Büyük ölçekli süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ile sürdürülebilir üretim potansiyelleri
Structural characteristics large-scale dairy cattle enterprises and sustainable production potentials
- Tez No: 989267
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET REFİK ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ahırlar, Kırklareli, Süt sığırcılığı, Çiğ süt, Barns, Kırklareli, Dairy herds, Raw milk
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma ile Kırklareli ilinde halen üretime devam eden büyük ölçekli süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerinin ve sürdürülebilir üretim potansiyellerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, şansa bağlı olarak seçilen 44 adet süt sığırcılığı işletmesinin sahipleriyle yüz yüze anket çalışması gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Çalışmada incelenen işletmelerin %84,1'inin aile işletmesi, %15,9'unun ise ticari işletme olduğu belirlenmiştir. İşletme sahiplerinin çocuklarının %31,8'inin tarımla ilgili bir bölümde üniversite eğitimi aldığı, işletme adresinde ikamet edenlerin oranının %6,8 olduğu, işletme sahiplerinin %50'sinin geçmişte hayvancılıkla ilgili deneyime sahip olduğu ve %52,3'ünün alternatif ticari yatırım alanı oluşturma amacıyla bu yatırımı gerçekleştirdiği tespit edilmiştir. İşletmecilerin %72,7'si yatırım öncesinde hazırlatılan fizibilite raporları ile yatırımın uygunluğunun belirlendiğini ifade ederken, %81'i ek gelir elde etme amacıyla üretim yaptıklarını belirtmiştir. İncelenen işletmelerin yalnızca birinde yerli ırk hayvan yetiştirildiği, %84,1'inde hayvanların ithalat yoluyla temin edildiği, toplam işletme kapasitesinin tamamını kullanan işletmelerin oranının %6,8 olduğu ve işletmelerin %70,5'inde damızlık düve satışı yapıldığı saptanmıştır. Sonuç olarak, Kırklareli ilinin önemli bir hayvansal üretim potansiyeline sahip olduğu ve üreticilerin genel olarak süt sığırcılığı faaliyetlerine devam etme eğiliminde oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the structural characteristics and sustainable production potential of large-scale dairy cattle farms that are currently operating in Kırklareli province. For this purpose, data were collected through face-to-face surveys conducted with the owners of 44 randomly selected dairy cattle farms, and the obtained data were evaluated. The results indicated that 84.1% of the surveyed farms were family-operated, while 15.9% were commercial enterprises. It was determined that 31.8% of the farm owners' children had received university education in agriculture-related fields, only 6.8% of the owners resided at the farm location, and 50% of the owners had previous experience in livestock production. Additionally, 52.3% of the farmers stated that they had invested in dairy farming to create alternative commercial investment opportunities. According to the findings, 72.7% of the farm owners reported that their investments were consistent with the feasibility reports prepared prior to investment, and 81% stated that they engaged in production to generate additional income. Only one farm raised native cattle breeds, while 84.1% of the farms procured their animals through importation. It was also found that only 6.8% of the farms utilized their total production capacity, and 70.5% of the farms were engaged in the sale of breeding heifers. In conclusion, the results revealed that Kırklareli province has a significant potential for animal production, and that producers generally tend to continue dairy cattle production activities.