Onarım açısından bilişsel esneklik ile söz varlığı ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between cognitive flexibility and vocabulary in terms of self-repair
  1. Tez No: 989248
  2. Yazar: TUĞBA GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZAY KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, Konuşma becerisi, Cognitive flexibility, Speaking skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada ilkokul beşinci sınıf öğrencilerinin bilişsel esneklik düzeyleri ile konuşmada onarım yapabilme becerileri arasındaki ilişki incelenmiş ve bu ilişkide söz varlığının aracılık rolü değerlendirilmiştir. İlişkisel tarama modeliyle yürütülen araştırma, Ankara ili Eryaman ilçesindeki bir devlet okulunda öğrenim gören 100 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler Stroop Testi Tbag Formu, Söylem Tamamlama Testi (STT) ve Kelime Hazinesi Katsayısı (KHK) kullanılarak toplanmıştır.Bulgular, Stroop sürelerinin test bölümlerine göre arttığını ve özellikle beşinci bölümün en yüksek bilişsel yükü gerektirdiğini ortaya koymuştur. Kız öğrenciler, hem STT hem de KHK'da erkeklerden anlamlı derecede yüksek puan almıştır. Korelasyon analizleri KHK ile STT arasında güçlü pozitif; Stroop süreleri ile her iki değişken arasında ise negatif ilişkiler olduğunu göstermiştir. Regresyon analizinde, KHK'nın STT'nin en güçlü yordayıcısı olduğu belirlenmiş ve Stroop sürelerinin eklenmesiyle modelin açıklayıcılığının %91'e yükseldiği görülmüştür. Modele sadece STR5'in anlamlı katkı sağladığı belirlenmiştir. Aracılık analizleri ise KHK'nın bilişsel esneklik ile onarım becerisi arasındaki ilişkide kısmi ve güçlü aracılık rollerine sahip olduğunu göstermiştir .Sonuç olarak bilişsel esnekliğin konuşmada onarım becerileriyle ilişkili olduğu ve söz varlığının bu ilişkide kritik bir aracılık rolü üstlendiği ortaya konmuştur. Ulaşılan sonuçlar doğrultusunda öğrencilerin konuşma becerisindeki gelişimini desteklemek için söz varlığı ve bilişsel esnekliğin birlikte geliştirilmesinin eğitim uygulamalarında büyük önem taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between fifth-grade students cognitive flexibility and their ability to perform repair in speaking, while also evaluating the mediating role of vocabulary coefficient in this relationship. Conducted within a correlational research design the study was carried out with 100 students enrolled in a public school located in the Eryaman district of Ankara. Data were collected through the Stroop Test Tbag Form, the Discourse Completion Test (DCT), and the Vocabulary Coefficient (VC). Findings revealed that Stroop durations increased across test sections with the fifth section requiring the highest cognitive load. Female students scored significantly higher than male students in both DCT and VC. Correlation analyses indicated a strong positive relationship between VC and DCT whereas Stroop durations showed negative relationships with both variables. Regression analysis demonstrated that VC was the strongest predictor of DCT and with the inclusion of Stroop durations, the explanatory power of the model increased to 91%, although only STR5 contributed significantly. Mediation analyses revealed that VC had a partial and strong mediating role in the relationship between cognitive flexibility and repair ability. In conclusion, cognitive flexibility was found to be associated with speaking repair skills with vocabulary serving as a critical mediator in this relationship. These findings highlight the importance of simultaneously developing vocabulary and cognitive flexibility in educational practices to enhance students speaking skills.