Effect of storage temperature and brine on some quality properties of gaziantep cheese
Depolama sıcaklığı ve salamuranın gaziantep peynirinin bazı kalite özellikleri üzerine etkisi
  1. Tez No: 988889
  2. Yazar: MERVE ÖZTÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM KAYA, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÖKKAYA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Salamura, Sertlik, Brine, Hardness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Gaziantep peyniri Anadolu'nun önemli yerel peynirlerinden biridir. Peynirin karakteristik dokusal, termal ve fizikokimyasal özelliklerini koruyabilmesi için doğru koşullarda saklanması önemlidir. Peynir, yüksek miktarda salamura (%20 NaCI çözeltisi) içeren salamurada saklanır, ancak bu kadar yüksek tuz konsantrasyonu bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca tuz konsantrasyonunun azaltılması peynirin stabilitesini etkiler. Son yıllarda birçok peynir ürününde dondurma işlemi tercih edilen saklama yöntemi haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı tuz ve derin dondurucuda muhafazanın peynirlerde neden olduğu termal ve dokusal değişiklikleri gözlemlemektir. Bu nedenle tuzlanmış ve tuzsuz Gaziantep peyniri örnekleri farklı depolama sürelerinde (45 güne kadar) ve sıcaklıklarda (+4±2°C ve -18± 2°C) saklanmış ve dokusal ve yapısal değişimleri tekstür profil analizi (TPA) ve Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) kullanılarak izlenmiştir. Sonuç olarak bulgular, tuzun varlığının, depolama sırasında yapısal stabilitenin korunmasında ve peynirde daha tutarlı termal davranışın desteklenmesinde kritik bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Gaziantep cheese is one of the important local cheeses throughout Anatolia. It is important to store cheese under the right conditions to preserve its characteristic textural, thermal and physicochemical properties. Cheese is stored in brine containing high amounts of brine (20% NaCI solution), however such high salt concentration can cause some health problems. However reducing the salt concentration affects the stability of the cheese. In recent years, freezing process has became the preferred storage method for many cheese products. The aim of this study was to observe the thermal and textural changes in cheeses caused by the presence of salt and deep freezer storage. Therefore, salted and unsalted Gaziantep cheese samples were stored at different storage times (up to 45 days) and temperatures (+4±2°C and -18± 2°C) and their textural and thermal changes were monitored using texture profile analysis (TPA) and Differential Scanning Calorimeter (DSC). In conclusion, the findings demonstrate that the presence of salt plays a critical role in maintaining thermal stability during storage and supporting more consistent thermal behavior in cheese.