Bombyx mori L. (Lepidoptera; Bombycidae) gelişim biyolojisinde rektal kesenin histolojik ve bazı biyokimyasal yöntemlerle araştırılması
Investigation of rectal sac as histological and some biochemical assays on developmental biology of Bombyx mori L. (Lepidoptera; Bombycidae)
- Tez No: 222931
- Danışmanlar: PROF.DR. AYLA ÖBER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Bombyx mori, pupa, rektal kese, histolojik yöntemler, biyokimyasal yöntemler, Bombyx mori, pupa, rectal sac, histological assays, biochemical assays
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zooloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Evcil ipekböceği Bombyx mori yumurtadan çıkışından itibaren ilk larval evreden ergin hale gelinceye kadar geçen süre içerisinde tam metamorfoz göstermektedir. Pupal gelişimleri sırasında proteinik yapıdaki koza içerisinde korunan pupanın bu yapıdan çıkışı, proteolitik enzim içeren bir sıvının salınımıyla kozanın eritilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Bu çalışmada Bombyx mori'de hem sindirim hem de boşaltım sisteminin ortak bir bölümü olan rektal kesenin histolojik yapısı ortaya konulmuştur. Rektal kese genel olarak her iki cinsiyette de birçok rektal şişkinlik ve aralarını dolduran gevşek lifli bağ doku ile keseyi saran epitel örtüden oluşmaktadır. Ozmoregülasyon ve salgı üretiminde görev alan ve keseyi saran epitelden geliştiği düşünülen rektal şişkinlikler medullayı tamamen çevreleyen birkaç sıra epitel hücreden oluşan korteks ile 2-5 büyük piramidal hücreden meydana gelen medulla bölgesi içermektedir. Medulla bölgesindeki piramidal hücrelerin sentezlediği bir maddenin koza açılımında görev aldığı düşüncesine açıklık getirmektedir. Rektal kese içeriğinin koyu ve açık fazları biyokimyasal olarak incelendiğinde bunların erginin kozadan çıkışında bir rolü olduğu düşünülmüştür. Her iki cinsiyette de rektal kese içeriğini oluşturan fazlardan koyu olanına ait total protein miktarı açık olandan daha fazla bulunmuştur. Ancak elektroforez uygulaması sonucunda kese içeriğinin her iki fazına ait proteinlerin moleküler ağırlıkları bakımından bir farklılık gözlenmemiştir. Kese içeriğinin açık ve koyu fazlarında azokazein substratı kullanılarak total proteolitik aktivitelerine bakılmıştır. Erkek ve dişiye ait açık fazın ölçümleri koyu faza göre daha yüksek olarak belirlenmiştir. Erkek pupanın kese içeriğinin açık fazının daha yüksek aktiviteye sahip olduğunun gösterilmesi, erkek kelebeklerin dişi kelebeklerden daha önce kozadan çıkmaları sonucunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Domestic silkworms (Bombyx mori) have a complete metamorphosis with egg, larva, pupa and adult forms. They are protected in silken cocoons in the course of their pupal development and silkworm moth escapes from the pupal-protection case by utilizing cocoon-digesting enzymes. In this study, structure of rectal sac which is a common part of the digestive and excretory systems was studied as histologically and its content biochemically. Rectal sac consists of generally several rectal pads, loose connective tissue and epithelial layer surrounding to tissue. Rectal pads that are thought to develop from epithelial covering the sac and to have a role on the osmoregulation production of proteinic secretion, are composed of; cortex formed by several folded- squamous epithelial cells and medulla made up 2-5 large pyramidal cells. It is clarified that materials synthesized from pyramidal cells in medulla region may play a role during escaping of adult moths from the cocoon. The two phased fluid, darker and lighter, were contained in the rectal sac and when rectal sac was examined biochemically it was considered that these fluids may play a role on adults escaping from the cocoons. It was found that there is a higher protein concantration on darker fluid of rectal sac than lighter one in both sexes. But, as the results of application of electrophoretic assay, no difference in both fluids regarding to molecular weights of proteins was not observed. Total proteolytic activity of rectal fluid was investigated by using azocasein substrate. There was determined a higher activity on lighter fluid of rectal sac was measured than the darker one, in both sexes. The total proteolytic activity of light fluid phase of rectal sac in male pupae was shown higher than in female pupae that support earlier escape of male adults from cocoon than the female moths.