Dislipidemilerin genetik etiyolojilerinin aydınlatılması
Investigation of the Genetic Etiologies of Dyslipidemias
- Tez No: 988852
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK AKIN, PROF. DR. AYÇA AYKUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Primer dislipidemi, LDLR, APOB, yeni nesil dizileme, genetik tanı, Primary dyslipidemia, LDLR, APOB, next-generation sequencing, genetic diagnosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Primer dislipidemiler, plazma lipid ve lipoprotein düzeylerinde genetik kökenli anormalliklerle seyreden, aterosklerotik kardiyovasküler hastalık riskini belirgin olarak artıran heterojen bozukluklardır. Bu çalışmanın amacı, primer dislipidemi tanısı almış erişkin ve pediatrik hastalarda genetik etiyolojiyi aydınlatmak, hedeflenmiş yeni nesil dizileme ile elde edilen varyantların klinik fenotiplerle ilişkisini ortaya koymak ve ülkemizdeki varyant spektrumuna dair veriler sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, biyokimyasal olarak dislipidemi tanısı konmuş, sekonder nedenleri ekarte edilmiş ve bilgilendirilmiş onamı bulunan 283 erişkin ve pediatrik hasta dahil edildi. Demografik veriler, klinik öykü, aile öyküsü, akrabalık durumu ve lipid profilleri hasta dosyalarından retrospektif olarak derlendi. LDLR, APOB, PCSK9, LPL, APOC2, APOA5, GPIHBP1, LMF1 başta olmak üzere lipoprotein metabolizması ile ilişkili genler tarandı ve elde edilen varyantlar yeniden analiz edildi. Bulgular: Kohortun yaklaşık %65'inde en az bir genetik varyant saptandı. Çalışmada saptanan patojenik ve olası patojenik varyantların en yüksek oranı LDLR geninde bulunmuş; bu oranlar sırasıyla %73 ve %30 olarak belirlenmiştir. Hipertrigliseridemi fenotipine sahip hastalarda LPL, APOC2 ve APOA5 genlerinde fonksiyon kaybına yol açan mutasyonlar belirlendi. Ailesel hipobetalipoproteinemi ve hipoalfalipoproteinemi olgularında ilgili genlerde nadir varyantlar tespit edildi. Kohortta saptanan varyantların büyük çoğunluğu missense tipindeydi; ayrıca nonsense ve splice-site varyantları da tanımlandı. Fenotiplere göre varyant dağılımları karşılaştırmalı olarak incelendi. Sonuç: Çalışmamız, primer dislipidemi tanılı geniş bir Türk kohortunda genetik etiyolojiyi ayrıntılı olarak ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, genetik testlerin tanı doğruluğunu artırdığını, risk altındaki aile bireylerinin taranmasına olanak tanıdığını ve hedefe yönelik tedavi seçiminde yol gösterici olduğunu göstermektedir. Bu veriler, ülkemizde dislipidemi yönetimine ilişkin farkındalığın artmasına katkı sağlayacak ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesine temel oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Primary dyslipidemias are a group of heterogeneous disorders characterized by genetically determined abnormalities in plasma lipid and lipoprotein levels, significantly increasing the risk of atherosclerotic cardiovascular disease. The aim of this study was to elucidate the genetic etiology of primary dyslipidemia in adult and pediatric patients, to investigate the relationship between variants identified by targeted next-generation sequencing and clinical phenotypes, and to provide data on the variant spectrum in the Turkish population. Materials and Methods: A total of 283 adult and pediatric patients with a biochemical diagnosis of dyslipidemia, in whom secondary causes were excluded and informed consent was obtained, were included in the study. Demographic data, clinical history, family history, consanguinity status, and lipid profiles were retrospectively collected from patient records. Genes involved in lipoprotein metabolism, including LDLR, APOB, PCSK9, LPL, APOC2, APOA5, GPIHBP1, and LMF1 were sequenced, and the identified variants were reanalyzed. Results: At least one genetic variant was detected in approximately 65% of the cohort. Pathogenic and likely pathogenic variants were most frequently identified in the LDLR gene, accounting for 73% of pathogenic and 30% of likely pathogenic variants, respectively. In patients with a hypertriglyceridemia phenotype, loss-of-function mutations were identified in LPL, APOC2, and APOA5. Rare variants were detected in the relevant genes in cases of familial hypobetalipoproteinemia and hypoalphalipoproteinemia. The majority of variants identified in the cohort were missense; nonsense and splice-site variants were also reported. Variant distributions were compared across phenotypic subgroups. Conclusion: This study provides a detailed characterization of the genetic etiology of primary dyslipidemias in a large Turkish cohort. The findings demonstrate that genetic testing improves diagnostic accuracy, facilitates cascade screening of at-risk family members, and guides targeted therapeutic decisions. These results are expected to increase awareness of dyslipidemia management in Turkey and contribute to the development of personalized treatment strategies.