Trafik kirliliğinin betula pendula roth. (huş ağacı) ağaçlarında alerjik polen içeriği ve yaprak anatomisi üzerindeki etkileri
Effects of traffic pollution on allergic pollen content and leaf anatomy in betula pendula roth. (silver birch) trees
  1. Tez No: 989029
  2. Yazar: ECE ÖZGE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDAN ACAR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Betula pendula, Betula pendula
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, trafik kaynaklı hava kirliliğinin Betula pendula Roth. (Huş ağacı) polenlerinin alerjenik özellikleri ve yaprak anatomik yapısı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Ankara ilinde trafik yoğunluğunun yüksek olduğu 13 kirli lokasyon ile trafik yoğunluğunun düşük olduğu 3 temiz/yarı temiz lokasyondan (Tunceli ve Bingöl) polen ve yaprak örnekleri toplanmıştır. Morfolojik analizler ışık mikroskobu (LM) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile gerçekleştirilmiş. Yaprak anatomisi kriyotom ile alınan enine kesitler üzerinden değerlendirilmiştir. Polenlerin biyokimyasal özellikleri FT-IR spektroskopisi, protein profilleri SDS-PAGE ve majör alerjen Bet v 1 düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlenmiştir. Çevresel veriler, Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'ndan temin edilen Ocak–Mayıs 2025 dönemi parametreleri ile desteklenmiştir. Elde edilen bulgular, kirli bölgelerden toplanan polenlerin polar ve ekvatoral eksen uzunlukları ile ekzin–intin duvar kalınlıklarının temiz bölgelere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığını göstermiştir. SEM analizleri, kirli alanlardaki polen yüzeylerinin yoğun partikül madde ile kaplandığını ortaya koymuştur. Yaprak anatomisi incelemelerinde kütikula ve üst epidermis kalınlığında artış gözlenmiştir. FT-IR analizleri, özellikle Amid I /Amid II oranlarında belirgin değişimler olduğunu göstermiştir. ELISA sonuçları, kirli bölgelerde Bet v 1 alerjen düzeylerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, trafik kaynaklı hava kirliliğinin Betula pendula'da morfolojik, anatomik ve biyokimyasal düzeyde önemli etkiler oluşturduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of traffic-related air pollution on the allergenic properties of Betula pendula Roth. (birch) pollen and leaf anatomical structure were investigated. Within the scope of the study, pollen and leaf samples were collected from 13 polluted locations with high traffic density in Ankara Province and from 3 clean/semi-clean locations with low traffic density (Tunceli and Bingöl). Morphological analyses were carried out using light microscopy (LM) and scanning electron microscopy (SEM). Leaf anatomy was evaluated based on transverse sections obtained using a cryotome. The biochemical characteristics of pollen were determined by FT-IR spectroscopy, protein profiles by SDS-PAGE, and major allergen Bet v 1 levels by ELISA. Environmental data were supported by air quality parameters obtained from the National Air Quality Monitoring Network for the period January–May 2025.The results showed that pollen collected from polluted areas exhibited statistically significant increases in polar and equatorial axis lengths, as well as in exine–intine wall thicknesses, compared to samples from clean areas. SEM analyses revealed that pollen surfaces from polluted sites were heavily covered with particulate matter. Leaf anatomical examinations demonstrated increased cuticle and upper epidermis thickness. FT-IR analyses indicated pronounced changes, particularly in the Amide I /Amide II ratios. ELISA results showed higher Bet v 1 allergen levels in pollen from polluted regions. In conclusion, traffic-related air pollution induces significant morphological, anatomical, and biochemical alterations in Betula pendula.