İşitme sağlığı profesyonellerinin OTC işitme cihazları hakkında bilgi ve görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of hearing health professionals' knowledge and opinions about OTC hearing aids
  1. Tez No: 989268
  2. Yazar: BÜŞRA ÜMAME ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA SENNAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: OTC işitme cihazı, işitme sağlığı profesyoneli, bilgi, görüş, OTC hearing aids, hearing health professional, knowledge, opinion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de çalışan işitme sağlığı profesyonellerinin (odyolog, kulak burun boğaz (KBB) hekimi ve odyometri teknikeri) over-the-counter(OTC) işitme cihazları hakkındaki bilgi ve görüşlerini değerlendirmektir. Çalışma verileri, araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Anket formu iki bölümden oluşmaktadır: ilk bölümde yaş, cinsiyet, meslek, çalışma alanı ve çalışma süresi gibi demografik değişkenler; ikinci bölümde ise bilgi ve görüşleri değerlendiren toplam 25 soru yer almaktadır. Bu soruların beşi bilgi düzeyini, yirmisi ise katılımcıların görüşlerini ölçmeye yöneliktir. Soruların 24'ü beşli Likert tipi ölçekle, biri ise açık uçlu olarak hazırlanmıştır. Çalışmaya 168 odyolog, 96 KBB hekimi ve 80 odyometri teknikeri olmak üzere toplam 344 birey katılmıştır. Elde edilen bulgular, meslek grupları ve çalışma alanları arasında OTC işitme cihazlarına ilişkin bilgi düzeyi puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunduğunu göstermiştir. Bilgi düzeyi ile görüşler arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu, görüşleri etkileyen temel faktörün bilgi düzeyi olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğu, kliniklerinde OTC işitme cihazı kullanan hastalarla henüz karşılaşmadıklarını ifade etmiştir. Katılımcılar, OTC işitme cihazlarının temel avantajının kolay erişilebilirlik olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca, OTC cihazlara ilişkin bazı endişeleri bulunmasına rağmen bu teknolojik gelişmenin işitme kaybının tedavisine daha erken dönemde başlanmasını teşvik edeceğini düşünmektedirler. Katılımcılar, OTC işitme cihazlarının işitme sağlığı sektörünü etkileyeceğini, ancak bu etkinin olumlu mu yoksa olumsuz mu olacağı konusunda kararsız olduklarını belirtmişlerdir. Ayrıca, OTC işitme cihazlarıyla ilgili yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu vurgulanmıştır. Sonuç olarak, OTC işitme cihazlarına ilişkin hem mesleki hem de tüketiciye yönelik eğitimlerin artırılması ve gelecekte tüketici perspektifini değerlendiren çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the knowledge and opinions of hearing healthcare professionals (audiologists, otorhinolaryngologists (ENT physicians), and audiometry technicians) working in Türkiye regarding over-the-counter (OTC) hearing aids. The study data were collected using a semi-structured questionnaire developed by the researchers. The questionnaire consisted of two sections: the first section included demographic variables such as age, gender, profession, field of study, and years of professional experience; the second section comprised a total of 25 questions assessing participants' knowledge and opinions. Five of these questions were designed to measure knowledge level, while twenty questions evaluated participants' opinions. Twenty-four questions were structured using a five-point Likert scale, and one question was open-ended. A total of 344 individuals participated in the study, including 168 audiologists, 96 ENT physicians, and 80 audiometry technicians. The findings indicated statistically significant differences in knowledge scores regarding OTC hearing aids among professional groups and fields of study. A positive and statistically significant relationship was identified between knowledge level and opinions, with knowledge level emerging as the primary factor influencing participants' opinions. The majority of participants reported that they had not yet encountered patients using OTC hearing aids in their clinical practice. Participants identified ease of access as the main advantage of OTC hearing aids. Additionally, despite expressing certain concerns related to OTC devices, participants believed that this technological development would encourage earlier initiation of hearing loss treatment. While participants stated that OTC hearing aids would have an impact on the hearing healthcare sector, they were uncertain whether this impact would be positive or negative. Furthermore, the need for legal regulations concerning OTC hearing aids was emphasized. In conclusion, it is recommended that both professional-oriented and consumer-oriented educational initiatives regarding OTC hearing aids be increased, and that future studies should evaluate OTC hearing aids from the consumer perspective.