Travmatik olmayan hastane dışı kardiyak arrest geçiren hastalarda bilgisayarlı tomografinin tanısal yararlılığı
The diagnostic utility of computed tomography in patients who have suffered a non-traumatic out-of-hospital cardiac arrest
- Tez No: 989132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL KOKULU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hastane dışı kardiyak arrest, spontan dolaşıma geri dönüş, bilgisayarlı tomografi, kardiyopulmoner resüsitasyon, prognoz, Out-of-hospital cardiac arrest, return of spontaneous circulation, computed tomography, cardiopulmonary resuscitation, prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET: TRAVMATİK OLMAYAN HASTANE DIŞI KARDİYAK ARREST GEÇİREN HASTALARDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN TANISAL YARARLILIĞI Amaç: Çalışmamızda, travmatik olmayan hastane dışı kardiyak arrest (HDKA) sonrası spontan dolaşımı geri dönen (SDGD) hastalarda, erken dönemde çekilen bilgisayarlı tomografinin (BT) tanısal yararını, güvenliğini ve klinik yönetime etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Birincil amacımız, bu hasta grubunda acil serviste çekilen BT'nin, kardiyak arrestin altında yatan nedeni saptamadaki tanısal etkinliğini ve bu nedenlerin sıklığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Aksaray Üniversitesi'nden etik kurul onayı alındıktan sonra (Tarih: 24/05/2025, Karar No: 2025/75) retrospektif ve tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. 1 Ocak 2023 ile 15 Mart 2025 tarihleri arasında, travmatik olmayan HDKA nedeniyle acil servise başvuran ve SDGD sonrası BT çekilen 18 yaş ve üzeri 119 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, kronik hastalıkları, arrest ve KPR özellikleri, laboratuvar değerleri (kan gazı, kreatinin) ve mortalite oranları hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) üzerinden geriye dönük olarak toplandı. Çekilen BT görüntüleri (beyin, toraks, abdomen vb.), iki bağımsız acil tıp uzmanı tarafından değerlendirilerek arrestin potansiyel nedeni ve KPR komplikasyonları belirlendi. Kontrast maddeye bağlı akut böbrek hasarı (ABH) gelişimi de kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 22.0 ve Jamovi programları kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 119 hastanın yaş medyanı 74 olup, %59,7'si erkekti. Hastaların %92,4'ünde en az bir kronik hastalık mevcuttu ve en sık arrest ritmi asistoli (%62,2) idi. BT görüntülemesi ile hastaların %21,8'inde (n=26) arreste neden olan spesifik bir patoloji saptandı. BT ile saptanan en sık arrest nedeni %38,5 (n=10) oranıyla pulmoner emboli (PE) idi. BT, ayrıca KPR'ye bağlı kostal fraktür (%24,4) ve pnömotoraks (%8,4) gibi komplikasyonları da tespit etmiştir. Başvuru anındaki düşük pH, düşük bikarbonat ve yüksek laktat değerlerinin erken ve orta vadedeki (24 saat, 7 gün, 30 gün) mortalite ile anlamlı derecede ilişkili olduğu bulundu (p<0,05). Ayrıca, 48-72 saat sonra ölçülen yüksek kreatinin değeri (ABH), 7 günlük ve hastane içi mortalite ile ilişkili bulundu. BT ile arrest nedeninin saptanmasının, BT çekimine kadar geçen sürenin veya hastanın yaşının, farklı zaman dilimlerindeki mortalite xii oranları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi saptanmadı (p>0,05). Kontrastlı BT çekilen hastalarda ABH gelişme riskinde anlamlı bir artış görülmedi (p=0,150). Sonuç: Travmatik olmayan HDKA sonrası SDGD sağlanan hastalarda erken dönemde çekilen pan-BT (BTPA dahil), özellikle pulmoner emboli gibi kardiyak dışı nedenlerin ve KPR komplikasyonlarının saptanmasında yüksek tanısal değer sunmakta; ayrıca kontrast maddeye bağlı akut böbrek hasarı açısından güvenli görünmektedir. Ancak bu çalışmada, BT ile tanı konulmasının mortalite oranları üzerinde doğrudan bir iyileşme sağlamadığı görülmüştür. Başvuru anındaki metabolik parametreler (laktat, pH, bikarbonat) ve arrest sonrası gelişen ABH, kötü prognozun önemli belirteçleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Diagnostic Utility of Computed Tomography in Patients Who Have Suffered a Non-Traumatic Out-of-Hospital Cardiac Arrest Aim: Our study aimed to evaluate the diagnostic utility, safety, and clinical management impact of early computed tomography (CT) in patients with return of spontaneous circulation (ROSC) after non-traumatic out-of-hospital cardiac arrest (OHCA). Our primary objective was to determine the diagnostic effectiveness of CT performed in the emergency department in identifying the underlying cause of cardiac arrest in this patient group and to determine the frequency of these causes. Materials and Methods: Our study was conducted retrospectively and descriptively after obtaining ethical committee approval from Aksaray University (Date: 05/24/2025, Decision No: 2025/75). Between January 1, 2023, and March 15, 2025, 119 patients aged 18 years and older who presented to the emergency department due to non-traumatic OHCA and underwent CT after ROSC were included in the study. Patients' demographic information, chronic diseases, arrest and CPR characteristics, laboratory values (blood gas, creatinine), and mortality rates were retrospectively collected from the hospital information management system (HIMS). The CT images (brain, chest, abdomen, etc.) were evaluated by two independent emergency medicine specialists to determine the potential cause of arrest and CPR complications. The development of contrast-induced acute kidney injury (AKI) was also recorded. Statistical analysis of the data was performed using SPSS 22.0 and Jamovi software. Results: The median age of the 119 patients included in the study was 74, and 59.7% were male. At least one chronic disease was present in 92.4% of patients, and the most common arrest rhythm was asystole (62.2%). CT imaging revealed a specific pathology causing arrest in 21.8% of patients (n=26). The most common cause of arrest detected by CT was pulmonary embolism (PE) at a rate of 38.5% (n=10). CT also detected complications such as CPR-related costal fractures (24.4%) and pneumothorax (8.4%). Low pH, low bicarbonate, and high lactate values at presentation were found to be significantly associated with early and mid-term (24 xiv hours, 7 days, 30 days) mortality (p<0.05). Furthermore, high creatinine levels (AKI) measured 48-72 hours later were associated with 7-day and in-hospital mortality. Determining the cause of arrest with CT, the time elapsed until CT scanning, or the patient's age were not found to have a statistically significant effect on mortality rates at different time intervals (p>0.05). No significant increase in the risk of developing ABH was observed in patients who underwent contrast-enhanced CT (p=0.150). Conclusion: In patients who underwent ROSC after non-traumatic OHCA, early-stage pan-CT (including CTPA) provides high diagnostic value, particularly in detecting non-cardiac causes such as pulmonary embolism and CPR complications; it also appears safe in terms of contrast-induced acute kidney injury. However, this study found that diagnosis by CT did not directly improve mortality rates. Metabolic parameters at presentation (lactate, pH, bicarbonate) and AKI developing after arrest are important predictors of poor prognosis.