La politique du Genre Dans les Zones de Conflits Armés Une Recherche Comparative Entre les Cas de la Bosnie et du Rwanda
Silahlı Çatışma Bölgelerindeki Toplumsal Cinsiyet Politikaları Bosna ve Ruanda Vakaları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma
- Tez No: 989131
- Danışmanlar: PROF. DR. AKİF EMRE ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bosna-Hersek-Saraybosna, Bosnia-Herzegovina-Sarajevo
- Yıl: 2019
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada silahlı çatışma bölgelerindeki toplumsal cinsiyet politikası ele alınmaktadır. Çalışmanın amaçlarından biri, birbirinden çok farklı vakalarda bile cinsel şiddetin aynı şekilde bir savaş stratejisi olarak kullanıldığının gösterilmesidir. Bu amaca ulaşmak adına, tezde karşılaştırmalı bir araştırma yapılmıştır; karşılaştırılan vakalar Bosna ve Ruanda, pek çok açıdan birbirinden son derece farklıdır ancak söz konusu cinsel şiddetin savaş zamanı bir silah olarak kullanılması olduğunda, her iki vakada da benzerlikler görülmektedir. Çalışmanın esas amacı cinsel şiddetin bir savaş stratejisi olarak kullanımının savaşın kaçınılmaz bir sonucu olmadığını göstermektir. Bu amaca ulaşmak için tezde konu ile ilgili esas sorunun savaş sırasındaki cinsel şiddet vakalarının yok sayılması ve hatta bu konu üzerindeki sessizlik olduğunun altı çizilmektedir.
Özet (Çeviri)
This master thesis analyses gender politics in the armed conflicts zones. One of the objectives of this work is to show how in such different cases, the use of sexual violence as a war strategy is identical. Taking this objective into consideration, this thesis presents the cases of Bosnia and Rwanda. These cases, from many aspects, are so different from each other; however, in wartime, the sexual violence was used as a weapon of war in each of these cases in identical manners. The main objective of this work is to demonstrate that the use of sexual violence as a war strategy is not an inevitable end of the war. To meet this objective, the thesis argues that the real problem associated to the subject is the ignorance and the silence over cases of wartime sexual violence.