Konvansiyonel işitme cihazlarının cVEMP refleks arkı üzerindeki etkileri
Effects of conventional hearing aids on the cVEMP reflex Arc
  1. Tez No: 989200
  2. Yazar: YAKUP BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: cVEMP, işitme kaybı, vestibüller sistem, vertigo, VEMP, işitme cihazı, cVEMP, hearing loss, vestibular system, vertigo, VEMP, hearing aid
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tez çalışmamızın temel amacı konvansiyonel işitme cihazınıncVEMP refleks arkı üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: İşitme kayıplı işitme cihazı kullanan ve kullanmayan ile işitmesi normal olanlar olmak üzere 3 grup çalışmaya alındı. Her grupta 50 hasta alındı. İşitme kayıplı işitme cihazı kullanan grup unilateral işitme cihazı kullanan bireyler interaural karşılaştırma yapıldı. Tüm hastalara otoskopik muayene yapıldıktan sonra saf ses eşikleri ve cVEMP testleri yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda p1 latansı, n1 latansı, p1-n1 latans, p1-n1 amplitüd, asimetri oranı ve cVEMP eşiği değerlendirildi. İşitme cihazı kullananlarda diğer gruplara göre cVEMP'te asimetri oranın artığı, cVEMP eşiğinin yükseldiği, amplitüdlerin düştüğü; p1 ve n1 latanslarında uzama olduğu gözlemlendi. İşitme kayıplı olup işitme cihazı kullanmayan grup ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç: İşitme kayıplıişitme cihazı kullanan bireylerde cVEMP sonuçlarında anormallikler gözlenebilirdolayısıylavestibüler şikayeti(vertigo ve diğer patolojiler) olan hastaların cVEMP sonucunu değerledirilirken ayrıcı tanıda işitme cihazını kullanımı öyküsü sorgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The main purpose of our thesis study is to investigate the effect of conventional hearing aid on the VEMP reflex arc. Material and Method: Three groups were included in the study: those with hearing loss, those with and without hearing aids, and those with normal hearing. 50 patients were included in each group. Interaural comparison was made between the group with hearing loss and the individuals using unilateral hearing aids. Pure tone thresholds and cVEMP tests were performed on all patients after otoscopic examination. Findings:In our study, p1 latency, n1 latency, p1-n1 latency, p1-n1 amplitude, asymmetry rate and cVEMP threshold were evaluated. In hearing aid users, the rate of asymmetry increased in cVEMP compared to other groups, the threshold of cVEMP increased, amplitudes decreased; It was observed that there was an elongation in p1 and n1 latencies. Hearing loss was not statistically significant between the non-hearing aid and control group. Conclusion:In individuals using hearing loss hearing aids, abnormalities may be observed in CVEMP results; Therefore, the history of the use of hearing aids in discrete diagnosis of patients with vestibular complaints (vertigo and other pathologies) which is an abnormal CVEMP should be questioned.