Malign patoloji ile raporlanan karaciğer biyopsilerinin retrospektif analizi: Klinik, laboratuvar ve patolojik parametrelerin incelenmesi
Retrospective analysis of liver biopsies reported with malignant pathology: Examination of clinical, laboratory, and pathological parameters
- Tez No: 988853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ERİŞMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer biyopsisi, Hepatoselüler karsinom, Kolanjiyokarsinom, Metastatik karaciğer tümörleri, Liver biopsy, Hepatocellular carcinoma, Cholangiocarcinoma, Metastatic liver tumors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Karaciğer kanseri, artan insidans ve mortalitesiyle dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Primer olguların büyük kısmını hepatoselüler karsinom (HSK) ve kolanjiyokarsinom oluştururken, karaciğer aynı zamanda sistemik maligniteler için en sık metastaz odağıdır. Bu durum, karaciğerde saptanan malign lezyonların klinik ve laboratuvar özelliklerinde belirgin bir heterojeniteye yol açmaktadır. Bu çalışma, malign patoloji ile sonuçlanan karaciğer biyopsilerinde demografik, klinik, laboratuvar ve patolojik özellikleri retrospektif olarak analiz ederek incelenen hasta popülasyonunun karakteristik özelliklerini tanımlamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, retrospektif ve kesitsel bir tasarımla yürütülmüş olup, Şubat 2019–Haziran 2024 tarihleri arasında malign patoloji raporlanan karaciğer biyopsileri değerlendirilmiştir. Malign olmayan patoloji, eksik veri, tekrarlayan biyopsi ve 18 yaş altı olgular dışlanmıştır. Demografik, laboratuvar, görüntüleme ve patoloji verileri elektronik kayıt sisteminden elde edilmiştir. Hastalar, patoloji sonuçlarına göre HSK, kolanjiyokarsinom ve metastatik tümörler olarak sınıflandırılmış; bu gruplar arasındaki klinik, laboratuvar ve patolojik farklılıklar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1266 olgunun %87,8'i metastatik lezyon, %8,1'i HSK ve %4,2'si kolanjiyokarsinomdu. HSK grubunda erkek oranı anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). Kolanjiyokarsinom olgularının ortalama yaşı diğer gruplara göre daha yüksekti (p=0,016). HSK grubunda AST, ALT, total bilirubin, AFP ve INR; kolanjiyokarsinom grubunda ALP, GGT, CA19-9, WBC ve nötrofil; metastaz grubunda ise LDH, CEA ve PLT düzeyleri anlamlı biçimde yüksek saptandı (tümünde p<0,05). CEA düzeyleri kolorektal, CA19-9 düzeyleri ise pankreatik malignitelerde anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0,001). En sık metastaz kaynakları pankreas (%34,4), kolorektal (%19,3) ve meme (%10,7) kanserleri olarak saptandı. Sonuç: Bu çalışmada, karaciğer biyopsilerinde saptanan malign lezyonların büyük çoğunluğunu metastatik olguların oluşturduğu, primer karaciğer tümörleri arasında ise HSK ve kolanjiyokarsinomun yer aldığı görülmüştür. Gruplar arasında cinsiyet, yaş ve çeşitli biyokimyasal parametreler açısından anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Bu bulgular, karaciğer malignitelerinin klinik ve laboratuvar özelliklerindeki heterojen yapıyı ortaya koymakta ve ülkemizdeki karaciğer malignitelerinin tanımlayıcı verilerine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Liver cancer has become a major global public health problem due to its increasing incidence and mortality. While the majority of primary liver malignancies consist of hepatocellular carcinoma (HCC) and cholangiocarcinoma (CCA), the liver also represents the most common metastatic site for systemic malignancies. This results in a marked heterogeneity in the clinical and laboratory characteristics of malignant liver lesions. This study aimed to define the demographic, clinical, laboratory, and pathological characteristics of patients with malignant liver biopsy results through a retrospective analysis. Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional study evaluated liver biopsies reported as malignant between February 2019 and June 2024. Cases with non-malignant pathology, incomplete data, repeated biopsies, or age under 18 years were excluded. Demographic, laboratory, imaging, and pathological data were obtained from the electronic medical record system. Based on pathology reports, patients were categorized into three groups: HCC, CCA, and metastatic tumors. Clinical, laboratory, and pathological differences between these groups were comparatively analyzed. Results: Among 1,266 included cases, 87.8% were metastatic lesions, 8.1% were HCC, and 4.2% were CCA. The proportion of males was significantly higher in the HCC group (p <0.001). The mean age of patients with CCA was significantly higher than that of other groups (p = 0.016). Serum levels of AST, ALT, total bilirubin, AFP, and INR were significantly elevated in the HCC group; ALP, GGT, CA19-9, WBC, and neutrophil counts were higher in the CCA group; and LDH, CEA, and PLT levels were higher in the metastatic group (all p<0.05). CEA levels were markedly elevated in colorectal malignancies, whereas CA19-9 levels were higher in pancreatic malignancies (p<0.001). The most common primary sites of liver metastases were pancreas (34.4%), colorectal (19.3%), and breast (10.7%) cancers. Conclusion: In this study, the majority of malignant lesions detected in liver biopsies were found to be metastatic cases, while HCC and cholangiocarcinoma constituted the primary liver tumors. Significant differences were observed among the groups in terms of sex, age, and various biochemical parameters. These findings reveal the heterogeneous clinical and laboratory characteristics of hepatic malignancies and contribute to the descriptive data on liver malignancies in the national context.