Acil serviste apandisit tanısı alan hastalarda sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) ile klinik bulguların korelasyonu
Correlation of systemic immune inflammation index (SII) and clinical findings in patients diagnosed with appendicitis in emergency department
- Tez No: 989047
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHFER GÜLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi, CRP, prognostik belirteç, inflamasyon, Acute appendicitis, Systemic Immune Inflammation Index, CRP, prognostic marker, inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut apandisit, en sık görülen acil cerrahi patolojilerden biri olup, erken tanı ve tedavi mortalite ile morbiditeyi azaltmada kritik öneme sahiptir. Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi (SII), periferik kan parametrelerinden kolaylıkla hesaplanabilen yeni bir inflamatuvar biyomarkerdir. Bu çalışmada, akut apandisit tanısı alan erişkin hastalarda SII değerlerinin klinik, laboratuvar ve patolojik bulgularla ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Ocak 2023–Haziran 2025 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne başvuran, 18–65 yaş aralığında, akut apandisit tanısı konmuş 88 hasta retrospektif olarak incelendi. Demografik özellikler, laboratuvar verileri (WBC, nötrofil, lenfosit, trombosit, CRP) ve patoloji sonuçları kayıt altına alındı. SII değeri, (Trombosit × Nötrofil) / Lenfosit formülü ile hesaplandı. Gruplar, cinsiyet, klinik tip (akut/perfore) ve patolojik alt tipler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların %61,4'ü erkekti, ortalama yaş 33,41 ± 13,12 yıl idi. Erkeklerde üre, kreatinin, hemoglobin ve hematokrit düzeyleri; kadınlarda ise trombosit, lenfosit, monosit ve SII değerleri anlamlı olarak yüksekti. Perfore akut apandisit grubunda CRP (p = 0,004) ve SII (p = 0,030) değerleri anlamlı düzeyde yüksekti. Nekroze/perfore/gangrenöz patoloji grubunda CRP düzeyi diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p = 0,002). SII ile glukoz arasında orta düzeyde pozitif korelasyon (r = 0,354; p = 0,001), WBC ile ise güçlü pozitif korelasyon (r = 0,543; p < 0,001) saptandı. Sonuç: Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi, akut apandisit olgularında inflamasyonun şiddetini yansıtan, kolay ve düşük maliyetli bir parametre olup özellikle perfore vakaların belirlenmesinde faydalı olabilir. Bulgularımız, SII'nin klinik karar süreçlerinde ek bir prognostik gösterge olarak kullanılabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute appendicitis is one of the most common emergency surgical pathologies and early diagnosis and treatment is critical in reducing mortality and morbidity. Systemic Immune Inflammation Index (SII) is a new inflammatory biomarker that can be easily calculated from peripheral blood parameters. In this study, we aimed to evaluate the relationship between SII values and clinical, laboratory and pathological findings in adult patients with acute appendicitis. Method: Between January 2021 and June 2025, 88 patients aged between 18 and 65 years with a diagnosis of acute appendicitis admitted to Dicle University Faculty of Medicine Emergency Department were retrospectively analysed. Demographic characteristics, laboratory data (WBC, neutrophil, lymphocyte, thrombocyte, CRP) and pathology results were recorded. SII value was calculated by the formula (Platelet × Neutrophil) / Lymphocyte. Groups were compared in terms of gender, clinical type (acute/perforated) and pathological subtypes. Results: 61.4% of the patients were male and the mean age was 33.41 ± 13.12 years. Urea, creatinine, haemoglobin and haematocrit levels were significantly higher in males and platelet, lymphocyte, monocyte and SII values were significantly higher in females. CRP (p = 0.004) and SII (p = 0.030) values were significantly higher in the perforated acute appendicitis group. CRP level was significantly higher in the necrotic/perforated/gangrenous pathology group compared to the other groups (p = 0.002). There was a moderate positive correlation between SII and glucose (r = 0.354; p = 0.001) and a strong positive correlation with WBC (r = 0.543; p < 0.001). Conclusion: The Systemic Immune Inflammation Index (SII) is an easy and low-cost parameter that reflects the severity of inflammation in cases of acute appendicitis and may be particularly useful in identifying perforated cases. Our findings support the use of SII as an additional prognostic indicator in clinical decision-making processes.