Almanya'daki Türkiyeli Êzîdîlerin yurt tahayyülü
The homeland imaginary of Ezidis from Türkiye in Germany
- Tez No: 989273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM DEPELİ SEVİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Sosyoloji, Communication Sciences, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Diaspora, Etnografya, Gurbet, Kültürlerarası iletişim, Kültürlerarasılık, Nostalji, Ulusötesicilik, Vatan, Yas, Yezidilik, Diaspora, Ethnography, Homeland, Intercultural communication, Interculturalit, Nostalgia, Transnationalism, Mourning, Yezidism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de bulunan Mardin, Diyarbakır, Urfa ve Batman gibi illerin ilçelerinin köylerinden Almanya'ya göç etmek zorunda kalmış Êzîdîlerin yurt tahayyülüne odaklanılmıştır. Êzîdî topluluğunun tarihinde göçler önemli tarihsel kırılmalar yaratmıştır. Bu araştırmada da Almanya'ya göç etmek zorunda kalmış Türkiyeli Êzîdîlerin, bu zorunlu göç deneyiminin getirdiği yurdundan uzakta, Almanya'da bir diaspora olma halinin Êzîdî topluluğunun yurt toprağıyla nasıl ilişkilendikleri ve yurt toprağı üzerinden kendi kimliğini, kültürünü ve kolektif belleğini nasıl inşa ettiği incelenmiştir. Bunun yanı sıra Êzîdîlerin Almanya ile nasıl ilişkilendiği, Almanya'da nasıl bir başlangıç yaptıkları ve ulusötesi göçmenler olarak nasıl bir hayat sürdürdükleri ve aynı zamanda kültürlerarası karşılaşmaları kuşaklar arasındaki farklarla birlikte araştırılmış ve analiz edilmiştir. Saha çalışması, etnografik bir yöntemle Almanya'da gerçekleşmiştir. İkinci kuşaktan 29, üçüncü kuşaktan ise sekiz kişiyle derinlemesine görüşmeler yapılmış, aynı zamanda Êzîdîlerin dinî ve kültürel etkinliklerine dahil olarak, katılımlı gözlem yapılmıştır. Saha çalışmasının ardından, saha verileri toprak, yurt, diaspora, nostalji, yas, ulusötesilik ve kültürlerarasılık gibi çeşitli kavramlarla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the imaginaries of homeland among Êzîdîs who were compelled to migrate to Germany from villages in the districts of provinces such as Mardin, Diyarbakır, Urfa, and Batman in Turkey. Migration has constituted a series of major historical ruptures in the history of the Êzîdî community. Accordingly, this research examines how Êzîdîs from Turkey who were forced to migrate to Germany relate to the land of their homeland while living as a diaspora in Germany, far from their country of origin, and how they construct their identity, culture, and collective memory through their relationship to homeland land. In addition, the study investigates and analyzes how Êzîdîs relate to Germany, how they began their lives there, how they live as transnational migrants, and how their intercultural encounters unfold across generational differences. The fieldwork was conducted in Germany using an ethnographic methodology. In-depth interviews were carried out with twenty-nine second-generation and eight third-generation participants, and participant observation was undertaken through involvement in Êzîdî religious and cultural events. Following the fieldwork, the data were analyzed through various concepts, including land, homeland, diaspora, nostalgia, mourning, transnationalism, and interculturality.