Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin liderlik özellikleri ile duygusal zekâ düzeyleri ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between the leadership traits of students in the faculty of sports sciences and their emotional intelligence levels and problem-solving skills
  1. Tez No: 989170
  2. Yazar: BİROL GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Psikoloji, Sosyoloji, Sports, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, Okul-öğrenci etkileşimi, Spor Bilimleri Fakültesi, Emotional intelligence, School-student İnteraction, Faculty of Sports Sciences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin liderlik özellikleri ile duygusal zekâ düzeyleri ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu araştırmada nicel araştırma yaklaşımı temelinde yürütülmüştür. Çalışmada, değişkenler arası ilişkileri ortaya koymayı hedeflediği için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada katılımcıların liderlik yönelimleri, kişilerarası problem çözme becerileri ve duygusal zekâ düzeyleri çeşitli demografik değişkenler (cinsiyet, üniversite, bölüm, sınıf, gelir durumu, kardeş sayısı vb.) açısından karşılaştırılmıştır. Bu doğrultuda çalışma, betimsel ve karşılaştırmalı ilişkisel tarama türünde bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan yedi üniversitenin spor bilimleri fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise Türkiye'deki yedi üniversitenin Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 491 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak hazırlanan kişisel bilgi formu, Bolman ve Deal (1991) tarafından geliştirilen ve Türkçeye Taş, Gündüz ve Kaya (2017) tarafından uyarlanan Çok Yönlü Liderlik Yönelimleri Ölçeği, Deniz, Özer ve Işık (2013) tarafından geliştirilen Duygusal Zekâ Özelliği Ölçeği – Kısa Form (TEIQue-SF), Heppner ve Petersen (1982) tarafından geliştirilen envanterin, Türkçeye uyarlaması Çam ve Tümkaya (2007) tarafından yapılan Kişilerarası Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizi için SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiş olup, normallik varsayımları için basıklık ve çarpıklık değerlerine bakılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, katılımcıların, liderlik yönelimleri ile problem çözme ile duygusal zekâ düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bağımsız değişkenler açısından incelendiğinde, katılımcıların liderlik yönelimi ile cinsiyet, öğrenim görülen bölüm, sınıf düzeyi, kardeş sayısı, ailede kaçıncı çocuk oldukları, barınma yeri değişkenleri arasında anlamlı fark yoktur. Bunun yanında aile gelir düzeyine ve üniversite türüne göre liderlik yönelimlerinde anlamlı fark bulunmuştur. Katılımcıların kişisel problem çözme durumları ile öğrenim görülen bölüm, kardeş sayısı, ailede kaçıncı çocuk oldukları, barınma yeri ve aile gelir düzeyi değişkenleri arasında anlamlı fark yoktur. Bunun yanında cinsiyet, üniversite türü, sınıf düzeyi ve üniversite türüne göre problem çözme durumlarında anlamlı fark bulunmuştur. Katılımcıların duygusal zekâ düzeyleri ile cinsiyet, öğrenim görülen bölüm, sınıf düzeyi, kardeş sayısı, barınma yeri ve aile gelir düzeyi değişkenleri arasında anlamlı fark yoktur. Bunun yanında üniversite türüne ve ailede kaçıncı çocuk oldukları göre duygusal zekâ düzeylerinde anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the leadership characteristics of sports sciences faculty students and their emotional intelligence levels and problem-solving skills. The research was carried out using a quantitative research approach, employing a correlational survey model to reveal relationships among variables. In the study, participants' leadership orientations, interpersonal problem-solving skills, and emotional intelligence levels were compared across various demographic variables (gender, university, department, class level, income status, number of siblings, etc.). Accordingly, the study is descriptive and comparative in nature. The population of the research consisted of students studying at the Faculties of Sports Sciences of seven universities in different regions of Türkiye. The sample comprised 491 students enrolled in these faculties who voluntarily participated in the study. Within the scope of the research, data were collected using a personal information form prepared with expert consultation, the Multidimensional Leadership Orientations Scale developed by Bolman and Deal (1991) and adapted into Turkish by Taş, Gündüz, and Kaya (2017), the Emotional Intelligence Trait Scale – Short Form (TEIQue-SF) developed by Deniz, Özer, and Işık (2013), and the Interpersonal Problem-Solving Inventory developed by Heppner and Petersen (1982) and adapted into Turkish by Çam and Tümkaya (2007). Data were analyzed using the SPSS 25.0 software package, and skewness–kurtosis values were examined to assess normality assumptions. The findings indicated a moderately significant positive relationship between participants' leadership orientations and both their problem-solving skills and emotional intelligence levels. Regarding independent variables, no significant differences were found in leadership orientation based on gender, department, class level, number of siblings, birth order, or place of residence. However, significant differences were observed according to family income level and type of university. In terms of problem-solving skills, no significant differences were found based on department, number of siblings, birth order, place of residence, or family income level, while significant differences emerged according to gender, type of university, and class level. Finally, no significant differences were found in emotional intelligence levels based on gender, department, class level, number of siblings, place of residence, or family income level; however, significant differences were observed according to type of university and birth order within the family.