Adolescent mental health: Examining reward and effort learning in adolescent depression and the effect of COVİD-19 on adolescent depression
Ergen ruh sağliği: Ergen depresyonunda ödül ve çaba öğreniminin i̇ncelenmesi ve COVİD-19'un ergen depresyonuna etkisi
  1. Tez No: 989121
  2. Yazar: MEHMET SİYABEND KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CIARA MCCABE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anhedoni, COVID 19, Ergen psikolojisi, Klinik psikoloji, Nöropsikoloji, Çaba-ödül dengesizliği, Anhedonia, COVID 19, Adolescent psychology, Clinical psychology, Neuropsychology, Effort-reward imbalance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty Of Readıng
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Sinir Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Özet Amerikan Psikiyatri Birliği, anhedonia'yı, normalde keyifli etkinliklerden keyif alamama ve ilgi duyamama olarak tanımlamaktadır. Bununla birlikte, klinik araştırmalar, anhedoni'nin bu ifade edilen tanımdan çok daha fazlası olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle bu çalışma anhedoniyi, ödül sisteminin ve alt bileşenlerinin bir işlev bozukluğu olarak ele aldı. Bu tezin genel amacı, ergen depresyonunda anhedonia septomlarının daha iyi anlaşılmasına ve buna yönelik potansiyel tedavi geliştirme hedeflerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmaktır. Tez, özellikle gençlerde, depresyonda ödül işleme ile beyindeki ödül işleme süreci ve anhedonia arasındaki ilişki konusundaki güncel literatürün gözden geçirilmesiyle başlamakta (Makale 1 ve 2) ardından depresyonlu ergenlerde anhedoniyi ölçmek için geliştirilen (ödül ve çaba öğreniminin incelenmesini amaçlayan) ve bu çalışmaya uyarlanan bir deney protokolünün kullanıldığı çalışma sonuçlarını rapor etmektedir. Bu deney düzeneği, beklenti (anticipation), motivasyon (çaba), tamamlama (consummation) ile ödül ve çaba öğrenme gibi alt bileşenlerin incelenmesi için kullanılmıştır. 2020 ve 2021'de COVID-19'un başlangıcı göz önüne alındığında, tezde incelenen bir diğer çalışma, depresyon belirtileri olan ergenlerde COVID- 19'un zihin sağlığı ve anhedoni üzerindeki etkilerinin etnisite temelli karşılaştırılması üzerinedir. Bu çalışmada, depresyonu olan gençlerde internet kullanımının incelenmesi de (COVID-19 sırasında zihin sağlıklarını korumak için internetten ne kadar yararlandıklarını görmek) amaç edinilmiştir (Makale 4). Bu çalışmada hem nicel hem de nitel yöntemler kullanılmıştır. Katılımcılar, çalışma kapsamında çevrimiçi olarak anketleri doldurmuşlar ve açık uçlu soruları yanıtlamışlardır. COVID-19 devam ederken, bir sonraki deneysel çalışmanın da çevrimiçi olarak tamamlanmasına karar verilmiştir (Makale 5). Bu çalışma, çevirimiçi olarak yürütülmenin dışında, uygulanan deneysel prosedürler açısından 'Makale 3' ile benzer bir çalışmadır. Genel olarak, bu tezdeki makalelerden elde edilen bulgular, ergenlerde artan anhedonia ve depresyon semptomlarının ödül ve çabayla öğrenme davranışı ve internet kullanımı üzerindeki etkilerini göstermektedir. Literatür taraması sonuçları (Makele 1 ve 2), anhedoninin daha kapsamlı bir tanımlamaya ihtiyaç duyduğunu ve bunun da anhedoniyi nesnel olarak incelememize izin veren yeni davranışsal deney protokolleri geliştirmeye (behavioural tasks) yol açabileceğini göstermektedir. 3. ve 5. Makaleler, ödül ve çaba öğreniminin alt bileşenlerini içeren yeni görevler geliştirme/uyarlama arayışının sonucudur. Bu çalışmalar, depresyon araştırmaları için birincil ödülleri (primary rewards) kullanmanın mümkün olduğunu ve anhedoni ve ödül işlemeyi değerlendirmede ergenler için paradan daha uygun olabileceğini düşündürmektedir. Bulgularımız, beklentisel anhedoni (anticipation) arttıkça subjektif beğeni ve ödül istemenin azaldığını göstermektedir. Ayrıca, ödül öğrenme, tüm katılımcılar arasında çabayla öğrenmeden önemli ölçüde daha yüksekti ve ödüller hakkında öğrenme, beklentisel anhedoni (anticipatory anhedonia) daha yüksek olduğunda önemli ölçüde daha düşüktü. Fiziksel eforu ölçerken, depresyon (MFQ) ve anhedoni (ASA) semptomları olan bireylerin görevin (deneyin) yüksek eforlu denemelerine daha yavaş başladığını bulduk. Buna ek olarak deney sonunda alınan çaba algısının, hem deneyin başında hem de sonunda incelenen çaba gösterme isteği ile olumlu bir şekilde ilişkili olduğunu bulduk. Sonuç olarak, bu çalışmalar genç bireylerde anhedonia ile ödülleri öğrenme ve bunlara ulaşmak için gereken çaba arasındaki ilişkiye dair kavramsal içgörüler sağlaması nedeniyle önemlidir. Son olarak, Makale 4 gençlerin zihin sağlığının COVID-19'dan etkilendiğini ve internetin psikolojik yardım arama konusunda yararlı olduğunu ortaya koyarak bu çalışmalara katkıda bulunmuştur. Psikolojik tedavi hizmetleri için interneti kullanmamızı desteklediğinden bu sonuç umut verici görünmektedir. Ayrıca, deneysel çalışmamızı çevrimiçi ortama taşıdığımızda, ergen davranışlarını bu şekilde incelemenin gençlerde uygulanabilir olduğunu da gösterdik. Bildiğimiz kadarıyla, bu tezde açıklanan çalışma, depresyon belirtileri olan gençlerde eş zamanlı olarak ödül ve çabayla öğrenmeyi inceleyen ilk çalışmadır. Bulgular, deney tasarımlarımızın ileriye yönelik (anticipation) ve tamamlayıcı (consummation) tepkiler arasında bir farklılaşma olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, ödül (p>0.05) ve çaba (p<0.05) öğrenmenin depresyonu olan ve olmayan gruplar arasında farklılaştığını ortaya koyduk. Ayrıca, beklentisel anhedoninin (subjective anticipatory anhedonia) bu araştırmanın yeni bulguları olan“büyük ödül isteme”ve“büyük ödül için çaba gösterme istekliliği”ile ilişkili olduğunu gösterdik. Bu nedenle, depresyonu daha iyi anlamak açısından, hem çevrimiçi (çalışmalarımız) hem de yüz yüze ödül ve çaba görevlerimiz, (bu konuda literatürdeki) bilgiyi artırmanın umut verici yolları gibi görünüyor. Son olarak, objektif ödül/çaba işleme ve anhedonia arasındaki bağlantıyı anlamak, tedavi geliştirme için yeni hedefler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The Amer􀵴can Psych􀵴atr􀵴c Assoc􀵴at􀵴on descr􀵴bes anhedon􀵴a as the 􀵴nab􀵴l􀵴ty to exper􀵴ence pleasure and 􀵴nterest from normally pleasurable act􀵴v􀵴t􀵴es. Cl􀵴n􀵴cal stud􀵴es, however, suggest that the 􀵴dea of anhedon􀵴a may be more nuanced than the def􀵴n􀵴t􀵴on 􀵴nd􀵴cates. Therefore, this thesis focused on anhedonia as a dysfunction of the reward system and its sub-components. The overall aim of this thesis was to help understand the symptoms of anhedonia in adolescent depression better to reveal new targets for potential treatment development. The thesis begins with reviews of the current literature on reward processing in depression, particularly in young people, and the relationship between reward processing in the brain and anhedonia (papers 1 & 2). Next, the thesis reports on a study whereby a task was used to measure anhedonia in adolescents with depression, the task was adapted from another on reward and effort learning. This task was used to examine the subcomponents; anticipation, motivation (effort), consummation, and reward and effort learning. Given the onset of COVID- 19 in 2020 and 2021, the next piece of work described in the thesis is one on the effects of COVID-19 on mood and anhedonia in adolescents with depression symptoms by ethnicity. In this study internet use was also examined in young people with depression to see if they used it more or less during COVID-19 for mental health information (paper 4). This study used both quantitative and qualitative methods. Participants filled out questionnaires and responded to open-ended questions online as part of the study. As COVID-19 persisted, it was decided to complete the next task-based study also online (paper 5). This study was similar to paper 3 but was adapted for online use. Overall, the findings from the papers in this thesis demonstrate the effects of increased symptoms of anhedonia and depression in adolescents on reward and effort learning behaviour and internet use. Results of the review papers (papers 1 and 2) suggest that a better definition of anhedonia is needed which could lead to new behavioural tasks that allow us to examine anhedonia objectively. Papers 3 and 5 are the outcome of seeking to develop/adapt new tasks that include the sub-components of reward and effort learning. These studies suggest that it is feasible to use primary rewards for studies in depression and that they might be more appropriate than money for adolescents to assess anhedonia and reward processing. Our findings show that subjective liking and wanting of rewards decreases as anticipatory anhedonia increases. Furthermore, reward learning was significantly higher than effort learning across all participants and the learning about rewards was significantly lower when anticipatory anhedonia was higher. When measuring physical effort, we found that individuals with depression (MFQ) and anhedonia (ASA) symptoms were slower to begin the task's high-effort trials and that effort perception taken at the end was positively correlated with willingness to exert effort at the beginning and end of the task. As a result, these studies are significant because they provide conceptual insights into the relationship between anhedonia in young individuals and learning about rewards and the effort necessary to attain them. Finally, Paper 4, contributed to these studies by revealing that young people's mood was affected by COVID-19 and that the internet was useful for seeking mental health help. This is encouraging as it supports our use of the internet to deliver treatments. Also, as we moved our task online, we show that examining youth behaviour in this way is feasible in young people. To our knowledge, the work described in this thesis is the first to examine reward and effort learning simultaneously in young people with depression symptoms. The findings suggest a differentiation between anticipatory and consummatory responses due to our task designs. It was also shown that reward (p>0.05) and effort (p<0.05) learning differ between depression vs non-depression groups. Moreover, it was shown that subjective anticipatory anhedonia is related to“want􀵴ng h􀵴gh reward”and“w􀵴ll􀵴ngness to exert effort for h􀵴gh reward”which are novel findings of this research. Therefore, in terms of understanding depression better, both our online (studies) and face-to-face reward and effort tasks seem promising ways to increase knowledge. Finally, understanding the link between objective reward/effort processing and anhedonia could provide new targets for treatment development.