“bombyx mori (L.,1758) kozasından elde edilen serisin ile çapraz bağlı aljinat bazlı hidrojellerin yara örtü malzeme potansiyelinin araştırılması”
Investigation of the wound dressing material potential of cross- linked alginate-based hydrogels obtained from cocoons of bombyx mori (L., 1758)
  1. Tez No: 988907
  2. Yazar: BUSE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL KEKİLLİOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ZEHRA KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Bombyx mori kozası, Biyomalzemeler, İpek, Serisin, Yara örtüsü, Bombyx mori cocoon, Biomaterials, Silk, Sericin, Wound dressing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Doku mühendisliği ve yenileyici tıp alanlarında, biyouyumluluğu yüksek malzemelere duyulan ihtiyaç giderek artmakta ve bu kapsamda doğal polimer-bazlı hidrojeller; biyomimetik ve doku bütünlüğünü destekleyici özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Doğal bir polimer olan ve Bombyx mori (L., 1758) ipek böceği kozasından elde edilen ipek serisin proteini; yüksek biyouyumluluk, antibakteriyel, nem tutucu ve elastisite özellikleriyle vücuda kolay uyumlanabilen yapısıyla yara örtü malzemesi olarak kullanım optansiyeli taşımaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, iyi biyouyumluluğu, kolay biyoçözünürlüğü ve jel oluşturabilme yeteneği nedeniyle doğal bir polisakkarit olan aljinat (Alg) temelli hidrojeller, Bombyx mori kozasından sentezlenen ipek serisin proteiniyle entegre edilerek geliştirilmiş ve deri dokusunda yara örtü malzemesi olarak kullanılması amaçlanmıştır. Ayrıca, hidrojellerin antimikrobiyal özelliklerini arttırmak için çinko oksit (ZnO) nano-partiküller ile yüklenerek geliştirilen Alg-Ser-ZnO hidrojeller yara örtü malzemesi olarak ilk kez araştırılmıştır. Hidrojeller morfolojik, kimyasal ve biyolojik (in-vitro şişme davranışı, antibakteriyel etkinlik, biyouyumluluk ve yara iyileşmesi) analizleri ile karakterize edilmiştir. Gliserol katkısı ile modifiye edilerek elastikiyet kazandırılan hidrojeller, antibakteriyel performansa sahip, etkin yara iyileşmesi sürecini yöneten fonksiyonel bir yara örtü malzemesi potansiyelinde geliştirilmiştir. Geliştirilen kompozit hidrojeller çapraz bağlı poroz bir morfolojide ve toplam %90-95 poroziteye sahiptir. Hidrojeller %150 ve üzerinde şişme gösterirken ZnO ilavesi ile şişme miktarı bir miktar azalarak numunelerin stabilitesi artmıştır. ZnO yüklü hidrojeller (Alg-Ser-ZnO), Staphylococcus aureus ve Escherichia coli bakterilerine karşı disk difüzyon yönteminde 8-10 mm civarında önleyici zon oluşturmuştur. Alg-Ser hidrojellerin fibroblast canlılığını ve migrasyonunu anlamlı biçimde desteklediği, ZnO yüklemesinin ise konsantrasyon arttıkça doz-zaman bağımlı sitotoksisite ve migrasyon baskılaması oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the fields of tissue engineering and regenerative medicine, the need for highly biocompatible materials is increasing, and in this context, natural polymer-based hydrogels stand out with their biomimetic and tissue integrity-supporting properties. Silk sericin protein, a natural polymer obtained from the cocoon of Bombyx mori (L., 1758) silkworm, has the potential to be used as a wound dressing material due to its high biocompatibility, antibacterial, moisture-retaining, and elastic properties, and its easy adaptation to the body. In this thesis, alginate (Alg)-based hydrogels, a natural polysaccharide with good biocompatibility, easy biodegradability, and gel-forming ability, were developed by integrating them with silk sericin protein synthesized from Bombyx mori cocoons, and their use as wound dressing materials in skin tissue was aimed. In addition, Alg-Ser-ZnO hydrogels, developed by loading them with zinc oxide (ZnO) nanoparticles to enhance their antimicrobial properties, were investigated for the first time as wound dressing materials. Hydrogels were characterized by morphological, chemical, and biological analyses (in-vitro swelling behavior, antibacterial activity, biocompatibility, and wound healing). Hydrogels modified with glycerol additive to impart elasticity were developed with the potential to be a functional wound dressing material with antibacterial performance and effective wound healing processes. The developed composite hydrogels have a cross-linked porous morphology and a total porosity of 90-95%. While the hydrogels showed swelling of 200%, the addition of ZnO slightly reduced the amount of swelling and increased the stability of the samples. ZnO loaded hydrogels (Alg-Ser-ZnO) formed an inhibitory zone of approximately 8-10 mm against Staphylococcus aureus and Escherichia coli bacteria in the disk diffusion method. It was observed that Alg-Ser hydrogels significantly supported fibroblast viability and migration, while ZnO loading resulted in dose-time dependent cytotoxicity and migration suppression as the concentration increased.