Vitiligo hastalarında yeni tanımlanmış hematolojik enflamatuvar biyobelirteçler ve bu belirteçlerin hastalığın süresi, yayılımı, tutulum bölgeleri ve tedaviye yanıt ile ilişkisinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of novel hematological inflammatory biomarkers and their relationship with disease duration, extent, distribution, and treatment response in vitiligo
  1. Tez No: 988905
  2. Yazar: ECEM ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHTEREM POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitiligo, enflamasyon, biyobelirteç, NLR, PLR, MLR, MHR, SII, SIRI, PIV, PCT, Vitiligo, inflammation, biomarker, NLR, PLR, MLR, MHR, SII, SIRI, PIV, PCT
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Vitiligo, otoimmün ve kronik bir pigmentasyon bozukluğudur. Çalışmalar, vitiligoda sistemik düzeyde immün-enflamatuvar süreçlerin rol aldığını göstermektedir. Çalışmamızda, vitiligo tanılı 350 hasta ve yaş-cinsiyet açısından benzer 700 kontrol retrospektif olarak değerlendirilmiş; hemogram ve lipit profilinden türetilen NLR, PLR, MLR, MHR, SII, SIRI, PIV ve PCT düzeyleri ile bu belirteçlerin hastalık süresi, yaygınlığı, dağılımı ve tedavi direnciyle ilişkileri incelenmiştir. Vitiligo grubunda NLR, PLR, MHR, SII, SIRI ve PIV düzeyleri anlamlı olarak yüksek, PCT düzeyleri düşük bulunmuştur (p<0,05). Bu bulgular, vitiligo patogenezinde sistemik enflamasyonun merkezi rolünü desteklemiştir. Alt grup analizlerinde PLR'nin saçlı deri tutulumu olanlarda düşük olduğu; PCT'nin kontrollere göre düşük, yaygın hastalıkta ise lokalize gruba oranla daha belirgin azalmış olduğu gösterilmiştir. ROC analizinde PCT'nin, yaygın hastalık için orta düzeyde öngörü gücüne sahip olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca SII, SIRI ve PIV düzeylerinin vitiligoda değerlendirildiği ilk çalışma olma özelliği taşımaktadır. Bununla birlikte belirteçlerin tek başına hastalık süresi, yaygınlık ve tedavi direncini öngörme gücü sınırlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Vitiligo is a chronic autoimmune pigmentation disorder, and recent studies suggests that systemic immune-inflammatory mechanisms may also contribute to its pathogenesis. In this retrospective study, 350 vitiligo patients and 700 age- and sex-matched healthy controls were assessed. Hematological inflammatory biomarkers derived from complete blood count and lipid profile—NLR, PLR, MLR, MHR, SII, SIRI, PIV and PCT—were evaluated, and their relationships with disease duration, extent, distribution, and treatment resistance were assessed. Compared with the contros, vitiligo patients showed higher NLR, PLR, MHR, SII, SIRI, and PIV levels, while PCT values were significantly lower (p<0.05), supporting a role for systemic inflammation in vitiligo. Subgroup analyses showed lower PLR in patients with scalp involvement, and PCT was further reduced in generalized disease compared to localized forms (p<0,05). ROC analysis indicated a moderate predictive value of PCT in generalized disease (AUC=0,579). This is the first study to evaluate SII, SIRI, and PIV in vitiligo; however, these biomarkers alone had limited ability to predict disease duration, extent, or treatment resistance.