation in signaling pathways, alterations in the tumor microenvironment, drug resistance, and recurrence, patient survival rates have not significantly improved. The PI3K-AKT-mTOR signaling pathway plays a key role in the pathogenesis of ovarian cancer through several mechanisms, including the regulation of immune cell activity, angiogenesis, and interactions with the tumor microenvironment. The limitations of current treatment approaches highlight the importance of exploring new potential drug candidates and combinations that target different mechanisms. In this concept, both natural-derived compounds and the repurposing of approved drugs for other diseases have emerged as promising strategies. Pirfenidone, an approved drug used in the treatment of idiopathic pulmonary fibrosis, has recently gained attention for its antitumor potential. This compound may inhibit tumor progression through various mechanisms, such as inhibition of the TGF-β signaling pathway, suppression of glycolysis and epithelial-mesenchymal transition, induction of caspase-mediated apoptosis, and reduction of vascular endothelial growth factor secretion. These mechanisms are highly relevant to tumor cell invasion, metastasis, proliferation and drug resistance in ovarian cancer. Methylhydroquinone, a natural compound of marine origin, has been reported to show antiangiogenic effects, particularly by targeting the AKT signaling pathway. In this study, it has been shown that the expression of PI3K-AKT-mTOR signaling pathway is increased in ovarian cancer by preliminary bioinformatic analyses and possible interactions of Pirfenidone and methylhydroquinone with the proteins in the pathway were analyzed by molecular docking studies. The docking results indicated that both compounds have the potential to target the PI3K-AKT-mTOR pathway. Cytotoxic doses were determined with pirfenidone, methylhydroquinone and dual combination application and synergistic effect doses were determined. Additionally, colony formation assays were conducted to assess the effects on cell survival, and apoptosis was evaluated using the Annexin V-FITC Early Apoptosis Detection Kit.