Oyun temelli öğretimin ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin karar verme becerisine ve akademik başarısına etkisi
The effect of game-based learning on the decision-making skills and academic achievement of third-grade elementary school students
  1. Tez No: 988976
  2. Yazar: ONUR ŞİRECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun temelli öğretim, karar verme, akademik başarı, Game-based instruction, decision making, academic achievement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Hayat Bilgisi dersinde yer alan“Sağlıklı Hayat”ünitesi kapsamında, oyun temelli öğretimin ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin karar verme becerisi ve akademik başarıları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen ile yürütülmüştür. Örneklemi, Gaziantep ilinde bir devlet ilkokulunda öğrenim gören 3. sınıf öğrencilerinden amaçlı örnekleme yolu ile seçilen deney (n=25) ve kontrol (n=25) grupları oluşturmaktadır. Araştırma 2025-2026 eğitim öğretim yılı içerisinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, karar verme beceri ölçeği ile araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi kullanılmıştır. Her iki araç, uygulama öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Deney grubuna, karar verme becerilerini desteklemeye yönelik oyun temelli etkinlikler yoluyla Hayat Bilgisi dersi işlenmiştir. Kontrol grubuna ise aynı ünite geleneksel yöntemlerle öğretilmiştir. Uygulama süresi beş hafta olarak belirlenmiş; etkinlikler haftada iki gün, 40'ar dakikalık ders saatlerinde uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilk Normallik Testi ve Skewness- Kurtosis testleri ile bakılmış ölçümler normal dağıldığından bağımsız örneklem t-testi ve bağımlı örneklem t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, deney grubundaki öğrencilerin hem karar verme becerisi puanlarında hem de başarı testi puanlarında, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde artış gözlenmiştir (p<0.05). Bu sonuçlar, oyun temelli öğretim etkinliklerinin karar verme becerisini ve akademik başarıyı olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, ilkokul öğretim programlarında oyun temelli yaklaşımlara daha fazla yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of game-based instruction on the decision-making skills and academic achievement of third-grade primary school students within the scope of the“Healthy Life”unit in the Life Sciences course. The research was conducted with a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group. The sample consisted of experimental (n=25) and control (n=25) groups selected through purposive sampling from third-grade students attending a state primary school in Gaziantep. The research was conducted in the 2025-2026 academic year. A decision- making skill scale and an achievement test developed by the researcher were used as data collection tools. Both instruments were administered twice, before and after the application. The experimental group was taught the Life Sciences course through game- based activities to support decision-making skills. The control group was taught the same unit using traditional methods. The implementation period was determined as five weeks; the activities were applied two days a week, during 40-minute class periods. The data obtained were analyzed using the SPSS program. Data were checked for normal distribution using the Shapiro-Wilk Normality Test and the Skewness-Kurtosis test. Since the measurements were normally distributed, independent samples t-tests and dependent samples t-tests were used. According to the research results, a significant increase was observed in both decision- making skill scores and achievement test scores of the students in the experimental group compared to the control group (p<0.05). These results demonstrate that game-based teaching activities positively impact decision- making skills and academic achievement. Based on the findings, it is recommended that game-based approaches be incorporated more fully into primary school curriculums.