Hastanede doğum yapan Suriyeli kadınların fetal-maternal ve doğurganlık özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of fetal-maternal and fertility characteristics of Syrian women giving birth in hospital
  1. Tez No: 989201
  2. Yazar: BATU ERSAVAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hastanede Doğum, Suriyeli Kadınlar, Fetal-Maternal, Doğurganlık Özellikleri, Hospital Birth, Syrian Women, Fetal-Maternal, Fertility Characteristics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hastanede doğum yapan Suriyeli kadınların fetal – maternal ve doğurganlık özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmada hastanede doğum yapan Suriyeli kadınların antenatal izlem durumları, perinatal sonuçları ve riskli durumlu gebeler değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Ek Binasında 28 Şubat 2022 ve 11 Nisan 2022 tarihleri arasında doğum yapan 100 Suriyeli kadın ile gerçekleştirildi. Araştırmada, verilerin elde edilmesinde anket yöntemi kullanıldı. Katılımcıların ankete katılımı tamamen gönüllülük esasına bağlı kalınarak tamamlandı. Araştırmaya katılan Suriyelilerin sosyo demografik özellikleri, doğurganlık özellikleri ile fetal – maternal özellikleriyle ilgili hastane kayıtlarını içeren değişkenler dahil edildi. Bulgular: Bu çalışmaya katılanların yaş ortalaması 26,55±5,47 yıl iken, ortalama 5,48±1,63 yıldır Türkiye'de yaşadıkları saptanmış, 52'sinin (%52,0) ilkokul mezunu oldukları, sadece 6'sının (%6,0) T.C. vatandaşı oldukları, 52'sinin (%52,0) orta seviyede gelirinin bulunduğu, 24'ünün (%24,0) Kızılay kart ile sosyal yardım aldıkları, %70'inin çocuklarını normal doğumla ve hastanede doğurdukları ve yalnızca %36'sının son doğumlarında doğum öncesi bakım hizmeti aldıkları ve çocuklarının APGAR skorlarının normal olduğu saptanmıştır. Sonuç: Mülteci gebelerin düzenli takiplerinin ve tedavilerinin yapılması hem anne hem de bebek sağlığı için önemlidir. Suriyeli mülteciler ve Türk kadınlar arasında gebelik sonuçlarındaki eşitsizliklerin en aza indirilmesi bir sağlık önceliğidir. Göçmen kadınların üreme sağlığı sorunlarına ilişkin hizmetlere ulaşmasındaki engellerin azaltılmasına yönelik girişimler sadece kişisel ve kurumsal düzeyde olmayıp ülkenin genel sağlık politika ve stratejilerini de kapsamalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to examine the fetal-maternal and fertility characteristics of Syrian women who gave birth in a hospital. In addition, in this study, antenatal follow-up status of Syrian women who gave birth in a hospital, their perinatal outcomes and pregnant women with risky conditions were evaluated. Materials and Methods: The study was conducted with 100 Syrian women who gave birth between 28 February 2022 and 11 April 2022 at the Health Sciences University (SBU) Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital, Obstetrics and Pediatrics Hospital Annex Building. In the study, the survey method was used to obtain the data. Participation of the participants in the survey was completed on a completely voluntary basis. Variables including hospital records related to socio-demographic characteristics, fertility characteristics, and fetal-maternal characteristics of the Syrians participating in the study were included. Results: While the mean age of the participants in this study was 26.55±5.47 years, it was determined that they lived in Turkey for an average of 5.48±1.63 years, 52 (52.0%) were primary school graduates, only 6 ( 6.0%) citizens, 52 (52.0%) have a medium income, 24 (24.0%) received social assistance with the Red Crescent card, 70% gave birth to their children by normal delivery and in a hospital, and only 36% of them had a family life. It was determined that they received prenatal care at their birth and their children's APGAR scores were normal. Conclusion: Regular follow-up and treatment of refugee pregnant women is important for both mother and baby health. Minimizing inequalities in pregnancy outcomes between Syrian refugees and Turkish women is a health priority. Attempts to reduce the barriers for immigrant women to access services related to reproductive health problems should not only be at the personal and institutional level, but should also cover the country's general health policies and strategies.