Eğitim kurumlarında otopoyiyez yaklaşımının örgütsel kimlik ile ilişkisi
The relationship between the autopoyes approach and organizational identity in educational institutions
  1. Tez No: 988978
  2. Yazar: NURCAN KAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Kurumları, Otopoyiyezliği, Örgütsel Kimlik, Educational Institutions, Autopoiesis, Organizational Identity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada; eğitim kurumlarında otopoyiyez yaklaşımının örgütsel kimlik ile ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada otopiyez yaklaşımı ile örgütsel kimlik yaklaşımı arasındaki mevcut ilişki incelendiğinden ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini 2024-2025 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Beykoz ilçesindeki 38 ilkokul, 31 ortaokul, 17 lisede görev yapan 2898 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada tabaka örnekleme yöntemi kullanılarak örneklem seçimine gidilmiş ve 356 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmada verileri toplamak için Öğretmenlerin Otopoyiyez Ölçeği ve Eğitim Kurumlarında Örgütsel Kimlik Ölçeği kullanılmıştır. Okul otopoyiyezliği ile Örgütsel Kimlik arasında anlamlı, pozitif yönlü ve orta düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında, bu algıların bazı demografik ve mesleki değişkenlere göre anlamlı biçimde farklılaştığı; özellikle erkek öğretmenler ve ortaokul kademesinde görev yapan öğretmenlerin algı düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak“toplam otopoyiyez”değişkeni için β = ,140, p = ,004 olup bu değişkenin örgütsel kimliği düşük ama anlamlı düzeyde yordadığını ayrıca %31,4 oranında açıkladığını göstermektedir. Bu sonuç, eğitim kurumlarında otopoyiyetik yapıların öğretmenlerin kurumsal aidiyetini, benlik bütünleşmesini ve örgütle özdeşleşmesini doğrudan etkilediğini göstermektedir.“Toplam okul otopoyiyezliği”değişkeni, örgütsel kimlik algısının güçlü bir yordayıcısı olarak öne çıkmaktadır. Bu durum, eğitim kurumlarında otopoyiyetik yapılar geliştikçe öğretmenlerin örgütsel kimliğinin de güçleneceği yönünde önemli bir gösterge sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the autopoiesis approach and organizational identity in educational institutions. Since the existing relationship between the autopoiesis approach and organizational identity was investigated, the study was designed using a correlational survey model. The population of the study consists of 2,898 teachers working in 38 primary schools, 31 secondary schools, and 17 high schools in the Beykoz district of Istanbul during the 2024–2025 academic year. The sample was selected using stratified sampling, and data were collected from 356 teachers. The Teacher Autopoiesis Scale and the Organizational Identity Scale in Educational Institutions were used as data collection instruments. The results also indicate that teachers' perceptions of their schools' autopoietic structure and organizational identity are generally at a moderate to high level. In addition, these perceptions differ significantly according to certain demographic and professional variables; in particular, male teachers and those working at the secondary school level reported higher perception levels. Finally, for the“total autopoiesis”variable, the regression results (β = .140, p = .004) show that this variable predicts organizational identity at a low but statistically significant level and explains 31.4% of the variance. This finding suggests that autopoietic structures in educational institutions directly influence teachers' institutional belonging, self-integration, and identification with the organization. The“total school autopoiesis”variable emerges as a strong predictor of organizational identity perception. This result provides an important indication that as autopoietic structures develop in educational institutions, teachers' organizational identity is also strengthened.